Prvý školský deň je za nami a s ním aj večná otázka, čo pripraviť deťom na desiatu, aby im to naozaj chutilo a zároveň ich to zasýtilo. Tieto domáce mini pizze sú moja odpoveď. Sú mäkké, nadýchané, plné obľúbených chutí a chutia fantasticky aj na druhý deň, studené.
Zabudnite na kečup, ktorý by vytiekol v školskej taške. Tieto pizzové koláčiky sú potreté len voňavým bylinkovým olejom, takže sú ideálne na cesty. Pripravíte si so mnou desiatu, na ktorú sa budú vaše deti naozaj tešiť?
Ako pripraviť jednoduché mini pizze na desiatu?
Z múky, vody a droždia vymieste hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Cesto potom rozdeľte na menšie časti, vytvarujte z nich placky a nechajte ich finálne podkysnúť na plechu. Následne do nich prstami urobte jamky, potrite ich ochuteným olejom, obložte zeleninou a syrom a upečte dozlatista vo vyhriatej rúre.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas kysnutia: 1 hodina 40 minút
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 8 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 260 kcal/kus
- Trend: Desiata do školy
Potrebujeme
- 400 g hladkej múky T650 (alebo pizza múky)
- 200 ml vlažnej vody
- 1 PL sušeného droždia (10 g)
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL sušeného oregana
- Na oblohu:
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 8 ks cherry paradajok
- 150 g strúhaného tvrdého syra (eidam, gouda)
- Na potretie:
- 1 PL olivového oleja
- ½ ČL sušeného oregana
- ⅓ ČL soli
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravte kvások. V miske zmiešajte vlažnú vodu s cukrom a droždím. Nechajte 10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ a sušené oregano z receptu na cesto.
- Prilejte hotový kvások a olivový olej. Vymieste hladké, elastické cesto. V kuchynskom robote to potrvá asi 8 minút, ručne o niečo dlhšie.
- Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a finálne kysnutie
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí. Z každej vytvarujte peknú guľku.
- Guľky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka ich dlaňou roztlačte na placky s priemerom asi 10 cm.
- Plech prikryte čistou utierkou a nechajte placky finálne kysnúť ešte 40 minút.
Dokončenie a pečenie
- Rúru si predhrejte na 220 °C. Toto je dôležité pre chrumkavý výsledok!
- Do každej podkysnutej placky urobte bruškami prstov niekoľko hlbokých jamiek, ako pri focacci.
- V malej miske zmiešajte olivový olej so soľou a oreganom na potretie. Týmto voňavým olejom potrite povrch každej placky.
- Na vrch poukladajte na malé kocky nakrájanú papriku a prekrojené cherry paradajky.
- Všetko husto posypte strúhaným syrom.
- Pečte v horúcej rúre 12–15 minút, kým okraje nie sú krásne zlatisté a syr roztopený a bublajúci.
Videorecept
Tipy
- Horúca rúra je kľúčom k úspechu: Tajomstvo správne upečeného pizzového cesta, ktoré je chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri, je vysoká teplota. Nebojte sa rúru poriadne predhriať na 220 °C. Cesto sa vďaka tomu rýchlo “nafúkne” a bude dokonalé.
- Cesto si pripravte vopred: Ak chcete mať ráno čerstvé pečivo bez práce, cesto si môžete zamiesiť večer. Po prvom vykysnutí ho jemne premiesite, zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Ráno ho už len rozdelíte, necháte zohriať na izbovú teplotu a pokračujete v recepte.
- Variabilita je nekonečná: Tento recept je skvelý základ. Na vrch môžete dať prakticky čokoľvek, čo majú vaše deti alebo vy radi – kúsky šunky, kukuricu z konzervy, olivy alebo rôzne druhy syra. Vytvorte si tak svoju obľúbenú verziu.
Variácie
- S paradajkovým základom: Ak preferujete klasickú pizzu, pred obložením zeleninou potrite placky lyžičkou hustého paradajkového pretlaku alebo kečupu.
- Cesnakové okraje: Do olivového oleja na potretie prelisujte jeden strúčik čerstvého cesnaku pre ešte voňavejšie a chutnejšie okraje.
- Celozrnná verzia: Pre zdravšiu verziu s vyšším obsahom vlákniny nahraďte 1/3 hladkej múky celozrnnou špaldovou alebo ražnou múkou.
Záver
Sú skvelé teplé na večeru, ale aj studené na druhý deň v desiatovom boxe. Dobrú chuť a úspešný školský rok!
Tento recept je inšpirovaný od Ricette arabe facili, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
