Search

Kakaovo-vanilkové slimáky s džemom a orieškami: Týmto sušienkam nikto neodolá.

maslové sušienky
maslové sušienky

Obsah receptu

Publikované: 12. júla 2025, 10:00

Sú sušienky, ktoré sú jednoducho stvorené na to, aby robili radosť. A tieto dvojfarebné “slimáky” sú presne také! Už na prvý pohľad zaujmú krásnou špirálou z vanilkového a kakaového cesta, ktorá sľubuje skvelý chuťový zážitok. A ten naozaj príde. Cesto je vďaka maslu a správnemu postupu úžasne krehké a doslova sa rozplýva na jazyku. To najlepšie však prichádza na záver – chrumkavé okraje obalené v sladkokyslom džeme a nasekaných arašidoch. Je to kombinácia chutí a textúr, ktorá je jednoducho návyková a zaručene poteší každý maškrtný jazýček.

Hoci vyzerajú ako z vitríny v cukrárni, ich príprava je prekvapivo jednoduchá a zábavná. Je to skvelý recept na víkendové pečenie, do ktorého môžete pokojne zapojiť aj deti. To vrstvenie, rolovanie a krájanie je kreatívny proces, ktorého výsledkom je veľká dávka sušienok. Sú ideálne ku káve či čaju, ako sladká odmena do školy či do práce, alebo ako krásny a chutný darček, keď idete na návštevu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas mrazenia: 30 minút
  • Čas pečenia: 12-15 minút
  • Počet porcií: cca 30-35 sušienok
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 320 g hladkej múky
  • 170 g zmäknutého masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 ks vajca
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 1 PL kvalitného kakaa

Na dokončenie:

  • broskyňový alebo marhuľový džem
  • nahrubo nasekané nesolené arašidy

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny.
  2. Do maslovej zmesi zašľaháme vajíčko, olej a štipku soli.
  3. V druhej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok do pečiva.
  4. Sypkú zmes postupne zapracujeme do maslovej zmesi a rukami alebo v robote vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
  5. Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice dôkladne zapracujeme kakao, čím nám vznikne tmavé cesto. Druhá polovica zostane svetlá, vanilková.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Pripravíme si dva kusy papiera na pečenie. Medzi ne položíme svetlé cesto a vyvaľkáme ho na tenký obdĺžnikový plát. Odložíme bokom (aj s papiermi).
  2. Rovnaký postup zopakujeme aj s kakaovým cestom – vyvaľkáme ho na plát rovnakej veľkosti.
  3. Z kakaového plátu opatrne stiahneme vrchný papier na pečenie a pomocou spodného papiera ho preklopíme presne na svetlý plát. Papiere odstránime a oba pláty na sebe jemne pritlačíme.
  4. Takto spojené cesto pevne zrolujeme (ako roládu) a hotovú roládu zabalíme do potravinárskej fólie. Vložíme ju na 30 minút do mrazničky, aby poriadne stuhla.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  6. Stuhnutú roládu vyberieme z mrazničky a ostrým nožom ju krájame na približne 1 cm hrubé kolieska.
  7. Kolieska ukladáme na plech s dostatočnými rozostupmi. Pečieme v predhriatej rúre 12–15 minút, alebo kým okraje nezačnú jemne zlatnúť. V strede môžu byť ešte trošku mäkké.
  8. Upečené sušienky necháme na plechu pár minút vychladnúť, potom ich preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Dokončenie:

  1. Vychladnuté sušienky potrieme po obvode (po hrane) tenkou vrstvou džemu.
  2. Následne ich hranou “pováľame” v miske s nasekanými arašidmi, ktoré sa na džem pekne prichytia. Necháme zaschnúť a môžeme podávať.

Videorecept

Tipy

  1. Pri vaľkaní cesta si naozaj pomôžem papierom na pečenie. Cesto položím na jeden papier, prikryjem ho druhým a vaľkám cez neho. Vďaka tomu sa nelepí na valček a nemusím zbytočne podsypávať múkou, ktorá by menila štruktúru cesta.
  2. Keď mám oba pláty cesta na sebe, zvyknem ich ešte spolu jemne prejsť valčekom, aby sa pekne spojili. Roládu sa potom snažím zrolovať čo najpevnejšie, aby v nej neboli vzduchové bubliny a “slimáky” mali pekný hustý vzor.
  3. Na krájanie zmrazenej rolády používam vždy veľmi ostrý a tenký nôž. Rezy sú potom krásne čisté a sušienky sa pri krájaní nedeformujú.
  4. Namiesto arašidov sú na obalenie fantastické aj iné oriešky. Vyskúšala som už nasekané vlašské orechy, mandle alebo pistácie a vždy to bolo výborné.

Prajeme vám veľa zábavy pri pečení a ešte viac radosti pri jedení týchto krásnych a chutných sušienok!

Recept vychádza z verzie od Yza dolce, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty