Vôňa čerstvo upečeného makového závinu patrí k tým najkrajším spomienkam na detstvo a nedeľné rána u babičky. Tento tradičný recept vás krok za krokom prevedie prípravou dokonale vláčneho kysnutého cesta a bohatej, šťavnatej makovej plnky. Ideálny je na raňajky, ku káve alebo ako sladká bodka za rodinným obedom.
Tento osvedčený postup kladie dôraz na poctivú prípravu makovej plnky, ktorá je srdcom celého koláča. Dôkladné prepláchnutie a varenie maku zaručí, že plnka nebude horká a jej chuť bude jemná a lahodná. Správne vykysnuté cesto je potom už len čerešničkou na torte.
Ako sa robí domáci makový závin?
Z mlieka, droždia, múky a ostatných surovín vymieste hladké kysnuté cesto a nechajte ho vykysnúť. Medzitým si pripravte tradičnú varenú makovú plnku. Cesto vyvaľkajte, potrite plnkou, narežte a zapleťte. Nechajte finálne podkysnúť, potrite žĺtkom a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 minút
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 závin (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
Potrebujeme
Na kysnuté cesto
- 300 g polohrubej múky
- 120 ml vlažného mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g masla (rozpusteného, vlažného)
- 5 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 celé vajce
- 1 PL rastlinného oleja (na vymastenie misy)
- štipka soli
Maková plnka
- 200 g celého maku
- 120 g kryštálového cukru
- 30 g masla
- 1 vaječný bielok
Na dokončenie
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
- 20 g masla (na potretie po upečení)
Postup prípravy
Príprava makovej plnky
- Mak nasypte do hrnca a niekoľkokrát ho prepláchnite v studenej vode, kým nebude voda takmer číra.
- Zalejte ho čistou vodou tak, aby bol ponorený, a priveďte do varu. Na strednom ohni ho za občasného miešania varte 30-40 minút. Prípadnú penu zberajte lyžicou.
- Uvarený mak sceďte cez veľmi husté sitko alebo sitko vystlané gázou či plátienkom. Dôkladne z neho vytlačte všetku prebytočnú vodu.
- Ešte teplý mak rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Následne doň vmiešajte cukor, maslo a vaječný bielok, čím vytvoríte vláčnu plnku. Nechajte ju úplne vychladnúť.
Miesenie a kysnutie cesta
- Pripravte si kvások: do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru, rozdrobte droždie a jemne premiešajte. Prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10 minút).
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte celé vajce, rozpustené maslo a vzídený kvások. Vymieste hladké, nelepivé cesto (ručne alebo v robote).
- Misu jemne potrite olejom, vložte do nej cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a finálne pečenie
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a zľahka ho premiesne. Nechajte ho ešte 10 minút odpočívať. Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Kľúčový krok tvarovania: Na strednú tretinu obdĺžnika po dĺžke natrite vychladnutú makovú plnku. Obe bočné tretiny cesta narežte nožom alebo radielkom na približne 2 cm široké pásiky, šikmo smerom od stredu von.
- Najprv preložte cez plnku horný a dolný okraj cesta. Následne začnite striedavo prekladať narezané pásiky z pravej a ľavej strany šikmo cez stred, čím vytvoríte vzor vrkoča.
- Hotový závin opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ho a nechajte finálne podkysnúť ešte 30-40 minút.
- V miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka. Podkysnutý závin dôkladne potrite.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 35 minút dozlatista.
- Horúci závin ihneď po vytiahnutí z rúry potrite rozpusteným maslom pre lesk a vláčnosť. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Videorecept
Tipy
- Ak sa chcete vyhnúť zdĺhavému vareniu maku, použite 250 g už pomletého maku, ktorý len krátko povaríte so 150 ml mlieka a cukrom.
- Pre ešte lepšiu chuť pridajte do makovej plnky aj nastrúhanú kôru z 1 bio citróna alebo lyžičku rumu.
- Cesto bude ešte vláčnejšie, ak na dno rúry počas pečenia položíte malý hrnček s horúcou vodou.
Krájajte a podávajte až po miernom vychladnutí. Tento poctivý domáci závin je maškrtou, ktorá vždy poteší.
Recept vychádza z verzie od Готовим с Татьяной, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
