Publikované: 12. októbra 2025, 13:00
Sú dni, keď túžim po niečom osviežujúcom a elegantnom, no nemám čas na zložité pečenie. Presne pre tieto chvíle je tu tento recept. Je to jeden z najjednoduchších koláčov, aké poznám, pretože všetko zmiešate v jednej miske a o chvíľu pečiete. Žiadny neporiadok, žiadny stres.
Kombinácia nadýchaného pomarančového cesta a lahodného krému na vrchu je jednoducho neodolateľná. Koláč je krásne vláčny a prevonia vám celý dom sviežou vôňou citrusov.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 35 min
- Počet porcií: cca 16 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 26 cm alebo menší plech
Pomarančové cesto:
- 3 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 125 ml rastlinného oleja
- 180 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- kôra z 1 bio pomaranča
- 280 g hladkej múky
- 15 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 1 štipka soli
Pomarančový krém:
- 375 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 PL kryštálového cukru
- 1,5 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL pomarančovej kôry
- 1 PL masla
Na posypanie:
- drvené mandle alebo plátky mandlí
- práškový cukor
Postup prípravy
Príprava cesta a pečenie:
- Rúru predhrejte na 175 °C. Okrúhlu formu (s priemerom 26 cm) alebo menší plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s oboma druhmi cukru, štipkou soli a nastrúhanou pomarančovou kôrou do peny.
- Postupne prišľahajte olej a pomarančovú šťavu.
- Nakoniec do zmesi preosejte hladkú múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
- Cesto vylejte do pripravenej formy, rovnomerne ho uhlaďte a povrch posypte drvenými mandľami.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, koláč je hotový. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému a dokončenie:
- Kým korpus chladne, pripravte si krém. V malom hrnci metličkou rozmiešajte pomarančovú šťavu, cukor, kukuričný škrob a pomarančovú kôru.
- Zmes za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 2–3 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu.
- Odstavte z ohňa a do horúceho krému vmiešajte maslo. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Krém prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch, aby sa nevytvorila koža) a nechajte ho úplne vychladnúť.
- Vychladnutý krém rovnomerne natrite na vychladnutý koláč.
- Pred podávaním môžete koláč ešte zľahka posypať práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Intenzívna pomarančová chuť: Pre najlepšiu chuť použite čerstvo vytlačenú šťavu z pomarančov a kôru z chemicky neošetrených (bio) plodov. Ak bio pomaranče nemáte, kôru pred strúhaním dôkladne umyte horúcou vodou a kefkou.
- Krém bez hrudiek: Kukuričný škrob vždy najprv rozmiešajte v malom množstve studenej pomarančovej šťavy a až potom ho vlejte do zvyšku tekutiny. Zaručene tak budete mať krém krásne hladký.
Jednoduché variácie
- Citrónový koláč: Namiesto pomarančov použite citróny. Keďže sú kyslejšie, zvýšte množstvo cukru v ceste aj v kréme podľa svojej chuti.
- Mramorová verzia: Pred naliatím do formy odoberte tretinu cesta a vmiešajte do nej lyžicu kakaa. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto pre pekný mramorový efekt. Krém v tomto prípade môžete vynechať.
Tento koláč je dôkazom, že aj bez zložitých postupov sa dá upiecť dokonalá domáca maškrta plná sviežej chuti.
Recept vychádza z verzie od Recette rapide sucrée, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
