Dusené hovädzie mäso na burgundský spôsob v lahodnej omáčke s hubami

Dusené hovädzie mäso na burgundský spôsob v lahodnej omáčke s hubami

Hovädzie mäso na burgundský spôsob, známe aj ako „Bourguignon“, je vrcholom francúzskej kuchyne. Vďaka svojej bohatej omáčke a mäkkému mäsu považované mnohými za kráľa dusených pokrmov.

Táto klasická lahôdka, pripravovaná zo slaniny, mrkvy, cibule, húb a samozrejme hovädzieho mäsa v nádhernej červenovínnej omáčke, je výsledkom času a lásky. Mäso tak jemne rozpadávajúce sa pri dotyku vidličky, omáčka, ktorá má takú hĺbku chuti, že vám možno vyrazí dych.

Odkiaľ pochádza hovädzie mäso na burgundský spôsob?

Hovädzie mäso na burgundský spôsob, alebo ako ho zvyčajne nazývame Beef Bourguignon, je tradičným francúzskym receptom, ktorý má hlboké korene v regióne Burgundsko vo Francúzsku. Mnohí ho považujú za vrchol dusených pokrmov.

Ingrediencie:

  • 900 g hovädzia hruď
  • 200 g slaniny
  • 400 g šampiňónov
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 polievková lyžica rajčinovej pasty
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 šálky (400 g) červeného vína
  • 3 šálky (600 g) vody
  • 1 lyžička soľ
  • 1 lyžička tymián
  • 0,5 lyžičky čierneho korenia
  • 3 bobkové listy

Postup prípravy:

  1. Na strednom ohni restujte slaninu asi 3 minúty, potom ju vyberte a odložte.
  2. Hovädzie mäso osušte papierovou utierkou, nakrájajte a opekajte po dávkach na rozpálenom oleji/slaninovom tuku, kým zo všetkých strán nezhnedne. Po zhnednutí vyberte mäso a odložte do misky.
  3. Do zvyšného oleja/tuku zo slaniny pridajte 40g masla. Vložte do hrnca huby a varte 3 až 5 minút za občasného miešania, kým nezhnednú. Po zhnednutí huby vyberte a odložte do misy.
  4. Pridajte do hrnca mrkvu a na kocky nakrájanú cibuľu a varte 5-6 minút alebo kým nezmäknú.
  5. Vráťte do hrnca huby a slaninu, pridajte rajčinovú pastu a pretlačený cesnak a varte ďalšie 3 minúty.
  6. Prisypte múku, dobre premiešajte a varte ešte 3-4 minúty.
  7. Pridajte do hrnca červené víno a vodu.
  8. Vložte späť do hrnca hovädzie mäso, pridajte tymián, soľ, čierne korenie a bobkové listy. Dobre premiešajte.
  9. Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť 90 minút.
  10. Po uplynutí času je hovädzí Bourguignon pripravený na podávanie. Dobrú chuť!

Aké sú tipy na dokonalý hovädzí Bourguignon?

Kľúčom je pomalé varenie. Po zhnednutí mäsa a zeleniny je dôležité nechať jedlo dusiť sa v pomalom ohni, aby sa všetky chutě dokonale prepojili. Výsledkom je mäkké, šťavnaté mäso v bohatej omáčke, ktoré sa doslova rozpadá v ústach.

Video recept na hovädzie mäso na burgundský spôsob nájdete TU.

Hovädzie mäso na burgundský spôsob je skutočnou delikatesou, ktorú by mal vyskúšať každý gurmán. Jeho bohatá chuť a aroma sú symfóniou pre chuťové bunky a dokonale sa hodí k zemiakovej kaši alebo pečeným zemiakom. Keď si na tento pokrm nájdete čas, určite nebudete ľutovať.

Súvisiace články

Hovädzie mäso na horčici: Neskutočne dobrý rodinný obed! Miliónkrát lepšie ako rezeň!

Španielske vtáčky ako ich robím ja: mäsko je vždy mäkučké a šťavnaté!

Vynikajúce medailóniky z bravčovej panenky v krémovej omáčke: Fantastický nápad na obed!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Dozus Cook


Súvisiace príspevky

Ako pripraviť najlepšie hovädzie mäso na prírodno so šťavou

Ako pripraviť najlepšie hovädzie mäso na prírodno so šťavou

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hovädzie mäso na prírodno so šťavou je klasika, ktorú milujeme všetci. S naším receptom bude mäso mäkké ako maslo a omáčka neodolateľne lahodná. Naučíme vás, ako pripraviť hovädzie mäso na prírodno, ktoré sa bude rozplývať na jazyku. S naším podrobným návodom a […]

Ako pripraviť hovädzie mäso také mäkké ako maslo? Nebudete potrebovať ani nôž!

Ako pripraviť hovädzie mäso také mäkké ako maslo? Nebudete potrebovať ani nôž!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte radi hovädzie mäso, ale často býva tvrdé a ťažko sa žuje? Máme pre vás skvelý recept, ako ho pripraviť tak, aby bolo mäkké ako maslo a rozplývalo sa na jazyku. S naším postupom a trochou trpezlivosti si vychutnáte hovädzie mäso ako […]

Ako pripraviť hovädzie mäso s omáčkou: Recept na mäso, ktoré sa vám rozpadne na jazyku!

Ako pripraviť hovädzie mäso s omáčkou: Recept na mäso, ktoré sa vám rozpadne na jazyku!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Túžite po hovädzom mäse, ktoré sa vám doslova rozpadne na jazyku? Tento recept na hovädzie mäso s omáčkou je presne to, čo hľadáte. S jednoduchými ingredienciami a podrobným postupom zvládnete pripraviť dokonalé jedlo, ktoré poteší celú rodinu. Naučíme vás, ako správne pripraviť […]

Hovädzí steak ako z reštaurácie: Podrobný návod na to, ako si ho pripraviť aj doma!

Hovädzí steak ako z reštaurácie: Podrobný návod na to, ako si ho pripraviť aj doma!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na dokonalý hovädzí steak, ktorý si vychutnáte aj doma? Vyskúšajte náš jednoduchý návod a pripravte si šťavnatý a lahodný steak. S trochou trpezlivosti a správnych techník si budete vedieť pripraviť steak ako z luxusnej reštaurácie aj vy doma. Tento lahodný […]

Vynikajúca domáca Quesadilla s hovädzím mäsom a syrom: Rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu!

Vynikajúca domáca Quesadilla s hovädzím mäsom a syrom: Rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchle a chutné jedlo, ktoré poteší celú rodinu? Vyskúšajte tieto vynikajúce domáce quesadilly s hovädzím mäsom a syrom! Sú plné chuti a pripravené za pár minút. Quesadilly sú skvelou voľbou pre obed, večeru alebo len tak ako snack. Môžete ich naplniť […]

Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa!

Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na lahodný a sýty steakový sendvič, ktorý si zamilujete aj vy, aj vaši hostia? Vyskúšajte náš „Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa“! Vďaka tomuto receptu si pripravíte sendvič, ktorý je plný chuti a textúry, s […]


Google Správy: Daj nám ⭐