Medové rezy sú tradičným slovenským zákuskom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom slávnostnom stole. Sú jemné, lahodné a s nezameniteľnou chuťou medu. Vyskúšajte jednoduchý recept a pripravte si ich aj vy doma!
Medové rezy sú zákusok, ktorý si zamiluje každý. Sú perfektné na oslavy, ale aj na každodenné chvíle. Vyskúšajte tento jednoduchý recept od pani Vierky z youtube LiViera Desserts a pripravte si ich aj vy doma!
Recept na Medové rezy
Ingrediencie
- Medové cesto:
- 1 celé vajce
- 150 g kryštálového cukru
- 65 g medu
- 100 ml mlieka
- 1 kopcovitá lyžička sódy bikarbóny
- 50 g masla
- 450 g hladkej múky
- Maslový krém:
- 500 ml mlieka
- 100 g hladkej múky
- 180 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- Lekvárová plnka:
- 300 g slivkového lekváru
- Čokoládová poleva:
- 240 g horkej čokolády (52%)
- 80 g rastlinného tuku (napr. Cera, kokosový olej)
Postup prípravy
Vajce a cukor vyšľahajte do biela. Pridajte med a premiešajte. Postupne prilejte mlieko, pridajte sódu bikarbónu a maslo. Misku umiestnite do horúceho vodného kúpeľa a medovú zmes miešajte a zohrievajte, až kým nedosiahne teplotu 63-65 °C.
Do horúcej medovej zmesi vmiešajte 450 g preosiatej hladkej múky a vypracujte cesto. Dbajte na to, aby cesto nevychladlo. Potom cesto jemne premiešajte, rozdeľte na štyri časti a nechajte ich odpočívať na teplom mieste.
Každú časť cesta vyvaľkajte na hrúbku 2 mm a do tvaru obdĺžnika s rozmermi 35 x 25 cm. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 5 minút. Pečené medové pláty nechajte do druhého dňa odpočívať, aby trochu zmäkli.
Maslová plnka:
Vmiešajte 500 ml mlieka, 100 g hladkej múky a 180 g kryštálového cukru. Zmes precedte a na miernom ohni uvaríte hustú kašu, pričom neustále miešajte, aby sa kaša nepripálila. Po uvarení nechajte kašu úplne vychladnúť.
Vyšľahajte maslo a postupne pridávajte vychladenú kašu, až kým nevznikne hustý krém. Krém musí byť naozaj hustý, aby pri zaťažení z medových plátov nestiekol.
Na prvý medový plát nanesite polovicu maslovej plnky a rovnomerne ju rozotrite. Potom položte druhý medový plát a naň natriete 300 g slivkového lekváru. Lekvár prekryte tretím medovým plátom, na ktorý nanesite zvyšok maslovej plnky. Na vrch položte štvrtý medový plát, rovnejšou stranou nahor.
Naplnené medové pláty prikryte papierom na pečenie, zaťažte a nechajte v chladničke stuhnúť do druhého dňa.
Po vychladení koláč natrieme tenkou vrstvou plnky, ktorú ste si odložili.
Čokoládová poleva:
Roztopte 240 g horkej čokolády nalámenej na menšie kúsky s 80 g číreho rastlinného tuku. Hotovou polevou polejte koláč a nechajte stuhnúť.
Pred krájaním najprv teplým nožom nakrájajte polevu a potom celý koláč.
Video recept
Medové rezy sú lahodný zákusok, ktorý si zamiluje každý. Sú ideálne na oslavy, ale aj na každodenné chvíle. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.
Súvisiace články
Dokonalý krémeš koláč: Zatiaľ ho žiaden iný zákusok neprekonal! Topí sa v ústach!
Výborný zákusok KARAMELOVÝ SEN: Tento dezert u nás robím už dlhé roky a vždy sa vydarí!
Fantastický kokosový zákusok SIEDME NEBO: Vynikajúca chuť a jednoduchá príprava!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts