Hľadáte recept na vláčnu medovníkovú roládu, ktorá chutí ako od babičky? Tento recept na domácu medovníkovú roládu využíva kyslú smotanu priamo v ceste aj kréme, čo zaručuje jej úžasnú jemnosť. Upečte si tento fantastický dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku a je pripravený do hodiny.
Tajomstvo tejto extra dlhej rolády spočíva v elegantnom spojení dvoch tenkých plátov cesta. Zvládnete to hravo aj vy, poďme na to!
Ako správne pripraviť medovníkovú roládu?
Základom je uvariť medové cesto, ktoré sa rozdelí na dve časti a upečie na tenké pláty pri 180 °C. Pláty sa následne spoja pomocou krému z kyslej smotany a smotanového syra, zrolujú a celý povrch sa potrie zvyšným krémom a posype odrobinkami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia/varenia: 20 minút
- Počet porcií: 1 roláda (cca 12 plátkov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 260 kcal/porcia
Potrebujeme
Cesto
- 150 g medu
- 150 g hladkej múky (preosiatej)
- 70 g kyslej smotany
- 50 g masla
- 40 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1/2 ČL jedlej sódy
Krém
- 300 g kyslej smotany (20%)
- 150 g smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
- 80 g práškového cukru
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy
Príprava medového cesta
- Najprv v rajnici zmiešajte med s cukrom a maslom. Za stáleho miešania zahrievajte zmes približne 3 minúty.
- Pridajte zmes kyslej smotany s jedlou sódou a povarte ďalšie 1-2 minúty, kým zmes jemne nenapení.
- Zmes odstavte z tepla a nechajte ju krátko vychladnúť. Potom do nej rýchlo vmiešajte vajíčko a nakoniec preosiatu múku do hladkého cesta.
Pečenie plátov a príprava krému
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Veľký plech (približne 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Polovicu pripraveného cesta rovnomerne rozotrite na plech vo veľmi tenkej vrstve. Pečte presne 10 minút.
- Rovnaký postup zopakujte aj s druhou polovicou cesta, aby ste získali dva samostatné upečené pláty. Nechajte ich vychladnúť.
- Na krém vyšľahajte smotanový syr s kyslou smotanou, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom do hladka.
Kompletizácia rolády
- Okraje oboch vychladnutých plátov cesta zarovnajte ostrým nožom. Odrezky si odložte bokom na neskoršie zdobenie.
- Prvý plát cesta opatrne preklopte na čistú pracovnú dosku a stiahnite z neho papier na pečenie. Natrite ho tretinou pripraveného krému.
- Opatrne ho začnite rolovať. K okraju rolujúceho sa cesta priložte druhý plát, potrite ho druhou tretinou krému a plynulo pokračujte v rolovaní.
- Zvyšnou tretinou krému potrite celý povrch spojenej rolády. Odrezky cesta rozdrvte alebo rozmixujte a husto nimi posypte roládu.
- Hotovú roládu nechajte pred podávaním aspoň 2 hodiny stuhnúť v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do krému pridať lyžicu kvalitného rumu.
- Roládu krájajte ostrým nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody, docielite tak dokonale čisté rezy.
- Namiesto vanilkového extraktu môžete bez problémov použiť jeden balíček vanilínového cukru.
Výsledkom je dokonale vláčna a lahodná roláda, ktorá očarí každú návštevu. Vychutnajte si kúsok domáceho medového neba!
Recept vychádza z verzie od Country Kitchen, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.