Konečne je to tu, najkrajšia časť roka pre každého milovníka lesa – hubárska sezóna! A nie je nič lepšie, ako si z čerstvých úlovkov alebo poctivých sušených hríbov pripraviť toto voňavé kuracie soté. Je plné chuti, rýchlo hotové a dokonale v ňom vynikne fantastická aróma húb.
Ukážem vám môj overený postup, vďaka ktorému zostane mäso šťavnaté, omáčka lahodne krémová od zápražky a čerstvá zelenina príjemne chrumkavá, nie rozvarená. Pripravíme si spolu túto jesennú dobrotu?
Ako na najlepšie kuracie soté s hubami?
Na panvici opečte kúsky kuracieho mäsa a odložte ich bokom. Vo výpeku orestujte cibuľku, urobte rýchlu zápražku a zalejte vývarom. Povarte omáčku s hubami a na záver do nej už len na pár minút vráťte mäso spolu s čerstvou zeleninou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 20 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 360 kcal/porcia (bez ryže)
- Trend: Sezónne varenie, Jedlo z jednej panvice
Potrebujeme
- 600 g kuracích pŕs
- 1 hrsť sušených dubákov (hríbov) alebo 200 g čerstvých
- 1 veľká červená paprika (kapia)
- 1 ks jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 PL hladkej múky
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 guľôčky borievky (jalovec)
- 1 ks bobkový list
- ½ ČL drvenej rasce
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 PL rastlinného oleja
- Príloha: dusená ryža
Postup prípravy
- Najprv si pripravte huby. Ak používate sušené, zalejte ich horúcou vodou a nechajte aspoň 20 minút napučať. Vodu z nich určite nevylievajte!
- Medzitým si pripravte ostatné suroviny. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezančeky, osoľte a okoreňte. Kapiu a zelenú časť jarnej cibuľky nakrájajte na pásiky, bielu časť nasekajte nadrobno.
- Na veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej. Zprudka na ňom opečte kuracie mäso zo všetkých strán dozlatista. Vyberte ho dierovanou naberačkou a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku na panvici pridajte bielu časť cibuľky a restujte ju dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte už len asi pol minúty, kým sa rozvonia.
- Pridajte horčicu, premiešajte a všetko zaprášte lyžicou múky. Krátko orestujte, aby ste vytvorili základ na omáčku.
- Za stáleho miešania postupne prilievajte vývar a vodu z húb. Pridajte sójovú a worcestrovú omáčku, rascu, borievky a bobkový list.
- Do omáčky vložte napučané huby (ak používate čerstvé, orestujte ich spolu s cibuľkou). Všetko spolu na miernom ohni povarte asi 10 minút, aby sa chute prepojili a omáčka zhustla.
- Teraz prichádza finále. Do horúcej omáčky vráťte opečené mäso. Pridajte na pásiky nakrájanú kapiu a zelenú časť cibuľky. Premiešajte a všetko spolu varte už len 3–5 minút.
- Zelenina tak zostane krásne svieža a príjemne chrumkavá, nie rozvarená. Na záver ochutnajte a podľa potreby dosoľte či dokoreňte.
Videorecept
Tipy
- Voda z húb je poklad: Vodu, v ktorej ste močili sušené huby, nikdy nevylievajte! Je plná intenzívnej hubovej chuti. Použite ju do omáčky spolu s vývarom pre naozaj hlbokú, lesnú arómu.
- Chrumkavá zelenina je cieľ: Tajomstvo dobrého soté je v správnom načasovaní. Čerstvú zeleninu ako paprika alebo zelená časť cibuľky pridávajte naozaj až na samom konci. Pár minút v horúcej omáčke im bohato stačí na zmäknutie, no stále si udržia svoju farbu a chrumkavosť.
- Čerstvé vs. sušené huby: Tento recept je úplne najlepší s čerstvými lesnými hríbmi. Ak ich však nemáte, kvalitné sušené dubáky sú fantastická a dostupná náhrada počas celého roka.
Variácie
- Krémová verzia: Na záver môžete do hotovej omáčky vmiešať 2-3 lyžice smotany na varenie alebo kyslej smotany pre jemnejšiu a krémovejšiu textúru.
- S bravčovou panenkou: Recept funguje skvele aj s bravčovou panenkou nakrájanou na medailóniky. Opečte ju rovnako krátko a zprudka ako kuracie mäso.
- Pikantný nádych: Spolu s cesnakom pridajte do základu aj najemno nasekanú čili papričku alebo štipku kajenského korenia.
Záver
Podávajte s dusenou ryžou a užite si dokonalú chuť hubárskej sezóny. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaříme s Mozkem, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
