Search

Fantastická krkovička na cesnaku a sójovej omáčke: Obed z jedného hrnca!

krkovička na cesnaku
Krkovička na cesnaku

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na výdatný a chutný obed, ktorý pripravíte takmer bez námahy v jednom hrnci? Táto fantastická bravčová krkovička na cesnaku a sójovej omáčke je presne to, čo potrebujete! Mäkučké, šťavnaté plátky mäsa sa doslova rozpadajú na jazyku a sú obalené v hustej, tmavej a neskutočne chutnej omáčke s výraznou arómou cesnaku, cibule a jemným nádychom medu a sójovky. Je to jedlo, ktoré zasýti, poteší a zaručene zožne úspech pri nedeľnom stole.

Príprava je prekvapivo jednoduchá – mäso najprv sprudka opečieme, potom vo výpeku orestujeme cibuľu s cesnakom, pridáme ďalšie ingrediencie na omáčku, vrátime mäso a všetko necháme pomaly dusiť pod pokrievkou, kým nie je mäso dokonale mäkké. Hoci samotné dusenie trvá dlhšie, vaša aktívna účasť je minimálna. Ako príloha sa k tomuto jedlu perfektne hodia domáce chrumkavé hranolky a volské oko, ktoré celú kompozíciu chutí skvele dopĺňajú.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas dusenia mäsa: cca 120 minút (2 hodiny)
  • Čas prípravy prílohy (hranolky, volské oká): cca 30 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na mäso a omáčku:

  • 1000 g bravčovej krkovičky (bez kosti)
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 vrchovatá polievková lyžica bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
  • 2 ks cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 70 g paradajkového pretlaku (ideálne dvojitý koncentrát)
  • 1 polievková lyžica medu (tekutého)
  • 3 polievkové lyžice kvalitnej tmavej sójovej omáčky
  • 1000 ml mäsového vývaru (ideálne bravčový alebo hovädzí)

Príloha:

  • cca 1 kg zemiakov vhodných na hranolky (varný typ C)
  • Rastlinný olej vhodný na vyprážanie (napr. repkový, slnečnicový), dostatočné množstvo na hlboké vyprážanie (min. 1-1.5 litra)
  • 4 ks vajec
  • Soľ (na hranolky a vajcia)
  • Olej alebo maslo (na volské oká)

Na zdobenie (voliteľné):

  • 1 malá červená cibuľa
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Postup prípravy

Príprava a dusenie mäsa:

  1. Bravčovú krkovičku nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm. Plátky mäsa z oboch strán osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici s pokrievkou (v ktorej budete mäso dusiť) rozohrejte masť alebo olej. Na silnom ohni sprudka opečte plátky krkovičky z každej strany dozlatista (cca 1-2 minúty z každej strany), aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom na tanier.
  3. Do výpeku v hrnci pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu (ak je výpeku málo, pridajte trochu oleja/masti). Znížte teplotu na strednú a restujte cibuľu za občasného miešania približne 5-7 minút, kým nie je sklovitá alebo jemne zlatistá.
  4. Pridajte najemno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a restujte už len krátko, maximálne 1 minútu, kým sa nerozvonia. Pozor: Cesnak nesmie zhnednúť, inak by zhorkol.
  5. K cibuli a cesnaku vmiešajte paradajkový pretlak a krátko ho orestujte (cca 1 minútu), aby stratil kyslosť a zintenzívnila sa jeho chuť.
  6. Pridajte lyžicu medu, premiešajte a nechajte skaramelizovať (cca 1 minútu). Prilejte sójovú omáčku a opäť krátko premiešajte a prevarte (cca 1 minútu).
  7. Zalejte pripraveným mäsovým vývarom. Dobre premiešajte a zo dna hrnca zoškrabte všetky chutné pripečené kúsky.
  8. Do omáčky vložte späť opečené plátky krkovičky aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri. Mäso by malo byť takmer celé ponorené v tekutine (ak nie je, pridajte trochu vývaru alebo horúcej vody).
  9. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, aby obsah hrnca len veľmi jemne bublal. Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte mäso pomaly dusiť 120 minút (2 hodiny), alebo kým nie je krkovička úplne mäkká a nerozpadáva sa pri dotyku vidličkou. Počas dusenia môžete mäso občas skontrolovať a prípadne otočiť. Omáčka by mala pekne zhustnúť. Ak je príliš riedka ku koncu dusenia, môžete ju na pár minút odkrytú povariť na silnejšom ohni, aby sa zredukovala.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Príprava prílohy (počas dusenia mäsa):

  1. Hranolky: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na hranolčeky s hrúbkou cca 1 cm. Dôkladne ich prepláchnite v studenej vode a následne veľmi starostlivo osušte papierovými utierkami.
  2. V hlbšom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja na teplotu cca 160 °C. Opatrne vložte časť osušených hranolčekov (neprepĺňajte hrniec!) a predfritujte ich cca 5-7 minút, kým nezmäknú, ale zostanú bledé. Vyberte ich a nechajte odkvapkať na mriežke alebo papierových utierkach. Takto postupne predfritujte všetky hranolky. (Tento krok môžete urobiť vopred).
  3. Volské oká: Tesne pred dokončením mäsa a dofritovaním hranoliek pripravte na panvici na troche oleja alebo masla 4 volské oká. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  4. Doforitovanie hranoliek: Zvýšte teplotu oleja na 180-190 °C. Predfritované hranolky opäť v dávkach vložte do horúceho oleja a smažte dozlatista a dochrumkava (cca 3-5 minút). Vyberte, nechajte dobre odkvapkať a ihneď osoľte.

Servírovanie:

  1. Mäkkú dusenú krkovičku podávajte preliatu hustou omáčkou. Vedľa naservírujte čerstvo usmažené domáce hranolky a na vrch položte volské oko.
  2. Na tanieri môžete jedlo ozdobiť kolieskami čerstvej červenej cibule a posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto krkovičky môžete použiť aj bravčové pliecko, počítajte však s prípadne dlhšou dobou dusenia.
  2. Pre ešte bohatšiu chuť omáčky môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj trochu koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) nakrájanej nadrobno.
  3. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte k cesnaku aj trochu nasekanej chilli papričky alebo štipku mletého chilli.
  4. Omáčku môžete na záver zjemniť kúskom studeného masla, ktoré vmiešate do horúcej omáčky tesne pred podávaním.

Táto fantastická krkovička na cesnaku a sójovej omáčke je skutočne jednoduchý obed z jedného hrnca (ak nerátame prílohy), ktorý vás prekvapí svojou plnou a bohatou chuťou. Mäsko sa len rozplýva!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty