Hľadáte recept na klasický, no zároveň neodolateľne chutný obed, pri ktorom sa mäsko bude doslova rozpadať na jazyku? Táto fantastická bravčová krkovička na paprike je presne to, čo potrebujete! Jemne naklepané plátky šťavnatej krkovičky sa pomaly dusia v bohatej omáčke s cibuľovým základom, kúskami sladkej červenej papriky (kápie), cesnakom a jemným nádychom horčice a rasce. Je to poctivé jedlo plné chuti, ktoré vás zaručene zasýti a poteší.
Príprava je pomerne jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár. Mäso sa najprv opečie, aby si uchovalo šťavu, a potom sa dusí v chutnom základe domäkka. Omáčka sa jemne zahustí múkou a získa krásnu farbu a vôňu vďaka paprike a koreninám. Tento pokrm je ideálny na nedeľný obed alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo naozaj dobré a tradičné. Podávajte s dusenou ryžou, parenou knedľou alebo cestovinami.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas dusenia: cca 60-90 minút
- Počet porcií: 4-5
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
- 5 plátkov bravčovej krkovičky (každý cca 150-200 g, hrúbka 1,5-2 cm)
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- cca 4-5 čajových lyžičiek plnotučnej horčice (na potretie mäsa)
- cca 2-3 polievkové lyžice hladkej múky (na obalenie mäsa)
- cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
- 1 veľká cibuľa (alebo 2 menšie)
- 1 ks červenej kápie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- (Voliteľné) 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- cca 1-2 polievkové lyžice hladkej múky (na zahustenie omáčky)
- 1 lyžička plnotučnej horčice (do omáčky)
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- cca 1000 ml horúceho hovädzieho alebo bravčového vývaru (alebo vody)
- (Voliteľné) 50-100 ml smotany na varenie alebo šľahanie (na zjemnenie)
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Plátky bravčovej krkovičky jemne naklepte tĺčikom (ideálne cez potravinársku fóliu). Okraje mäsa na niekoľkých miestach plytko narežte nožom, aby sa počas opekania a dusenia nekrútili.
- Mäso z oboch strán osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Každý plátok potrite z jednej (alebo oboch) strán tenkou vrstvou horčice (cca 1 ČL na plátok).
- Pripravené rezne zľahka obaľte (zaprášte) v hladkej múke (cca 2-3 PL) z oboch strán. Prebytočnú múku jemne oklepte.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Červenú kápiu umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky alebo prúžky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.
- Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci so širším dnom rozohrejte polovicu oleja (alebo masti) na stredne silnom ohni.
- Obalené plátky krkovičky sprudka opečte z oboch strán dozlatista (cca 2-3 minúty z každej strany), aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso vyberte a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v panvici pridajte zvyšný olej (ak je potrebné). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita až dozlatista (cca 5 minút).
- Pridajte nakrájanú kápiu a prelisovaný cesnak. Restujte spolu ešte 2-3 minúty, kým paprika mierne nezmäkne a cesnak sa nerozvonia.
- Voliteľný krok: Ak chcete, pridajte teraz lyžičku mletej sladkej papriky a rýchlo ju (len pár sekúnd) orestujte – pozor, aby nezhorkla.
- Zeleninový základ zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania krátko (cca 1 minútu) orestujte.
Dusenie a dokončenie:
- K orestovanému základu postupne, za stáleho miešania metličkou alebo vareškou, prilievajte horúci vývar (alebo vodu). Dôkladne rozmiešajte, aby nevznikli hrudky a omáčka bola hladká.
- Pridajte drvenú rascu a 1 lyžičku horčice. Premiešajte.
- Do pripravenej omáčky vložte späť opečené plátky krkovičky aj so šťavou, ktorú pustili. Mäso by malo byť ponorené v omáčke (ak nie je, prilejte trochu vývaru alebo horúcej vody).
- Priveďte omáčku do varu, potom znížte teplotu na minimum, aby len veľmi jemne bublala. Prikryte hrniec pokrievkou.
- Pomaly duste, kým nie je krkovička úplne mäkká a nerozpadáva sa. Čas dusenia závisí od hrúbky a kvality mäsa, počítajte s približne 60 až 90 minútami. Počas dusenia občas skontrolujte, premiešajte a podľa potreby podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.
- Keď je mäso mäkké, opatrne ho vyberte z omáčky a uchovajte v teple (napr. prikryté alobalom).
- Omáčku ochutnajte. Ak chcete, môžete ju precediť cez jemné sitko pre úplne hladkú konzistenciu, alebo ju nechať s kúskami zeleniny. Finálne ju dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Voliteľný krok (zjemnenie): Ak chcete omáčku krémovejšiu, teraz do nej môžete zašľahať trochu smotany na varenie alebo šľahanie. Už len krátko prehrejte, nevarte prudko.
Servírovanie:
- Mäkké plátky krkovičky vráťte do hotovej omáčky, aby sa prehriali, alebo ich na tanieri štedro prelejte pripravenou omáčkou.
- Podávajte horúce s obľúbenou prílohou – dusenou ryžou, parenou knedľou alebo cestovinami. Na tanieri môžete ozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto červenej kápie môžete použiť aj zelenú alebo žltú papriku, prípadne ich kombináciu. Pre ešte výraznejšiu paprikovú chuť môžete pridať aj lyžičku kvalitnej mletej sladkej papriky do základu.
- Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte k cesnaku a paprike aj trochu nasekanej chilli papričky alebo štipku mletého chilli korenia.
- Pre obmenu môžete do omáčky pridať aj na plátky nakrájané šampiňóny alebo inú obľúbenú zeleninu (napr. hrášok ku koncu dusenia).
- Ak chcete omáčku ešte bohatšiu, môžete základ pred zaliatím vývarom podliať trochou suchého bieleho vína a nechať ho odpariť.

Táto fantastická bravčová krkovička na paprike je dôkazom, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť neskutočne chutné jedlo. Mäsko sa len rozpadá a omáčka je plná chuti!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.