Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Babičkin jablkový koláč
Babičkin jablkový koláč

Obsah receptu

Babičkin jablkový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame. Tento jednoduchý recept prináša dokonalú kombináciu krehkého cesta, sladkých jabĺk a voňavých korenín. Ideálny pre každú príležitosť, či už je to nedeľný obed s rodinou alebo len tak na chuť.

Lahodná chuť tohto koláča vás prenesie späť do detstva. Je to ten istý recept, ktorý používali naše babičky, a teraz ho môžete pripraviť aj vy. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi bude váš koláč nielen chutiť skvele, ale bude aj vyzerať úžasne.

Babičkin jablkový koláč

Ingrediencie:

Cesto:
  • 1 celé vajce a 2 žĺtky
  • 130 g cukru
  • 230 g masla (izbovej teploty)
  • 30 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g krupicovej múky (alebo hrubej múky)
  • Citrónová kôra (z jedného citróna)
  • Štipka soli
Plnka:
  • 1,5 kg jabĺk
  • Šťava z 1 citróna
  • 80 g cukru
  • 50 g sušienok (piškót)
  • 50 g hrozienok
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 70 g vlašských orechov
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
Na pečenie:
  • Plech na pečenie (34×22 cm)
  • Papier na pečenie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • V miske vyšľahajte celé vajce a 2 žĺtky spolu s 130 g cukru a 230 g masla do krémovej hmoty.
    • Postupne pridávajte 30 ml mlieka a miešajte ďalšie 2 minúty.
    • Preosejte hladkú múku do zmesi a pridajte krupicovú múku, citrónovú kôru a štipku soli.
    • Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na dve časti.
    • Obe časti zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke 30-40 minút.
  2. Príprava plnky:
    • Jablká ošúpte, nastrúhajte a pridajte citrónovú šťavu, aby nezhnedli.
    • Pridajte 80 g cukru a varte jablká na strednom ohni asi 15 minút, kým zmäknú. Nechajte ich vychladnúť.
    • Medzitým rozmixujte sušienky s hrozienkami, rumom a vlašskými orechmi. Túto zmes pridajte k vychladnutým jablkám spolu so škoricou a dôkladne premiešajte.
  3. Zostavenie koláča:
    • Plech na pečenie 34×22 cm vystelieme papierom na pečenie.
    • Prvú časť cesta vyvaľkajte na veľkosť plechu a vystelte ním dno plechu.
    • Na cesto navrstvite jablkovú plnku.
    • Druhú časť cesta vyvaľkajte a položte na vrch plnky. Vidličkou popichajte povrch cesta.
  4. Pečenie:
    • Koláč pečte najskôr 15 minút pri teplote 200 °C.
    • Potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ďalších 30 minút, až kým nie je koláč zlatohnedý.
  5. Dokončenie:
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak chcete, aby bol koláč ešte viac aromatický, pridajte do plnky trochu mletej škorice alebo kardamónu.
  • Na vrch koláča môžete pred pečením posypať trochu nasekaných orechov alebo mandlí.
  • Koláč podávajte teplý s kopčekom vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Babičkin jablkový koláč – Video recept:

Babičkin jablkový koláč je jednoduchý, ale zároveň neodolateľný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte tento overený recept a vychutnajte si kúsok pravej domácej pohody.

Súvisiace články:

Jablkové pité: Najlepší recept, koláčik pečiem len podľa neho a každý si ho chváli!

Recept na tradičný, domáci jablkový koláč z babkinho zošita. Najlepší recept na jablkové pité

Krémová smotanová zmrzlina mrázik: Už viac nekúpite zmrzlinu! Jednoduchý recept, hotový do 10 minút! Len z 3 ingrediencií.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty