Search

Jeden z najjednoduchších receptov vôbec: Tento rýchly liaty koláč s pomarančovým krémom zmiešate v jednej miske

Rýchly liaty koláč s pomarančovým krémom
Rýchly liaty koláč s pomarančovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 12. októbra 2025, 13:00

Sú dni, keď túžim po niečom osviežujúcom a elegantnom, no nemám čas na zložité pečenie. Presne pre tieto chvíle je tu tento recept. Je to jeden z najjednoduchších koláčov, aké poznám, pretože všetko zmiešate v jednej miske a o chvíľu pečiete. Žiadny neporiadok, žiadny stres.

Kombinácia nadýchaného pomarančového cesta a lahodného krému na vrchu je jednoducho neodolateľná. Koláč je krásne vláčny a prevonia vám celý dom sviežou vôňou citrusov.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Počet porcií: cca 16 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 210 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 26 cm alebo menší plech

Pomarančové cesto:

  • 3 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 180 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • kôra z 1 bio pomaranča
  • 280 g hladkej múky
  • 15 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 1 štipka soli

Pomarančový krém:

  • 375 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1,5 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL pomarančovej kôry
  • 1 PL masla

Na posypanie:

  • drvené mandle alebo plátky mandlí
  • práškový cukor

Postup prípravy

Príprava cesta a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Okrúhlu formu (s priemerom 26 cm) alebo menší plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s oboma druhmi cukru, štipkou soli a nastrúhanou pomarančovou kôrou do peny.
  3. Postupne prišľahajte olej a pomarančovú šťavu.
  4. Nakoniec do zmesi preosejte hladkú múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
  5. Cesto vylejte do pripravenej formy, rovnomerne ho uhlaďte a povrch posypte drvenými mandľami.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 35 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, koláč je hotový. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.

Príprava krému a dokončenie:

  1. Kým korpus chladne, pripravte si krém. V malom hrnci metličkou rozmiešajte pomarančovú šťavu, cukor, kukuričný škrob a pomarančovú kôru.
  2. Zmes za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2–3 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu.
  3. Odstavte z ohňa a do horúceho krému vmiešajte maslo. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  4. Krém prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch, aby sa nevytvorila koža) a nechajte ho úplne vychladnúť.
  5. Vychladnutý krém rovnomerne natrite na vychladnutý koláč.
  6. Pred podávaním môžete koláč ešte zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Intenzívna pomarančová chuť: Pre najlepšiu chuť použite čerstvo vytlačenú šťavu z pomarančov a kôru z chemicky neošetrených (bio) plodov. Ak bio pomaranče nemáte, kôru pred strúhaním dôkladne umyte horúcou vodou a kefkou.
  2. Krém bez hrudiek: Kukuričný škrob vždy najprv rozmiešajte v malom množstve studenej pomarančovej šťavy a až potom ho vlejte do zvyšku tekutiny. Zaručene tak budete mať krém krásne hladký.

Jednoduché variácie

  • Citrónový koláč: Namiesto pomarančov použite citróny. Keďže sú kyslejšie, zvýšte množstvo cukru v ceste aj v kréme podľa svojej chuti.
  • Mramorová verzia: Pred naliatím do formy odoberte tretinu cesta a vmiešajte do nej lyžicu kakaa. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt. Krém v tomto prípade môžete vynechať.

Tento koláč je dôkazom, že aj bez zložitých postupov sa dá upiecť dokonalá domáca maškrta plná sviežej chuti.

Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty