Hovädzí tokáň na víne je tradičný maďarský pokrm z duseného hovädzieho mäsa na cibuľovom základe s paradajkami a bielym vínom. Výsledkom pomalého dusenia je neuveriteľne krehké mäso a bohatá, hustá šťava. Ide o výdatné hlavné jedlo, ktoré sa najčastejšie podáva s ryžou alebo haluškami.
Tento osvedčený postup sa drží klasickej prípravy, kde základom úspechu je kvalitné mäso a dostatok času na dusenie. Práve pomalé varenie zaručí, že sa všetky chute dokonale prepoja a vytvoria harmonický celok.
Ako sa robí maďarský hovädzí tokáň?
Hovädzie mäso nakrájané na rezančeky orestujte na cibuľovom základe. Pridajte paradajkovú passatu, korenie a biele víno. Následne všetko pomaly duste pod pokrievkou približne 90 minút, kým mäso nie je úplne mäkké. Podávajte s ryžou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: cca 1 hodina 45 minút
- Počet porcií: 5 výdatných
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (s ryžou)
Potrebujeme
Hlavné suroviny
- Jeden kilogram hovädzieho stehna (napr. orech)
- Tri veľké cibule
- Štyri strúčiky cesnaku
- 250 g paradajkovej passaty
- 250 ml suchého bieleho vína
- Dve polievkové lyžice oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Príloha
- 500 g ryže (napr. guľatozrnná alebo jazmínová)
Na dokončenie (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať
- Pár plátkov červenej papriky
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu
- Najprv si pripravte prílohu. Ryžu prepláchnite a uvarte podľa návodu na obale alebo v ryžovari.
- Hovädzie mäso očistite, osušte a nakrájajte na tenké rezančeky (cca 1 cm hrubé a 4-5 cm dlhé).
- Cibuľu nakrájajte nadrobno. Vo väčšom hrnci so hrubým dnom rozohrejte olej a cibuľu na ňom opekajte na strednom ohni dozlatista, trvá to asi 5-8 minút.
- K opraženej cibuľke pridajte pripravené mäso. Zvýšte teplotu a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa zo všetkých strán nezatiahne.
Pomalé dusenie tokáňu
- Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Krátko premiešajte, len aby sa cesnak rozvoňal (približne 30 sekúnd).
- Ihneď vlejte paradajkovú passatu, dôkladne premiešajte a nechajte na miernom ohni bez pokrievky variť asi 15-20 minút. Občas premiešajte, šťava sa čiastočne odparí a zhustne.
- Následne prilejte biele víno, opäť premiešajte a nechajte alkohol pár minút odpariť.
- Hrniec prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a nechajte pomaly dusiť približne 90 minút, alebo kým nie je mäso dokonale krehké.
Kompletizácia a podávanie
- Počas dusenia občas skontrolujte, či sa tekutina príliš neodparila. V prípade potreby podlejte malým množstvom horúcej vody alebo vývaru.
- Keď je mäso mäkké, ochutnajte omáčku a podľa potreby ju ešte dosoľte či dokoreňte.
- Hotový tokáň servírujte horúci s uvarenou ryžou. Každú porciu môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a plátkami čerstvej papriky.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu verziu pridajte do základu spolu s korením aj štipku mletej čili papričky.
- Namiesto bieleho vína môžete na podliatie použiť aj kvalitný hovädzí vývar.
- Tokáň je ešte lepší na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale odležia.
Tento výdatný maďarský pokrm vás príjemne zahreje a zasýti. Prajeme vám dobrú chuť a kulinársky zážitok ako z Budapešti.
Recept vychádza z inšpirácie od Vaření s Jančou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.