Hľadáte RECEPT na fantastické pečené kura, ktoré je nielen neuveriteľne šťavnaté a krehké, ale zároveň si s ním pripravíte aj dokonalú prílohu z ryže a zeleniny, a to všetko v jednom? Potom ste tu správne! Tento jednoduchý recept na pečené kura „všetko v jednom“ je hotový zázrak pre každého, kto nemá čas na zložité varenie, no túži po plnohodnotnom a chutnom jedle. Mäso nasiakne vôňou korenín a zeleniny, ryža sa uvarí do mäkka priamo v šťave z kuraťa – jednoducho dokonalá harmónia chutí!
Tajomstvo tohto receptu spočíva v pečení všetkých ingrediencií spoločne vo vrecku na pečenie. Tým sa zabezpečí, že kura zostane úžasne šťavnaté, nevysuší sa a všetky chute sa dokonale prepoja. Zelenina a ryža sa zároveň dusia v lahodnej šťave, čím získajú jedinečnú chuť. Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník. Poďte si s nami pripraviť tento skvelý obed či večeru bez zbytočného umývania riadu!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 70 minút (40 minút vo completely uzavretom vrecku + 30 minút s otvormi vo vrecku)
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na pečené kura:
- 1 celé kura (s hmotnosťou približne 1,2 – 1,5 kg, dôkladne očistené a umyté)
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 4 lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
Na ryžu so zeleninou (do vrecka na pečenie):
- 200 g dlhozrnnej ryže (napr. basmati alebo jazmínová, neprepláchnutá)
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1 stredne veľká cibuľa
- 5 ks celých klinčekov
- 1 stredne veľká mrkva (očistená)
- 400 ml vody
Potrebné pomôcky:
- Vrecko na pečenie (dostatočne veľké pre celé kura a prílohu)
Postup prípravy
Príprava kuraťa a zeleniny:
- Celé kura dôkladne umyte zvnútra aj zvonka a osušte papierovými utierkami. Vložte ho do väčšej misy.
- V menšej miske zmiešajte sušený cesnak (1 ČL), soľ (1 ČL), čerstvo mleté čierne korenie (½ ČL), sladkú mletú papriku (1 ČL) a rastlinný olej (4 PL).
- Pripravenou marinádou dôkladne potrite celé kura zo všetkých strán. Korenie sa snažte zapracovať aj pod kožu na prsiach a stehnách pre intenzívnejšiu chuť.
- Mrkvu očistite a nakrájajte na hrubšie polkolieska alebo väčšie kúsky. Cibuľu ošúpte a do celej cibule zapichnite zo všetkých strán klinčeky (5 ks).
Príprava vrecka na pečenie a plnenie:
- Pripravte si dostatočne veľké vrecko na pečenie. Na jeho dno rovnomerne nasypte neprepláchnutú ryžu (200 g).
- Na ryžu pridajte kurkumu (1 ČL), soľ (1 ČL), čierne korenie (¼ ČL) a sladkú mletú papriku (1 ČL).
- Do vrecka k ryži a koreninám pridajte cibuľu napichanú klinčekmi a nakrájanú mrkvu.
- Všetko vo vrecku zalejte vodou (400 ml).
- Opatrne vrecko uzavrite (ale ešte nie úplne napevno, ak to vrecko umožňuje) a jemne premiešajte jeho obsah, aby sa koreniny rovnomerne rozptýlili v ryži a vode.
- Na takto pripravenú zmes ryže a zeleniny vo vrecku položte marinované kura.
Pečenie všetko v jednom:
- Vrecko na pečenie teraz starostlivo a pevne uzavrite podľa návodu výrobcu (zvyčajne pomocou priloženého klipu alebo viazacieho pásika). Uistite sa, že je vrecko dobre uzavreté, aby počas pečenia neunikala para a šťavy.
- Vrecko s kuracím mäsom, ryžou a zeleninou opatrne položte na plech na pečenie.
- Plech vložte do rúry predhriatej na 180°C (teplovzdušnú na 160-165°C). Pečte po dobu 40 minút.
- Po 40 minútach pečenia opatrne vyberte plech z rúry. Do vrchnej časti vrecka na pečenie urobte špáradlom alebo špičkou noža niekoľko malých dierok (cca 4-5), aby mohla unikať para a kura získalo chrumkavejšiu kôrku. Dôležité: Pri robení dierok a následnej manipulácii s horúcim vreckom buďte veľmi opatrní, aby vás neoparila unikajúca horúca para!
- Vráťte plech s vreckom späť do rúry a pečte ďalších 30 minút.
- Po uplynutí celkového času pečenia (70 minút) vyberte plech z rúry. Nechajte kura vo vrecku odpočívať približne 10-15 minút pred otvorením.
- Opatrne rozstrihnite alebo rozrežte vrecko na pečenie (opäť pozor na horúcu paru!). Kura naporciujte. Ryžu so zeleninou a vzniknutou šťavou jemne premiešajte a servírujte spolu s kuracím mäsom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť a vôňu niekedy pridám do vrecka k ryži a zelenine aj pár celých, neošúpaných strúčikov cesnaku (po upečení sú lahodne sladké) alebo vetvičku čerstvého tymianu či rozmarínu.
- Ak chcem mať kôrku na kurati naozaj extra chrumkavú a zlatistú, počas posledných 10-15 minút pečenia (po urobení dier do vrecka) môžem opatrne vrch vrecka viac otvoriť (rozstrihnúť) a prípadne na chvíľu zvýšiť teplotu v rúre na 200°C alebo zapnúť funkciu gril. Kura však treba neustále pozorne sledovať, aby sa nespálilo.
- Namiesto klasickej mrkvy niekedy do vrecka na pečenie pridám aj inú obľúbenú koreňovú zeleninu, napríklad na kúsky nakrájaný petržlen, zeler, alebo pár ružičiek brokolice či karfiolu pridaných ku koncu pečenia (po otvorení vrecka).
- Po upečení vždy nechám kura vo vrecku ešte aspoň 10 minút odpočívať pred tým, ako vrecko úplne rozrežem a začnem servírovať. Mäso tak zostane úžasne šťavnaté a všetky chute sa ešte lepšie prepoja.
Toto fantastické pečené kura „všetko v jednom“ je dôkazom, že aj s minimom námahy a špinavého riadu sa dá pripraviť úžasne chutný a komplexný obed či večera. Šťavnaté mäso, dokonale uvarená ryža a chutná zelenina – to všetko spolu z jedného vrecka. Vyskúšajte tento jednoduchý RECEPT a presvedčte sa sami!
Recept je inšpirovaný verziou z Dozus Cook, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.