Toto je ten pravý cukrársky základ. Žiadny olej, žiadny kypriaci prášok. Tento dokonalý kakaový korpus je nadýchaný len vďaka poctivo vyšľahaným vajciam. Je to recept, ktorý ma naučili starí majstri, a je absolútne spoľahlivý na tie najlepšie torty.
Celé tajomstvo spočíva v jednom jedinom kroku – v jemnom ručnom vmiešaní múky. Ukážem vám presne, ako na to, aby sa vždy podaril. Pripravení?
Ako pripraviť nadýchaný kakaový korpus bez prášku do pečiva?
Vajcia s cukrom šľahajte mixérom aspoň 8 minút do hustej, svetlej peny. Potom už len ručne stierkou zľahka vmiešajte preosiate sypké suroviny. Týmto spôsobom udržíte v ceste všetok vzduch a korpus bude dokonale nadýchaný.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 korpus
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 1300 kcal/celý korpus (18 cm)
- Trend: Receptúra starých majstrov
Potrebujeme
Nižšie nájdete presné množstvá surovín pre tri najbežnejšie veľkosti tortových foriem.
Na korpus s priemerom 18 cm
- 4 ks vajec (veľkosť M)
- 120 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 65 g hladkej múky
- 35 g kvalitného kakaa holandského typu
- 25 g kukuričného škrobu
Korpus s priemerom 20 cm
- 5 ks vajec (veľkosť M)
- 150 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 80 g hladkej múky
- 45 g kvalitného kakaa holandského typu
- 30 g kukuričného škrobu
Na korpus s priemerom 22 cm
- 6 ks vajec (veľkosť M)
- 180 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 100 g hladkej múky
- 50 g kvalitného kakaa holandského typu
- 38 g kukuričného škrobu
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 170 °C (horný a dolný ohrev). Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie. Boky formy nikdy nemastite, korpus sa na ne potrebuje “chytiť”, aby pekne rástol do výšky.
- V miske si zmiešajte a aspoň dvakrát spolu preosejte hladkú múku, kakao a kukuričný škrob. Tento krok je dôležitý, aby bol korpus ľahučký a bez hrudiek.
- Do veľkej, čistej misy rozklepnite vajcia izbovej teploty. Pridajte cukor a štipku soli.
- Šľahajte elektrickým mixérom na najvyšších otáčkach minimálne 8–10 minút. Zmes musí zosvetlieť, zväčšiť svoj objem 3 až 4-násobne a byť taká hustá, že keď vyberiete metličky, zanechá viditeľnú stopu (cukrári hovoria, že “píše”).
- Teraz odložte mixér! Toto je najdôležitejší krok. K vaječnej pene po tretinách pridávajte preosiatu sypkú zmes. Jemne ju vmiešavajte ručne veľkou stierkou pohybom od dna misy nahor. Cieľom je suroviny len spojiť, nie miešať.
- Akonáhle je cesto spojené, ďalej ho nemiešajte. Ihneď ho vylejte do pripravenej formy a povrch zľahka uhlaďte.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút. Či je korpus upečený, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Po upečení nechajte korpus asi 5 minút odpočívať vo forme. Potom opatrne prejdite tenkým nožom po obvode a uvoľnite ho z formy.
- Korpus preklopte na chladiacu mriežku a nechajte ho úplne vychladnúť. Tým zabránite, aby sa zospodu zaparil.
- Vychladnutý korpus zabaľte do potravinovej fólie a odložte aspoň na 2 hodiny do chladničky. Vlhkosť sa rovnomerne rozloží a bude sa vám s ním lepšie pracovať.
Videorecept
Tipy
- Záruka proti zrazeniu: Najčastejšou príčinou nízkeho a zrazeného korpusu je nedostatočne vyšľahaná vaječná pena alebo príliš prudké vmiešanie múky. Šľahaniu venujte naozaj celých 10 minút a múku potom už len zľahka “prekladajte” stierkou, kým sa nestratí.
- Teplota vajec je kľúčová: Vajcia musia mať bezpodmienečne izbovú teplotu. Studené vajcia z chladničky sa vám nikdy nepodarí vyšľahať do potrebného objemu a ľahkosti. Vyberte si ich aspoň hodinu vopred.
- Krájanie ako od profesionála: Korpus krájajte až po dôkladnom vychladení, ideálne na druhý deň. Použite dlhý zúbkovaný nôž (na pečivo) a krájajte jemnými pílkovitými pohybmi bez tlačenia.
Variácie
- Svetlý vanilkový korpus: Nahraďte kakao rovnakým množstvom hladkej múky a do vaječnej zmesi pridajte lyžičku vanilkového extraktu.
- Orechový korpus: Nahraďte kakao aj kukuričný škrob rovnakým množstvom jemne mletých vlašských orechov alebo lieskovcov.
- Citrónový nádych: Do svetlej verzie korpusu pridajte pri šľahaní vajec aj najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.
Záver
Tento korpus je dokonalý základ pre akúkoľvek plnku. Vaše torty budú odteraz ako od profesionála.
Tento recept je inšpirovaný od Yuliya Small, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
