Search

Domáci krémeš “Milhojas” s diplomat krémom: Recept, ktorý „rozbil“ internet – musíš ho skúsiť!

Milhojas
Milhojas

Obsah receptu

Publikované: 9. decembra 2025, 06:04

Zabudnite na klasiku. Tento Domáci krémeš “Milhojas” je absolútny game-changer! Kombinácia karamelizovaného lístkového cesta a hodvábneho diplomat krému je návyková. Žiadne zložité miesenie, len čistá eufória na tanieri, ktorú zvládne aj úplný začiatočník.

Hľadáte dezert, ktorý vyzerá ako z luxusnej francúzskej cukrárne, ale stojí pár eur? Tento krémeš je kráľom nedeľného stola a garantujem vám, že jeden kúsok nebude nikomu stačiť. Pripravte si servítky. Ste pripravení zahviezdiť?


Rýchly prehľad

  • Čo to je: Španielsky lístkový rez (Milhojas) s ľahkým žĺtkovo-šľahačkovým krémom.
  • Tajný trik: Pečenie cesta pod záťažou pre maximálnu chrumkavosť.
  • Cena/Čas: Cca 8 € / Príprava 40 min (+ chladenie).
  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 12 – 15 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalórie: cca 420 kcal/ks
  • Trend: Virálny hit

Potrebujeme

  • 2 balenia lístkového cesta (chladené, už rozvaľkané na papieri)
  • 1 PL kryštálového cukru (na karamelizáciu vrchného plátu)
  • 20 g práškovej želatíny (+ 100 ml studenej vody na napučanie)
  • 6 žĺtkov (veľkosť M)
  • 200 g kryštálového cukru (do krému)
  • 2 PL hladkej múky (kopcovité)
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo pasty)
  • 500 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • Práškový cukor (na finálny posyp)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Prvé cesto rozviňte na plech, husto popichajte vidličkou, prekryte druhým papierom na pečenie a zaťažte druhým plechom.
  2. Pečte do zlatista (cca 15 – 20 minút). To isté urobte s druhým cestom, ale pred pečením ho posypte 1 PL cukru (v rúre skaramelizuje a vytvorí chrumkavú vrstvu). Nechajte obe cestá vychladnúť.
  3. Želatínu v miske zalejte 100 ml vody a nechajte napučať. V hrnci s hrubým dnom metličkou vymiešajte žĺtky, cukor, múku a trochu mlieka dohladka.
  4. Dolejte zvyšné mlieko a za stáleho miešania uvarte na miernom ohni hustý puding. Odstavte, vmiešajte vanilku.
  5. Napučanú želatínu zohrejte (v mikrovlnke alebo kúpeli) do tekuta (nevarte!) a vmiešajte do horúceho krému.
  6. Základ prekryte potravinárskou fóliou (musí sa dotýkať hladiny, aby nevznikla šupka) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  7. Vyšľahajte šľahačku do tuha. Ručne alebo na nízkych otáčkach ju postupne spojte s vychladnutým žĺtkovým základom na nadýchaný Diplomat krém.
  8. Na spodný plát (ten bez cukru) rozotrite všetok krém a uhlaďte. Prikryte karamelovým plátom (lesklou stranou nahor) a jemne zatlačte.
  9. Dajte stuhnúť do chladničky (ideálne na celú noc). Krájajte zúbkovým nožom a posypte práškovým cukrom.

Videorecept


Tipy na záver

  1. Aby sa krémeš pri krájaní nerozpučil a plnka nevytiekla, použite ostrý zúbkový nôž (pílku na chlieb) a krájajte jemnými ťahmi bez tlačenia.
  2. Pre ešte luxusnejšiu chuť vyvarte v mlieku namiesto extraktu celý vanilkový lusk – čierne zrniečka v kréme vyzerajú úžasne.

Variácie

  • Ovocná verzia: Na vrstvu krému pred priklopením vrchného plátu poukladajte čerstvé maliny alebo plátky jahôd.
  • Čoko-Milhojas: Vrchný plát neposypte cukrom, ale po vychladnutí ho polejte ganache z horkej čokolády.

Časté otázky (FAQ)

Prečo musím piecť cesto pod záťažou? Je to kľúčové pre tento recept. Záťaž (druhý plech) zabráni lístkovému cestu, aby sa nafúklo. Výsledkom sú tenké, dokonale rovné a extra chrumkavé pláty, ktoré sa dobre krájajú.

Môžem vynechať želatínu? Pri tomto type “vysokého” rezu to neodporúčame. Diplomat krém je vďaka šľahačke ľahký, a bez želatíny by pri krájaní nedržal tvar a vytekal by.


Servírujte poriadne vychladené, tento zákusok vydrží v chladničke čerstvý a chrumkavý 2 dni.

Recept od Tundes Cakes Recetas pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty