Hľadáte univerzálny krém, ktorý je dostatočne pevný na zdobenie, no zároveň jemný a lahodný ako plnka? Toto je on. Je to môj najobľúbenejší základný krém z bielej čokolády, ktorý sa vďaka jednému jednoduchému pravidlu nikdy nezrazí a vždy sa podarí.
Celé tajomstvo spočíva v správnej teplote surovín. Zabudnite na stres zo zrazeného krému. S týmto receptom pripravíte dokonale hladký a stabilný krém, ktorý povýši vaše torty a cupcakes na majstrovské dielo.
Ako pripraviť krém z bielej čokolády, aby sa nezrazil?
Kľúčom je rovnaká izbová teplota surovín. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom. Bielu čokoládu rozpustite a nechajte ju úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Až potom ju po lyžiciach pomaly zašľahajte do maslového krému.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Počet porcií: 1 dávka (na potretie a naplnenie torty Ø 24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia (1/12 z dávky)
- Trend: Krém do torty
Potrebujeme
- 250 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 250 g práškového cukru
- 150 g kvalitnej bielej čokolády
- 2 PL mlieka (izbovej teploty)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte čokoládu. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre ju opatrne rozpustite. Rozpustenú čokoládu odstavte a nechajte ju za občasného miešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Toto je najdôležitejší krok!
- Kým čokoláda chladne, v mise šľahajte zmäknuté maslo (musí mať tiež izbovú teplotu) elektrickým šľahačom na najvyšších otáčkach asi 5 minút do bledej a nadýchanej peny.
- Práškový cukor preosejte, aby v kréme neboli hrudky. Postupne ho po lyžiciach zašľahávajte do maslovej peny.
- Keď je všetok cukor zašľahaný, prilejte mlieko a ešte minútu šľahajte, kým nie je krém dokonale hladký.
- Teraz prichádza kľúčové spojenie. Znížte otáčky šľahača na minimum. Do maslového krému začnite po jednej lyžici pomaly pridávať vychladnutú bielu čokoládu.
- Keď je všetka čokoláda zapracovaná, zvýšte otáčky a šľahajte ešte asi minútu, kým nevznikne krásne nadýchaný a pevný krém.
- Krém je pripravený na okamžité použitie na plnenie tortových korpusov alebo na zdobenie pomocou cukrárskeho vrecka.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako zachrániť zrazený krém? Ak sa vám krém predsa len zrazí (najčastejšie kvôli rozdielnym teplotám), nezúfajte. Misku s krémom na pár sekúnd ponorte do horúceho vodného kúpeľa alebo ju zohrejte fénom. Krém po okrajoch povolí. Ihneď ho odstavte a začnite šľahať, kým sa opäť nespojí do hladkej emulzie.
- Ako krém prichutiť? Tento krém je skvelý základ. Môžete do neho pridať lyžičku vanilkového extraktu, nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru, lyžicu obľúbeného likéru (napr. vaječný koňak, Baileys) alebo pár kvapiek mandľovej esencie.
Jednoduché variácie
- Krém z tmavej čokolády: Namiesto bielej použite rovnaké množstvo kvalitnej horkej čokolády (min. 50 %). Získate tak lahodný parížsky krém.
- Mascarpone verzia: Pre odľahčenú a menej sladkú verziu nahraďte polovicu masla (125 g) rovnakým množstvom dobre vychladeného mascarpone.
Výsledkom je dokonale hladký a stabilný krém, ideálny na akýkoľvek slávnostný dezert.
Recept vychádza z verzie od Tundes Cakes Recetas, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
