Kto by nemiloval klasické zemiakové placky, tú našu slovenskú haruľu či české bramboráky? A čo keby sme túto tradičnú dobrotu ešte o kúsok vylepšili? Tento recept na fantastické zemiakové placky plnené kvalitnou šunkou a lahodným, roztopeným syrom je presne to, čo posunie vaše chuťové zážitky na novú úroveň! Sú chrumkavé na povrchu, vláčne vo vnútri a plné neodolateľnej šunkovo-syrovej náplne. Tento recept jednoducho musíte vyskúšať!
Príprava je prekvapivo jednoduchá. Najprv si pripravíme klasické zemiakové cesto dochutené cesnakom, majoránkou a pažítkou, z ktorého usmažíme placky. Tie potom naplníme šunkou a syrom, zrolujeme a krátko zapečieme v rúre, aby sa syr krásne roztopil a chute dokonale prepojili. Výsledkom je sýte a mimoriadne chutné jedlo, ktoré je ideálne ako hlavný chod, výdatná večera alebo dokonca ako pohostenie pre návštevu.
Základné informácie
- Čas prípravy cesta: cca 15-20 minút
- Čas vyprážania placiek: cca 20-25 minút (podľa počtu dávok)
- Čas zapekania: cca 5-7 minút
- Počet porcií: 12 plnených placiek
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na zemiakové cesto:
- 750 g zemiakov (ideálne varný typ B alebo C, surových)
- 2 ks vajec (veľkosť M)
- 5 strúčikov cesnaku
- cca 8 polievkových lyžíc čerstvo nasekanej pažítky (rozdelených)
- cca 1-2 polievkové lyžice sušenej majoránky (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 4 vrchovaté polievkové lyžice polohrubej múky (alebo hladkej, podľa potreby na zahustenie)
- Rastlinný olej alebo bravčová masť na vyprážanie (dostatočné množstvo)
Na náplň:
- 12 plátkov kvalitnej šunky
- 24 plátkov plátkového syra (napr. eidam, gouda, čedar – taký, čo sa dobre topí)
Postup prípravy
Príprava zemiakového cesta:
- Príprava zemiakov a cesnaku: Zemiaky (750 g) olúpte a nastrúhajte najemno na strúhadle (prípadne na hrubšom, ak preferujete výraznejšiu textúru placiek). Ak nastrúhané zemiaky pustia veľa vody, môžete ju zľahka zliať alebo rukami jemne vytlačiť. Cesnak (5 strúčikov) olúpte a prelisujte alebo nastrúhajte najemno.
- Miešanie cesta: Do väčšej misy k nastrúhaným zemiakom pridajte prelisovaný cesnak, rozklepnuté vajcia (2 ks), soľ (začnite 1 čajovou lyžičkou, dochutiť môžete neskôr), sušenú majoránku, drvenú rascu a čerstvo mleté čierne korenie (1 ČL). Pridajte polovicu pripraveného množstva nasekanej čerstvej pažítky (teda cca 4 polievkové lyžice). Nakoniec pridajte 4 vrchovaté polievkové lyžice polohrubej múky.
- Dokončenie cesta: Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, aby vzniklo kompaktné, polohusté cesto na placky. Ak by sa vám zdalo cesto príliš riedke, môžete pridať ešte trochu múky.
Vyprážanie placiek:
- Rozohriatie tuku: Na väčšej panvici s hrubším dnom rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja alebo bravčovej masti (výška tuku by mala byť aspoň 0,5 cm, aby sa placky pekne opiekli). Tuk by mal byť dobre rozohriaty, ale nemal by dymiť.
- Tvarovanie a vyprážanie: Z pripraveného zemiakového cesta pomocou polievkovej lyžice tvarujte na panvici okrúhle placky (mali by ste ich pripraviť 12 kusov, takže cesto si primerane rozdeľte). Placky smažte na stredne silnom ohni z každej strany dozlatista a do chrumkava. Zvyčajne to trvá približne 3-4 minúty z každej strany. Dávajte pozor, aby sa placky nespálili na povrchu a zároveň boli dobre prepečené aj vo vnútri.
- Odkvapkanie tuku: Upečené placky vyberajte dierovanou lopatkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými kuchynskými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk. Ak je potrebné, smažte placky na viackrát, aby panvica nebola preplnená.
Plnenie a zapekanie placiek:
- Predhriatie rúry a príprava misy: Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si zapekaciu misu alebo menší plech (môžete ho zľahka vymastiť alebo vystlať papierom na pečenie, ak sa obávate pripečenia).
- Plnenie placiek: Na každú ešte teplú (alebo mierne vychladnutú) zemiakovú placku položte jeden plátok kvalitnej šunky. Na šunku položte dva plátky syra (alebo jeden hrubší plátok, ak máte). Každú naplnenú placku posypte trochou nasekanej čerstvej pažítky (použite zvyšnú polovicu z pripraveného množstva).
- Rolovanie a ukladanie: Každú takto naplnenú placku opatrne, ale pevne zrolujte a ukladajte spojom nadol do pripravenej zapekacej misy, tesne vedľa seba. Tento postup opakujte so všetkými dvanástimi plackami.
- Zapekanie: Vložte zapekaciu misu s naplnenými plackami do predhriatej rúry a krátko zapekajte približne 5-7 minút. Cieľom je, aby sa placky pekne prehriali a syr vo vnútri roliek sa krásne roztopil a jemne vytiekol.
Dokončenie a servírovanie:
- Podávanie: Zapečené plnené zemiakové placky vyberte z rúry. Môžete ich podávať vcelku, alebo ich pred servírovaním prekrojte šikmo napoly, aby pekne vynikla lákavá náplň s roztopeným syrom vo vnútri.
- Dochutenie: Hotový pokrm môžete pred podávaním ešte posypať zvyškom čerstvo nasekanej pažítky. Výborne chutia samotné, alebo s kopčekom kyslej smotany či obľúbeným zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžem do zemiakového cesta pridať aj trochu údenej mletej papriky alebo štipku chilli.
- Namiesto plátkového syra môžem použiť aj nastrúhaný tvrdý syr, ktorý sa dobre topí. Plnku tak môžem ľahšie prispôsobiť tvaru placky pred rolovaním.
- Ak chcem placky trochu odľahčiť, môžem ich po usmažení nechať dlhšie odkvapkať na mriežke, aby sa zbavili čo najviac prebytočného tuku.
- Namiesto rolovania môžem na polovicu usmaženej placky položiť šunku a syr, druhú polovicu preložiť a vytvoriť tak akúsi “kapsu”, ktorú potom krátko zapečiem.

Tieto fantastické plnené zemiakové placky sú skutočnou delikatesou, ktorá poteší každého milovníka tradičných chutí v novom, lákavom prevedení!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.