Jednoduchý recept na šťavnatú dusenú bravčovú krkovičku v bohatej omáčke na báze cibule, cesnaku, pretlaku, medu a sójovej omáčky. Ideálny obed z jedného hrnca, skvelý s domácimi hranolkami a volským okom.
1000mlmäsového vývaruideálne bravčový alebo hovädzí
Na prílohu:
1kgzemiakov vhodných na hranolkycca, varný typ C
1-1.5litrarastlinného oleja vhodného na vyprážaniemin., na hlboké vyprážanie
4ksvajecna volské oká
Soľna hranolky a vajcia
Olej alebo maslona volské oká
Na zdobenie (voliteľné):
1maláčervená cibuľa
1hrsťčerstvej petržlenovej vňate
Pokyny
Príprava a dusenie mäsa:
1. Krkovičku nakrájajte na plátky (cca 2 cm), osoľte a okoreňte.2. Na masti/oleji v hrnci sprudka opečte mäso z oboch strán dozlatista. Vyberte a odložte.3. Vo výpeku orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita (cca 5-7 min).4. Pridajte nasekaný/prelisovaný cesnak a restujte max. 1 minútu.5. Vmiešajte paradajkový pretlak, krátko orestujte (1 min).6. Pridajte med, nechajte skaramelizovať (1 min). Prilejte sójovú omáčku, prevarte (1 min).7. Zalejte vývarom, premiešajte, zoškrabte pripečené kúsky.8. Vráťte mäso do omáčky (malo by byť takmer ponorené).9. Priveďte k varu, znížte teplotu na minimum, prikryte a pomaly duste 2 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké.
Príprava prílohy:
10. Hranolky: Zemiaky ošúpte, nakrájajte na hranolčeky (cca 1 cm), prepláchnite a dôkladne osušte.11. V oleji rozohriatom na cca 160°C predfritujte hranolky v dávkach do mäkka, ale do bleda (cca 5-7 min). Nechajte odkvapkať.12. Volské oká: Na panvici pripravte 4 volské oká, osoľte, okoreňte.13. Doforitovanie hranoliek: Olej rozohrejte na 180-190°C. Predfritované hranolky v dávkach dosmažte dozlatista a dochrumkava (cca 3-5 min). Nechajte odkvapkať a ihneď osoľte.
Servírovanie:
14. Mäkkú krkovičku podávajte preliatu omáčkou.15. Pridajte horúce hranolky a volské oko.16. Ozdobte kolieskami červenej cibule a nasekanou petržlenovou vňaťou (voliteľné).
Poznámky
1. Namiesto krkovičky môžete použiť aj bravčové pliecko, počítajte však s prípadne dlhšou dobou dusenia.2. Pre ešte bohatšiu chuť omáčky môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj trochu koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) nakrájanej nadrobno.3. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte k cesnaku aj trochu nasekanej chilli papričky alebo štipku mletého chilli.4. Omáčku môžete na záver zjemniť kúskom studeného masla, ktoré vmiešate do horúcej omáčky tesne pred podávaním.