Sú sušienky, ktoré sú jednoducho stvorené na to, aby robili radosť. A tieto dvojfarebné “slimáky” sú presne také! Už na prvý pohľad zaujmú krásnou špirálou z vanilkového a kakaového cesta, ktorá sľubuje skvelý chuťový zážitok. A ten naozaj príde. Cesto je vďaka maslu a správnemu postupu úžasne krehké a doslova sa rozplýva na jazyku. To najlepšie však prichádza na záver – chrumkavé okraje obalené v sladkokyslom džeme a nasekaných arašidoch. Je to kombinácia chutí a textúr, ktorá je jednoducho návyková a zaručene poteší každý maškrtný jazýček.
Hoci vyzerajú ako z vitríny v cukrárni, ich príprava je prekvapivo jednoduchá a zábavná. Je to skvelý recept na víkendové pečenie, do ktorého môžete pokojne zapojiť aj deti. To vrstvenie, rolovanie a krájanie je kreatívny proces, ktorého výsledkom je veľká dávka sušienok. Sú ideálne ku káve či čaju, ako sladká odmena do školy či do práce, alebo ako krásny a chutný darček, keď idete na návštevu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas mrazenia: 30 minút
- Čas pečenia: 12-15 minút
- Počet porcií: cca 30-35 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 320 g hladkej múky
- 170 g zmäknutého masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 ks vajca
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 1 PL kvalitného kakaa
Na dokončenie:
- broskyňový alebo marhuľový džem
- nahrubo nasekané nesolené arašidy
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do hladkej peny.
- Do maslovej zmesi zašľaháme vajíčko, olej a štipku soli.
- V druhej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok do pečiva.
- Sypkú zmes postupne zapracujeme do maslovej zmesi a rukami alebo v robote vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice dôkladne zapracujeme kakao, čím nám vznikne tmavé cesto. Druhá polovica zostane svetlá, vanilková.
Tvarovanie a pečenie:
- Pripravíme si dva kusy papiera na pečenie. Medzi ne položíme svetlé cesto a vyvaľkáme ho na tenký obdĺžnikový plát. Odložíme bokom (aj s papiermi).
- Rovnaký postup zopakujeme aj s kakaovým cestom – vyvaľkáme ho na plát rovnakej veľkosti.
- Z kakaového plátu opatrne stiahneme vrchný papier na pečenie a pomocou spodného papiera ho preklopíme presne na svetlý plát. Papiere odstránime a oba pláty na sebe jemne pritlačíme.
- Takto spojené cesto pevne zrolujeme (ako roládu) a hotovú roládu zabalíme do potravinárskej fólie. Vložíme ju na 30 minút do mrazničky, aby poriadne stuhla.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Stuhnutú roládu vyberieme z mrazničky a ostrým nožom ju krájame na približne 1 cm hrubé kolieska.
- Kolieska ukladáme na plech s dostatočnými rozostupmi. Pečieme v predhriatej rúre 12–15 minút, alebo kým okraje nezačnú jemne zlatnúť. V strede môžu byť ešte trošku mäkké.
- Upečené sušienky necháme na plechu pár minút vychladnúť, potom ich preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Dokončenie:
- Vychladnuté sušienky potrieme po obvode (po hrane) tenkou vrstvou džemu.
- Následne ich hranou “pováľame” v miske s nasekanými arašidmi, ktoré sa na džem pekne prichytia. Necháme zaschnúť a môžeme podávať.
Videorecept
Tipy
- Pri vaľkaní cesta si naozaj pomôžem papierom na pečenie. Cesto položím na jeden papier, prikryjem ho druhým a vaľkám cez neho. Vďaka tomu sa nelepí na valček a nemusím zbytočne podsypávať múkou, ktorá by menila štruktúru cesta.
- Keď mám oba pláty cesta na sebe, zvyknem ich ešte spolu jemne prejsť valčekom, aby sa pekne spojili. Roládu sa potom snažím zrolovať čo najpevnejšie, aby v nej neboli vzduchové bubliny a “slimáky” mali pekný hustý vzor.
- Na krájanie zmrazenej rolády používam vždy veľmi ostrý a tenký nôž. Rezy sú potom krásne čisté a sušienky sa pri krájaní nedeformujú.
- Namiesto arašidov sú na obalenie fantastické aj iné oriešky. Vyskúšala som už nasekané vlašské orechy, mandle alebo pistácie a vždy to bolo výborné.
Prajeme vám veľa zábavy pri pečení a ešte viac radosti pri jedení týchto krásnych a chutných sušienok!
Recept vychádza z verzie od Yza dolce, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
