Existuje len málo dezertov, ktoré potešia tak univerzálne ako muffiny. A keď v sebe ukrývajú prekvapenie, je to láska na prvé zahryznutie! Tento recept je dokonalým spojením dvoch svetov: extra vláčneho a sýto čokoládového cesta s kúskami mliečnej čokolády, ktoré je doplnené o jemný, svieži krém z gréckeho jogurtu. Pri pečení sa obe vrstvy krásne prepoja a vytvoria nielen nádherný mramorový efekt, ale najmä fantastický kontrast chutí. Sú bohaté, no vďaka jogurtu zároveň príjemne svieže. Skrátka, neodolateľná kombinácia!
Hoci sa tieto muffiny s dvoma cestami tvária ako zložitejší dezert, ich príprava je úžasne jednoduchá a rýchla. Žiadne komplikované techniky, len zmiešanie pár surovín v dvoch miskách a kreatívne naplnenie košíčkov. Sú ideálne na raňajky, ako sladká desiata pre deti do školy alebo ako rýchly dezert ku káve, keď sa ohlási návšteva. Vyskúšajte tento TOP recept a upečte si várku muffinov, ktoré zaručene zmiznú z plechu ako prvé.
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na tmavé čokoládové cesto:
- 2 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 ml rastlinného oleja
- 125 g bieleho jogurtu
- 200 g hladkej múky
- 50 g kvalitného kakaa
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- 80 g nasekanej mliečnej čokolády
Svetlý jogurtový krém:
- 250 g gréckeho jogurtu
- 1 ks vajca
- 20 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 PL kukuričného škrobu
Na zdobenie:
- nasekané kúsky obľúbenej čokoládovej tyčinky alebo čokoládové kúsky
Postup prípravy
Príprava cesta a krému:
- Rúru si predhrejeme na 175 °C. Pripravíme si formu na 12 muffinov a vyložíme ju papierovými košíčkami.
- Pripravíme tmavé cesto: Vo veľkej mise vyšľaháme metličkou alebo ručným šľahačom vajíčka so štipkou soli, kryštálovým cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny.
- Do peny postupne zašľaháme olej a následne aj biely jogurt.
- V druhej mise zmiešame a preosejeme hladkú múku, kakao a kypriaci prášok. Túto sypkú zmes pridáme k tekutej a vareškou alebo stierkou zľahka premiešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Cesto neprešľaháme!
- Nakoniec jemne vmiešame nasekané kúsky mliečnej čokolády. Cesto odložíme bokom.
- Pripravíme svetlý krém: V menšej miske metličkou dohladka vymiešame grécky jogurt, vajíčko, kryštálový a vanilkový cukor. Nakoniec do zmesi zamiešame kukuričný škrob, aby neostali žiadne hrudky.
Plnenie a pečenie:
- Pripravené papierové košíčky vo forme plníme striedavo tmavým cestom a svetlým krémom. Začneme lyžicou tmavého cesta, pridáme menšiu lyžičku svetlého krému a opäť prikryjeme tmavým cestom. Košíčky plníme približne do 3/4 ich výšky.
- Vrch každého muffinu posypeme nasekanými kúskami čokoládovej tyčinky alebo čokoládovými kúskami.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C po dobu približne 20 minút. Či sú muffiny hotové, otestujeme špajdľou – po zapichnutí do tmavej časti cesta musí vyjsť len s pár vlhkými omrvinkami, nie tekutým cestom.
- Upečené muffiny necháme pár minút vychladnúť vo forme, potom ich preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Pre dokonalý mramorový efekt môžete po naplnení košíčkov jemne prejsť špajdľou cez obe vrstvy a vytvoriť tak pekný abstraktný vzor.
- Kľúčom k vláčnym muffinom je nepremiešať cesto. Suché ingrediencie miešajte s tekutými len dovtedy, kým sa nespoja. Pár malých hrudiek múky vôbec nevadí.
- Namiesto mliečnej čokolády môžete do tmavého cesta použiť aj horkú alebo bielu čokoládu, prípadne čokoládové kúsky (chocolate chips), ktoré si lepšie držia tvar.
- Muffiny sú najlepšie v deň pečenia, ale zostanú vláčne aj na druhý deň. Skladujte ich pri izbovej teplote v uzatvárateľnej nádobe alebo vrecku.
Tieto muffiny sú skvelým projektom na pečenie s deťmi a zaručene sa stanú hitom každej desiaty či oslavy. Prajeme vám dobrú chuť a veľa zábavy pri pečení!
Recept je inšpirovaný verziou od Recette rapide sucrée, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.