Ahojte! Dnes mám pre vás recept na zákusok, ktorý je skutočnou oslavou chutí a vyzerá ako z vitríny tej najlepšej cukrárne. Sú to fantastické orechové rezy s lahodným kávovým krémom. Nebudem vám klamať, tento recept si vyžaduje trošku viac času a krokov, ale nenechajte sa odradiť! S mojím podrobným návodom, kde vám ukážem všetky triky a fígle, ho zvládnete hravo. Výsledkom je dokonalá harmónia nadýchaného piškótového korpusu, bohatého orechového plátu a jemného krému s vôňou kávy. Je to presne ten typ zákusku, ktorým chcete ohúriť návštevu alebo ho pripraviť na špeciálnu príležitosť.
1. Najprv si upečieme oba pláty. Rúru si predhrejeme na 170 °C a pripravíme si plech (s rozmermi približne 25x35 cm) a vystelieme ho papierom na pečenie.
2. Piškótový korpus: Z bielkov a štipky soli začneme šľahať sneh. Postupne pridávame cukor a šľaháme do tuhého, lesklého snehu. Potom na nízkych otáčkach po jednom zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka ručne vmiešame preosiatu múku so škrobom. Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech a pečieme približne 30-35 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
3. Orechový plát: Rúru znížime na 160 °C. V mise zmiešame mleté orechy, nadrobno nasekané sušené slivky, kokos, múku a kypriaci prášok. Z 3 bielkov a 150 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zľahka vmiešame pripravenú orechovú zmes. Hmotu rozotrieme na ten istý plech (vystlaný novým papierom na pečenie) a pečieme približne 30 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Príprava krému a skladanie:
4. Kávový krém: Instantnú kávu zalejeme 1-2 lyžicami horúcej vody a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Necháme ju úplne vychladnúť. V mise vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom. Prilejeme vychladnutú kávovú esenciu a dobre zašľaháme. Nakoniec do krému na nízkych otáčkach alebo ručne vmiešame dotuha vyšľahanú šľahačku.
5. Skladanie zákusku: Vychladnutý piškótový korpus prerežeme horizontálne na dva rovnaké pláty. Pripravíme si zálievku zmiešaním kávy, cukru a prípadne alkoholu.
6. Spodný plát piškóty položíme na podnos a rovnomerne ho pokvapkáme polovicou kávovej zálievky. Natrieme naň približne tretinu krému.
7. Na krém opatrne položíme upečený orechový plát. Ten tiež natrieme ďalšou tretinou krému.
8. Druhý plát piškóty pokvapkáme zvyšnou zálievkou z vnútornej (reznej) strany a touto stranou ho položíme na krém. Zľahka pritlačíme.
9. Zvyšnou tretinou krému potrieme vrch a boky celého zákusku. Krém môžeme uhladiť alebo pomocou cukrárskeho vrecka vytvoriť ozdobné vzory.
10. Hotové rezy vložíme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však cez noc.
Poznámky
1. Aby bol kávový krém ešte lahodnejší, rada doň pridávam aj lyžicu kakaa. Krásne to zvýrazní chuť kávy a dodá mu hĺbku.2. Ak nemáte radi vodku alebo rum, môžete do zálievky použiť mandľový likér (Amaretto), ktorý sa s kávou a orechmi fantasticky dopĺňa. Pre nealko verziu alkohol jednoducho vynechajte.3. Tento zákusok je skvelý na zdobenie. Na vrch môžete okrem krému použiť aj čokoládovú polevu, nasekané orechy alebo hoblinky čokolády. Fantázii sa medze nekladú.4. Pri krájaní rezov si vždy pomáham horúcim nožom. Nôž ponorím do horúcej vody, utriem ho a urobím rez. Krém sa tak nebude lepiť a rezy budú krásne čisté.