Hovädzie mäso na burgundský spôsob, známe aj ako “Bourguignon”, je vrcholom francúzskej kuchyne. Vďaka svojej bohatej omáčke a mäkkému mäsu považované mnohými za kráľa dusených pokrmov.
Táto klasická lahôdka, pripravovaná zo slaniny, mrkvy, cibule, húb a samozrejme hovädzieho mäsa v nádhernej červenovínnej omáčke, je výsledkom času a lásky. Mäso tak jemne rozpadávajúce sa pri dotyku vidličky, omáčka, ktorá má takú hĺbku chuti, že vám možno vyrazí dych.
Odkiaľ pochádza hovädzie mäso na burgundský spôsob?
Hovädzie mäso na burgundský spôsob, alebo ako ho zvyčajne nazývame Beef Bourguignon, je tradičným francúzskym receptom, ktorý má hlboké korene v regióne Burgundsko vo Francúzsku. Mnohí ho považujú za vrchol dusených pokrmov.
Ingrediencie:
- 900 g hovädzia hruď
- 200 g slaniny
- 400 g šampiňónov
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 polievková lyžica rajčinovej pasty
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 šálky (400 g) červeného vína
- 3 šálky (600 g) vody
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžička tymián
- 0,5 lyžičky čierneho korenia
- 3 bobkové listy
Postup prípravy:
- Na strednom ohni restujte slaninu asi 3 minúty, potom ju vyberte a odložte.
- Hovädzie mäso osušte papierovou utierkou, nakrájajte a opekajte po dávkach na rozpálenom oleji/slaninovom tuku, kým zo všetkých strán nezhnedne. Po zhnednutí vyberte mäso a odložte do misky.
- Do zvyšného oleja/tuku zo slaniny pridajte 40g masla. Vložte do hrnca huby a varte 3 až 5 minút za občasného miešania, kým nezhnednú. Po zhnednutí huby vyberte a odložte do misy.
- Pridajte do hrnca mrkvu a na kocky nakrájanú cibuľu a varte 5-6 minút alebo kým nezmäknú.
- Vráťte do hrnca huby a slaninu, pridajte rajčinovú pastu a pretlačený cesnak a varte ďalšie 3 minúty.
- Prisypte múku, dobre premiešajte a varte ešte 3-4 minúty.
- Pridajte do hrnca červené víno a vodu.
- Vložte späť do hrnca hovädzie mäso, pridajte tymián, soľ, čierne korenie a bobkové listy. Dobre premiešajte.
- Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte dusiť 90 minút.
- Po uplynutí času je hovädzí Bourguignon pripravený na podávanie. Dobrú chuť!
Aké sú tipy na dokonalý hovädzí Bourguignon?
Kľúčom je pomalé varenie. Po zhnednutí mäsa a zeleniny je dôležité nechať jedlo dusiť sa v pomalom ohni, aby sa všetky chutě dokonale prepojili. Výsledkom je mäkké, šťavnaté mäso v bohatej omáčke, ktoré sa doslova rozpadá v ústach.
Video recept na hovädzie mäso na burgundský spôsob nájdete TU.
Hovädzie mäso na burgundský spôsob je skutočnou delikatesou, ktorú by mal vyskúšať každý gurmán. Jeho bohatá chuť a aroma sú symfóniou pre chuťové bunky a dokonale sa hodí k zemiakovej kaši alebo pečeným zemiakom. Keď si na tento pokrm nájdete čas, určite nebudete ľutovať.
Súvisiace články
Hovädzie mäso na horčici: Neskutočne dobrý rodinný obed! Miliónkrát lepšie ako rezeň!
Španielske vtáčky ako ich robím ja: mäsko je vždy mäkučké a šťavnaté!
Vynikajúce medailóniky z bravčovej panenky v krémovej omáčke: Fantastický nápad na obed!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Dozus Cook