Domáce palacinky z kysnutého cesta – sú výnimočne mäkké a chutné

Palacinky z kysnutého cesta
Palacinky z kysnutého cesta

Obsah receptu

Ach, tie moje kysnuté palacinky, to je niečo! Mäkkučké ako obláčik, voňavé a také chutné, že sa po nich len tak zapráši. Pamätám si, ako som ich piekla ešte pre moje deti, a teraz sa teším, keď ich robím pre vnúčatá. Poďte si ich upiecť aj vy, radosť bude v celom dome!

Tieto palacinky nie sú len tak obyčajné. To kysnuté cesto im dodá takú jemnosť a nadýchanosť, že sa vám budú rozplývať na jazyku. A tá vôňa, keď sa pečú na panvici… Mňam! Naplňte si ich čím len chcete, tvarohom, džemom, čokoládou, fantázii sa medze nekladú.

Palacinky z kysnutého cesta

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 20 g cukru
  • 600 ml teplého mlieka (prípadne viac podľa potreby)
  • 3 vajcia
  • 20 g roztopenej masti
  • Soľ podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Na plnenie:

  • Tvaroh, džem, čokoláda alebo podľa vlastnej chuti

Na posypanie:

  • Práškový cukor

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    • Do teplého mlieka pridajte droždie a cukor. Dobre premiešajte a nechajte zmes odpočívať na teplom mieste, kým nevznikne kvások (asi 10 minút).
  2. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte polohrubú a hrubú múku so štipkou soli.
    • Pridajte nakysnutý kvások, roztopenú masť a vajcia. Dobre premiešajte.
    • Postupne prilievajte teplé mlieko a miesite, až kým nevznikne hladké a polotekuté cesto podobné palacinkovému cestu. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu vody.
  3. Kysnutie:
    • Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
  4. Pečenie palaciniek:
    • Po vykysnutí rozohrejte panvicu a pridajte malé množstvo oleja.
    • Pomocou naberačky nalejte cesto na panvicu a rozotrite do tenkej vrstvy.
    • Palacinky pečte z oboch strán dozlatista.
  5. Plnenie:
    • Hotové palacinky naplňte tvarohom, džemom, čokoládou alebo inou obľúbenou náplňou.
  6. Podávanie:
    • Hotové palacinky posypte práškovým cukrom a podávajte teplé.

Tipy:

  • Mlieko: Použite vlažné mlieko, nie horúce, aby ste nezabili kvások.
  • Kysnutie: Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste, prikryté utierkou. Ideálne niekde, kde nefúka.
  • Panvica: Dobre rozohrejte panvicu pred pečením, aby sa palacinky neprilepili.
  • Plnka: Nebojte sa experimentovať s plnkami! Skúste aj ovocie, orechy, škoricu…

Video recept:

Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že áno! Tieto kysnuté palacinky sú skvelým spôsobom, ako potešiť rodinu a priateľov. A nezabudnite, láska je tá najdôležitejšia ingrediencia!

Súvisiace články:

Najlepší recept na palacinky: Vždy sú dokonale nadýchané a netrhajú sa!

Máte chuť na palacinky? Pripravte si tieto zapečené palacinkové rolky: Recept, ktorý ma naučila moja mamička!

Maďarské kvasnicové palacinky: Sú oveľa hrubšie ako tradičné palacinky a nádherne mäkké, pružné a nadýchané


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty