Kto by nemiloval klasické zemiakové placky, tú našu slovenskú haruľu či české bramboráky? A čo keby sme túto tradičnú dobrotu ešte o kúsok vylepšili? Tento recept na fantastické zemiakové placky plnené kvalitnou šunkou a lahodným, roztopeným syrom je presne to, čo posunie vaše chuťové zážitky na novú úroveň! Sú chrumkavé na povrchu, vláčne vo vnútri a plné neodolateľnej šunkovo-syrovej náplne. Tento recept jednoducho musíte vyskúšať!
2. K zemiakom pridajte cesnak, vajcia, soľ, majoránku, rascu, čierne korenie, polovicu nasekanej pažítky (4 PL) a polohrubú múku (4 vrchovaté PL).
3. Všetko dôkladne premiešajte na kompaktné, polohusté cesto.
Vyprážanie placiek:
4. Na panvici rozohrejte dostatok oleja/masti (výška cca 0,5 cm).
5. Lyžicou tvarujte z cesta placky (12 ks) a smažte na strednom ohni z každej strany dozlatista (cca 3-4 min z každej strany).
6. Upečené placky ukladajte na papierové utierky na odkvapkanie tuku.
Plnenie a zapekanie placiek:
7. Rúru predhrejte na 180°C. Pripravte zapekaciu misu.
8. Na každú placku položte plátok šunky, dva plátky syra a posypte zvyšnou pažítkou.
9. Každú naplnenú placku pevne zrolujte a ukladajte spojom nadol do zapekacej misy.
10. Vložte do rúry a zapekajte 5-7 minút, kým sa syr neroztopí.
Dokončenie a servírovanie:
11. Podávajte teplé, môžete prekrojiť napoly.
12. Pred podávaním môžete posypať zvyškom pažítky. Chutia skvele s kyslou smotanou alebo šalátom.
Poznámky
1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžem do zemiakového cesta pridať aj trochu údenej mletej papriky alebo štipku chilli.2. Namiesto plátkového syra môžem použiť aj nastrúhaný tvrdý syr, ktorý sa dobre topí. Plnku tak môžem ľahšie prispôsobiť tvaru placky pred rolovaním.3. Ak chcem placky trochu odľahčiť, môžem ich po usmažení nechať dlhšie odkvapkať na mriežke, aby sa zbavili čo najviac prebytočného tuku.4. Namiesto rolovania môžem na polovicu usmaženej placky položiť šunku a syr, druhú polovicu preložiť a vytvoriť tak akúsi "kapsu", ktorú potom krátko zapečiem.