Jablkový koláč s jogurtovou penou: Jednoduchý a chutný, ideálny ku káve

Jablkový koláč s jogurtovou penou
Jablkový koláč s jogurtovou penou

Obsah receptu

Pamätáte si ten voňavý jablkový koláč, ktorý piekla babička? Ten s krehkým cestom, šťavnatými jabĺčkami a nadýchanou jogurtovou penou? Tento recept na jablkový koláč s jogurtovou penou vám pripomenie tie krásne chvíle. Je jednoduchý, chutný a ideálny ku kávičke.

Tento koláčik je ako stvorený na jesenné popoludnie. Vôňa škorice a jabĺk sa rozprestrie po celej kuchyni a vy si budete vychutnávať každý kúsok. A nebojte sa, nie je to žiadna veda! S naším receptom to zvládne aj začiatočník.

Ingrediencie:

Na krehké cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 5 žĺtkov
  • 200 g studeného masla
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Jablková plnka:

  • 2 kg jabĺk
  • 4 lyžice cukru
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 2 polievkové lyžice solamylu
  • Šťava z polovice citróna
  • 1 lyžica masla

Na jogurtovú hmotu:

  • 5 vaječných bielkov
  • 170 g cukru
  • 600 g gréckeho jogurtu
  • 1/4 šálky oleja
  • 1 balenie vanilkového pudingu (60 g)

Postup prípravy:

1. Príprava krehkého cesta

Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve časti – jednu zabalíme do fólie a dáme na 1,5 hodiny do mrazničky, druhú vyvaľkáme a položíme na dno plechu (35×25 cm). Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.

2. Príprava jablkovej hmoty

Ošúpané a nakrájané jablká vložíme do hrnca. Pridáme škoricu, cukor a maslo, a dusíme asi 8-10 minút, kým jablká zmäknú, ale nezačnú sa rozpadávať. Potom pridáme solamyl a šťavu z polovice citróna, dobre premiešame a odstavíme z ohňa.

3. Príprava jogurtovej hmoty

Bielky vyšľaháme so štipkou soli, až kým nebudú penivé. Postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým nie sú bielky tuhšie. Potom pridáme grécky jogurt, olej a jemne premiešame. Na záver pridáme vanilkový pudingový prášok a miešame len do spojenia.

4. Skladanie koláča a pečenie

Na predpečený základ rozložíme vychladnutú jablkovú zmes a na ňu nalejeme jogurtovú hmotu. Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nastrúhame ho na jogurtovú vrstvu. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 45-50 minút.

Po upečení necháme koláč vo vypnutej rúre asi 10 minút, potom rúru mierne otvoríme a koláč necháme vychladnúť ešte hodinu. Koláč posypeme práškovým cukrom a krájame až po úplnom vychladnutí.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Ak máte radi sladšie, môžete pridať viac cukru do jablkovej plnky.
  2. Ak nemáte grécky jogurt, môžete použiť aj obyčajný biely jogurt.
  3. Koláč môžete ozdobiť aj nasekanými orechmi alebo mandľami.
  4. Ak chcete mať koláč ešte šťavnatejší, môžete jablká pred pečením posypať trochou strúhanky.

Video recept:

Tento jablkový koláč s jogurtovou penou je skutočný poklad. Je jednoduchý na prípravu, chutný a krásne vyzerá. Určite si ho zamilujete vy aj vaši blízki. Tak čo, idete piecť?

Súvisiace články:

Rýchly a chutný jablkový koláč z jednoduchých ingrediencií: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky

Rýchly a chutný jablkový koláč z jednoduchých ingrediencií: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky

Jablkový koláč s kefírom, ktorý sa topí v ústach: Pripravený za 5 minút plus pečenie! Rýchly, jednoduchý a veľmi chutný!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Swojskie jedzonko

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty