Tieto kávové muffiny sú absolútnou bombou. Spojenie šťavnatého cesta s jemným nádychom kávy, bohatej „snehovej“ čiapky z mascarpone a chrumkavej čokoládovej škrupinky je zážitok, na ktorý nezabudnete. Pripravte si dezert, ktorý vyzerá ako z vitríny drahej parížskej cukrárne.
Chystáte oslavu alebo si len chcete urobiť krajší víkend? Tento recept je hitom sociálnych sietí, pretože vyzerá neskutočne luxusne, no s naším fotopostupom ho zvládne aj začiatočník. Ste pripravení ohúriť každú návštevu?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Šťavnaté kakaovo-kávové cupcakes s vysokým krémom namočeným v čokoláde (štýl Hi-Hat).
- Tajný trik: Zamrazenie krému pred máčaním zaručí dokonalý tvar.
- Cena/Čas: Luxusný efekt za zlomok ceny z cukrárne.
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 20 minút (+ 1 hodina mrazenie)
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalórie: cca 390 kcal/ks
- Trend: Virálny hit
Potrebujeme
Cesto
- 2 ks vajcia
- 150 g cukor (kryštálový)
- 1 štipka soľ
- 1 PL vanilková aróma
- 120 ml rastlinný olej
- 120 ml mlieko
- 180 g hladká múka
- 30 g kakao (holandské)
- 1 ČL prášok do pečiva
- 80 ml káva (uvarená, horúca)
Krém (Snehová čiapka)
- 250 g mascarpone
- 3 PL práškový cukor
- 200 ml smotana na šľahanie (min. 33%)
- 1 ČL vanilková aróma
Poleva
- 200 g mliečna čokoláda (rozpustená)
- 1 PL rastlinný olej
Postup prípravy
- Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou vajcia, cukor, štipku soli a vanilku do svetlej peny.
- Prilejte olej a mlieko, zmes dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Do tekutej zmesi preosejte hladkú múku, kakao a prášok do pečiva. Vymiešajte hladké cesto bez hrudiek.
- Na záver prilejte horúcu kávu a zapracujte ju. Cesto bude redšie a krásne lesklé.
- Košíčky na muffiny naplňte do 2/3 a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 20 minút. Nechajte ich úplne vychladnúť.
- Pripravte si krém: Mascarpone, práškový cukor, smotanu a vanilku vyšľahajte elektrickým šľahačom do tuha.
- Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na každý muffin nastriekajte vysokú špirálovú „čiapočku“.
- Kľúčový krok: Takto pripravené koláčiky dajte do mrazničky na 1 hodinu. Krém musí byť na dotyk tvrdý.
- Rozpustite čokoládu s olejom a prelejte ju do hlbšieho pohára.
- Zmrazenú krémovú časť muffinu rýchlo ponorte do čokolády, nechajte odkvapkať a otočte späť. Čokoláda okamžite stuhne a vytvorí chrumkavú krustu.
Videorecept
Tipy na záver
Nebojte sa kávy v ceste. Jej chuť nebude dominantná, slúži len na zvýraznenie a prehĺbenie chuti čokolády.
Na máčanie použite úzky a hlboký pohár. Ušetríte tak čokoládu a ponoríte celú čiapočku naraz bez zbytočného nakláňania.
Variácie
Namiesto mliečnej čokolády môžete použiť bielu alebo horkú čokoládu pre iný farebný kontrast.
Do stredu muffinu môžete pred pečením vložiť kúsok čokolády alebo lyžičku nutelly pre tekuté jadro.
Časté otázky (FAQ)
Môžem vynechať kávu, ak pečiem pre deti?
Áno, kávu môžete nahradiť horúcou vodou alebo bezkofeínovou kávou. Textúra ostane rovnaká.
Prečo musím dávať muffiny do mrazničky?
Je to nevyhnutné. Ak by ste ponorili nezmrazený krém do teplej čokolády, okamžite by sa roztopil a skĺzol z koláčika.
Recept od Recette rapide sucrée pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Vianočné čokoládové čiapky plnené čerešňovo-smotanovým krémom – najnovší dezert na Vianoce!
- Famózna torta “Mikulášska čiapka”: Tento RECEPT musíte uložiť, je šťavnatá a nebesky lahodná!
- Snehové pusinky Mikulášske čiapky – jednoducho pripravené a krásne
- Legendárne “Tatranské štíty”: Maslové cesto, tajný orech a snehová čiapočka – nič lepšie ste nejedli!
- Nadýchané muffiny plnené čokoládou: Pravdepodobne najlepší recept na muffiny, aký som kedy skúsila!
