Niekedy sú najväčším pokladom v kuchyni recepty na takzvané “minútky”. Rýchle, jednoduché jedlá, ktoré nás zachránia počas rušných dní, keď nemáme čas na dlhé varenie, no napriek tomu si chceme dopriať niečo naozaj chutné. A presne taký je tento recept na kuracie karí. Je to fantastické spojenie jemných kúskov kuracích pŕs, obalených v bohatej, krémovej omáčke, ktorá je prevoňaná exotickým karí korením. Jemná sladkosť cibuľky a červenej papriky krásne dopĺňa celkovú chuť a vytvára jedlo, ktoré je plné harmónie a pohody.
Príprava tohto soté je naozaj blesková a všetko sa udeje v jednej jedinej panvici, takže vás nečaká ani žiadna hora riadu. Postup je veľmi jednoduchý – orestujete mäsko so zeleninou, pridáte koreniny, zalejete a na záver zjemníte smotanou. Je to veľmi vďačný recept, ktorý sa skvele hodí na rýchly obed alebo večeru pre celú rodinu. Podávať ho môžete s ryžou, cestovinami alebo aj s indickými plackami, takže si ho zakaždým môžete vychutnať trošku inak.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracích prsných rezňov
- 2 ks cibule
- 1/2 červenej kapie
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
- 650 ml kuracieho vývaru alebo vody
- 1 PL hladkej múky
- 2 ČL karí korenia
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- rastlinný olej na opekanie
Postup prípravy
Príprava a restovanie:
- Najprv si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, polovicu červenej kapie na tenké prúžky. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kocky alebo rezančeky.
- Na väčšej a hlbšej panvici rozohrejeme na strednom plameni trochu oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju, kým pekne nezosklovatie a nezmäkne.
- K cibuli pridáme pripravené kuracie mäso a teplotu zvýšime. Sprudka ho opekáme zo všetkých strán, aby sa rýchlo zatiahlo a zostalo vo vnútri šťavnaté.
- Keď je mäso opečené, pridáme do panvice nasekaný cesnak, nakrájanú kapiu, mletú sladkú papriku a karí korenie. Všetko spolu restujeme už len krátko, asi pol minúty, aby sa koreniny krásne rozvoňali, ale nezhorkli.
Dokončenie omáčky:
- Zmes na panvici zalejeme vývarom alebo vodou, premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Panvicu prikryjeme pokrievkou, stíšime plameň a necháme na miernom ohni variť približne 10 minút, aby sa chute pekne prepojili.
- Medzitým si v menšej miske alebo v pohári metličkou dohladka rozmiešame smotanu na šľahanie s lyžicou hladkej múky. Dáme si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Túto smotanovú zmes (tzv. zátrepku) za stáleho miešania vlejeme do panvice k mäsu.
- Všetko spolu dobre premiešame a teraz už bez pokrievky varíme ďalších 10-15 minút. Omáčka sa počas tohto času jemne zredukuje a krásne zhustne.
- Na záver ešte raz ochutnáme a ak je to potrebné, dosolíme. Hotové krémové karí podávame s obľúbenou prílohou.
Videorecept
Tipy
- Kuracie prsia sa snažím restovať naozaj sprudka a krátko, len aby sa z každej strany zatiahli. Ak by som ich opekala pridlho, mohli by byť po dovarení v omáčke zbytočne suché a tvrdé.
- S korením sa rada hrám. Niekedy k základu pridám aj štipku kurkumy pre ešte krajšiu žltú farbu alebo trošku mletého sušeného zázvoru pre jemne pikantný nádych.
- Keď rozmiešavam múku v smotane, vždy si dám záležať, aby bola zmes úplne hladká. Aby som mala stopercentnú istotu, že v omáčke nebudú hrudky, niekedy ju do panvice pridám cez malé jemné sitko.
- Do tohto soté sa výborne hodí aj iná zelenina. Skvelá je napríklad kukurica z konzervy, mrazený hrášok alebo na tenké plátky nakrájané šampiňóny, ktoré pridávam hneď po cibuli a orestujem ich spolu s mäsom.
Dúfame, že sa toto rýchle a chutné jedlo stane obľúbenou súčasťou aj vášho jedálnička. Je to ideálna voľba, keď potrebujete navariť niečo skvelé, no nemáte času nazvyš.
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
