Fantastické MEDOVÉ REZY: Nesmú chýbať na žiadnom slávnostnom stole! Jednoduchý recept!

Medové rezy
Medové rezy

Obsah receptu

Medové rezy sú tradičným slovenským zákuskom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom slávnostnom stole. Sú jemné, lahodné a s nezameniteľnou chuťou medu. Vyskúšajte jednoduchý recept a pripravte si ich aj vy doma!

Medové rezy sú zákusok, ktorý si zamiluje každý. Sú perfektné na oslavy, ale aj na každodenné chvíle. Vyskúšajte tento jednoduchý recept od pani Vierky z youtube LiViera Desserts a pripravte si ich aj vy doma!

Recept na Medové rezy

Ingrediencie

  • Medové cesto:
    • 1 celé vajce
    • 150 g kryštálového cukru
    • 65 g medu
    • 100 ml mlieka
    • 1 kopcovitá lyžička sódy bikarbóny
    • 50 g masla
    • 450 g hladkej múky
  • Maslový krém:
    • 500 ml mlieka
    • 100 g hladkej múky
    • 180 g kryštálového cukru
    • 250 g masla
  • Lekvárová plnka:
    • 300 g slivkového lekváru
  • Čokoládová poleva:
    • 240 g horkej čokolády (52%)
    • 80 g rastlinného tuku (napr. Cera, kokosový olej)

Postup prípravy

Vajce a cukor vyšľahajte do biela. Pridajte med a premiešajte. Postupne prilejte mlieko, pridajte sódu bikarbónu a maslo. Misku umiestnite do horúceho vodného kúpeľa a medovú zmes miešajte a zohrievajte, až kým nedosiahne teplotu 63-65 °C.

Do horúcej medovej zmesi vmiešajte 450 g preosiatej hladkej múky a vypracujte cesto. Dbajte na to, aby cesto nevychladlo. Potom cesto jemne premiešajte, rozdeľte na štyri časti a nechajte ich odpočívať na teplom mieste.

Každú časť cesta vyvaľkajte na hrúbku 2 mm a do tvaru obdĺžnika s rozmermi 35 x 25 cm. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 5 minút. Pečené medové pláty nechajte do druhého dňa odpočívať, aby trochu zmäkli.

Maslová plnka:

Vmiešajte 500 ml mlieka, 100 g hladkej múky a 180 g kryštálového cukru. Zmes precedte a na miernom ohni uvaríte hustú kašu, pričom neustále miešajte, aby sa kaša nepripálila. Po uvarení nechajte kašu úplne vychladnúť.

Vyšľahajte maslo a postupne pridávajte vychladenú kašu, až kým nevznikne hustý krém. Krém musí byť naozaj hustý, aby pri zaťažení z medových plátov nestiekol.

Na prvý medový plát nanesite polovicu maslovej plnky a rovnomerne ju rozotrite. Potom položte druhý medový plát a naň natriete 300 g slivkového lekváru. Lekvár prekryte tretím medovým plátom, na ktorý nanesite zvyšok maslovej plnky. Na vrch položte štvrtý medový plát, rovnejšou stranou nahor.

Naplnené medové pláty prikryte papierom na pečenie, zaťažte a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa.

Po vychladení koláč natrieme tenkou vrstvou plnky, ktorú ste si odložili.

Čokoládová poleva:

Roztopte 240 g horkej čokolády nalámenej na menšie kúsky s 80 g číreho rastlinného tuku. Hotovou polevou polejte koláč a nechajte stuhnúť.

Pred krájaním najprv teplým nožom nakrájajte polevu a potom celý koláč.

Video recept

Medové rezy sú lahodný zákusok, ktorý si zamiluje každý. Sú ideálne na oslavy, ale aj na každodenné chvíle. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.

Súvisiace články

Dokonalý krémeš koláč: Zatiaľ ho žiaden iný zákusok neprekonal! Topí sa v ústach!

Výborný zákusok KARAMELOVÝ SEN: Tento dezert u nás robím už dlhé roky a vždy sa vydarí!

Fantastický kokosový zákusok SIEDME NEBO: Vynikajúca chuť a jednoduchá príprava!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty