Search

Hovädzí tokáň na víne – tradičný maďarský recept

Hovädzí tokáň na víne
Hovädzí tokáň na víne

Obsah receptu

Publikované: 20. júla 2025, 06:00

Hovädzí tokáň na víne je tradičný maďarský pokrm z duseného hovädzieho mäsa na cibuľovom základe s paradajkami a bielym vínom. Výsledkom pomalého dusenia je neuveriteľne krehké mäso a bohatá, hustá šťava. Ide o výdatné hlavné jedlo, ktoré sa najčastejšie podáva s ryžou alebo haluškami.

Tento osvedčený postup sa drží klasickej prípravy, kde základom úspechu je kvalitné mäso a dostatok času na dusenie. Práve pomalé varenie zaručí, že sa všetky chute dokonale prepoja a vytvoria harmonický celok.

Ako sa robí maďarský hovädzí tokáň?

Hovädzie mäso nakrájané na rezančeky orestujte na cibuľovom základe. Pridajte paradajkovú passatu, korenie a biele víno. Následne všetko pomaly duste pod pokrievkou približne 90 minút, kým mäso nie je úplne mäkké. Podávajte s ryžou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: cca 1 hodina 45 minút
  • Počet porcií: 5 výdatných
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (s ryžou)

Potrebujeme

Hlavné suroviny

  • Jeden kilogram hovädzieho stehna (napr. orech)
  • Tri veľké cibule
  • Štyri strúčiky cesnaku
  • 250 g paradajkovej passaty
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • Dve polievkové lyžice oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Príloha

  • 500 g ryže (napr. guľatozrnná alebo jazmínová)

Na dokončenie (voliteľné)

  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Pár plátkov červenej papriky

Postup prípravy

Príprava mäsa a základu

  1. Najprv si pripravte prílohu. Ryžu prepláchnite a uvarte podľa návodu na obale alebo v ryžovari.
  2. Hovädzie mäso očistite, osušte a nakrájajte na tenké rezančeky (cca 1 cm hrubé a 4-5 cm dlhé).
  3. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Vo väčšom hrnci so hrubým dnom rozohrejte olej a cibuľu na ňom opekajte na strednom ohni dozlatista, trvá to asi 5-8 minút.
  4. K opraženej cibuľke pridajte pripravené mäso. Zvýšte teplotu a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa zo všetkých strán nezatiahne.

Pomalé dusenie tokáňu

  1. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Krátko premiešajte, len aby sa cesnak rozvoňal (približne 30 sekúnd).
  2. Ihneď vlejte paradajkovú passatu, dôkladne premiešajte a nechajte na miernom ohni bez pokrievky variť asi 15-20 minút. Občas premiešajte, šťava sa čiastočne odparí a zhustne.
  3. Následne prilejte biele víno, opäť premiešajte a nechajte alkohol pár minút odpariť.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a nechajte pomaly dusiť približne 90 minút, alebo kým nie je mäso dokonale krehké.

Kompletizácia a podávanie

  1. Počas dusenia občas skontrolujte, či sa tekutina príliš neodparila. V prípade potreby podlejte malým množstvom horúcej vody alebo vývaru.
  2. Keď je mäso mäkké, ochutnajte omáčku a podľa potreby ju ešte dosoľte či dokoreňte.
  3. Hotový tokáň servírujte horúci s uvarenou ryžou. Každú porciu môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a plátkami čerstvej papriky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre pikantnejšiu verziu pridajte do základu spolu s korením aj štipku mletej čili papričky.
  2. Namiesto bieleho vína môžete na podliatie použiť aj kvalitný hovädzí vývar.
  3. Tokáň je ešte lepší na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale odležia.

Tento výdatný maďarský pokrm vás príjemne zahreje a zasýti. Prajeme vám dobrú chuť a kulinársky zážitok ako z Budapešti.

Recept vychádza z inšpirácie od Vaření s Jančou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty