Hovädzí tokáň na víne je tradičný maďarský pokrm z duseného hovädzieho mäsa na cibuľovom základe s paradajkami a bielym vínom. Výsledkom pomalého dusenia je neuveriteľne krehké mäso a bohatá, hustá šťava. Ide o výdatné hlavné jedlo, ktoré sa najčastejšie podáva s ryžou alebo haluškami.
1. Najprv si pripravte prílohu. Ryžu prepláchnite a uvarte podľa návodu na obale alebo v ryžovari.
2. Hovädzie mäso očistite, osušte a nakrájajte na tenké rezančeky (cca 1 cm hrubé a 4-5 cm dlhé).
3. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Vo väčšom hrnci so hrubým dnom rozohrejte olej a cibuľu na ňom opekajte na strednom ohni dozlatista, trvá to asi 5-8 minút.
4. K opraženej cibuľke pridajte pripravené mäso. Zvýšte teplotu a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa zo všetkých strán nezatiahne.
Pomalé dusenie tokáňu:
5. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Krátko premiešajte, len aby sa cesnak rozvoňal (približne 30 sekúnd).
6. Ihneď vlejte paradajkovú passatu, dôkladne premiešajte a nechajte na miernom ohni bez pokrievky variť asi 15-20 minút. Občas premiešajte, šťava sa čiastočne odparí a zhustne.
7. Následne prilejte biele víno, opäť premiešajte a nechajte alkohol pár minút odpariť.
8. Hrniec prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a nechajte pomaly dusiť približne 90 minút, alebo kým nie je mäso dokonale krehké.
Kompletizácia a podávanie:
9. Počas dusenia občas skontrolujte, či sa tekutina príliš neodparila. V prípade potreby podlejte malým množstvom horúcej vody alebo vývaru.
10. Keď je mäso mäkké, ochutnajte omáčku a podľa potreby ju ešte dosoľte či dokoreňte.
11. Hotový tokáň servírujte horúci s uvarenou ryžou. Každú porciu môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a plátkami čerstvej papriky.
Poznámky
1. Pre pikantnejšiu verziu pridajte do základu spolu s korením aj štipku mletej čili papričky.2. Namiesto bieleho vína môžete na podliatie použiť aj kvalitný hovädzí vývar.3. Tokáň je ešte lepší na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale odležia.