Search

Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Babičkin jablkový koláč
Babičkin jablkový koláč

Obsah receptu

Publikované: 2. septembra 2024, 00:00

Babičkin jablkový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame. Tento jednoduchý recept prináša dokonalú kombináciu krehkého cesta, sladkých jabĺk a voňavých korenín. Ideálny pre každú príležitosť, či už je to nedeľný obed s rodinou alebo len tak na chuť.

Lahodná chuť tohto koláča vás prenesie späť do detstva. Je to ten istý recept, ktorý používali naše babičky, a teraz ho môžete pripraviť aj vy. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi bude váš koláč nielen chutiť skvele, ale bude aj vyzerať úžasne.

Babičkin jablkový koláč

Ingrediencie:

Cesto:
  • 1 celé vajce a 2 žĺtky
  • 130 g cukru
  • 230 g masla (izbovej teploty)
  • 30 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g krupicovej múky (alebo hrubej múky)
  • Citrónová kôra (z jedného citróna)
  • Štipka soli
Plnka:
  • 1,5 kg jabĺk
  • Šťava z 1 citróna
  • 80 g cukru
  • 50 g sušienok (piškót)
  • 50 g hrozienok
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 70 g vlašských orechov
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
Na pečenie:
  • Plech na pečenie (34×22 cm)
  • Papier na pečenie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • V miske vyšľahajte celé vajce a 2 žĺtky spolu s 130 g cukru a 230 g masla do krémovej hmoty.
    • Postupne pridávajte 30 ml mlieka a miešajte ďalšie 2 minúty.
    • Preosejte hladkú múku do zmesi a pridajte krupicovú múku, citrónovú kôru a štipku soli.
    • Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na dve časti.
    • Obe časti zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke 30-40 minút.
  2. Príprava plnky:
    • Jablká ošúpte, nastrúhajte a pridajte citrónovú šťavu, aby nezhnedli.
    • Pridajte 80 g cukru a varte jablká na strednom ohni asi 15 minút, kým zmäknú. Nechajte ich vychladnúť.
    • Medzitým rozmixujte sušienky s hrozienkami, rumom a vlašskými orechmi. Túto zmes pridajte k vychladnutým jablkám spolu so škoricou a dôkladne premiešajte.
  3. Zostavenie koláča:
    • Plech na pečenie 34×22 cm vystelieme papierom na pečenie.
    • Prvú časť cesta vyvaľkajte na veľkosť plechu a vystelte ním dno plechu.
    • Na cesto navrstvite jablkovú plnku.
    • Druhú časť cesta vyvaľkajte a položte na vrch plnky. Vidličkou popichajte povrch cesta.
  4. Pečenie:
    • Koláč pečte najskôr 15 minút pri teplote 200 °C.
    • Potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ďalších 30 minút, až kým nie je koláč zlatohnedý.
  5. Dokončenie:
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak chcete, aby bol koláč ešte viac aromatický, pridajte do plnky trochu mletej škorice alebo kardamónu.
  • Na vrch koláča môžete pred pečením posypať trochu nasekaných orechov alebo mandlí.
  • Koláč podávajte teplý s kopčekom vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Babičkin jablkový koláč – Video recept:

Babičkin jablkový koláč je jednoduchý, ale zároveň neodolateľný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte tento overený recept a vychutnajte si kúsok pravej domácej pohody.

Súvisiace články:

Jablkové pité: Najlepší recept, koláčik pečiem len podľa neho a každý si ho chváli!

Recept na tradičný, domáci jablkový koláč z babkinho zošita. Najlepší recept na jablkové pité

Krémová smotanová zmrzlina mrázik: Už viac nekúpite zmrzlinu! Jednoduchý recept, hotový do 10 minút! Len z 3 ingrediencií.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty