Publikované: 11. októbra 2025, 09:00
Sú torty, ktoré sú viac než len dezert – sú zážitok. A presne taká je Red Velvet. Jej sýtočervená farba, zamatovo jemný korpus a kontrastný biely krém z nej robia kráľovnú každej oslavy. S týmto receptom ju zvládnete upiecť tak dokonale, že ňou všetkým vyrazíte dych.
Zabudnite na suché korpusy a zrazený krém. Ukážem vám overený postup, vďaka ktorému bude cesto dokonale vláčne a krém pevný a nadýchaný. Táto torta je stvorená na to, aby ste ňou potešili tých, ktorých milujete.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 35 min
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 12-16 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/rez
- Trend: Slávnostná torta
Potrebujeme
pre 2 okrúhle formy s priemerom 22-24 cm
Zamatový korpus:
- 340 g hladkej múky
- 1 PL kvalitného kakaa
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 štipka soli
- 170 g masla (zmäknutého)
- 250 g kryštálového cukru
- 3 ks vajec (izbovej teploty)
- 50 g rastlinného oleja
- 300 ml kefíru (alebo cmaru, izbovej teploty)
- 2 ČL červeného gélového potravinárskeho farbiva
Smotanový krém:
- 400 g smotanového syra (typ Philadelphia, plnotučný, izbovej teploty)
- 450 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 130 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy
Príprava korpusov:
- Rúru predhrejte na 175 °C. Dná dvoch tortových foriem (s priemerom 22-24 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky vymastite maslom a vysypte múkou.
- V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
- V druhej miske zmiešajte kefír s červeným gélovým farbivom, kým nezískate sýtu červenú farbu.
- Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s cukrom do bledej a nadýchanej peny (aspoň 5 minút). Po jednom zašľahajte vajcia. Nakoniec pomaly prilejte a zašľahajte olej.
- Do maslového základu teraz striedavo, na trikrát, vmiešajte sypkú zmes a zafarbený kefír. Začnite aj končite sypkou zmesou. Cesto už len zľahka premiešajte stierkou.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do oboch pripravených foriem a pečte 30–35 minút. Otestujte špajdľou, či sú korpusy prepečené.
- Upečené korpusy nechajte 10 minút chladnúť vo formách, potom ich preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia:
- Toto je kľúčový krok pre dokonalý krém: Najprv v miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku. Odložte ju bokom do chladu.
- V druhej, väčšej miske, krátko prešľahajte smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom dohladka.
- Do syrovej zmesi opatrne, na dvakrát, vmiešajte stierkou pripravenú šľahačku, aby krém zostal pevný a nadýchaný.
- Z úplne vychladnutých korpusov zrežte tenkú vrchnú “čiapočku”, aby boli dokonale rovné. Tieto odrezky si odložte bokom. Každý korpus potom prerežte horizontálne na polovicu, čím získate 4 tenké pláty.
- Začnite vrstviť: na podnos položte prvý plát, natrite naň štvrtinu krému a pokračujte, kým neminiete všetky pláty. Vrchnú vrstvu a boky torty potrite zvyšným krémom.
- Odrezky z korpusov rozdrobte v rukách na jemné omrvinky a obsypte nimi celú tortu po bokoch aj zvrchu.
- Tortu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4–6 hodín, ideálne cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Sýta červená farba: Pre ikonickú farbu Red Velvet torty použite kvalitné gélové alebo pastové potravinárske farbivo. Tekuté farbivá z bežných obchodov nikdy nedosiahnu taký intenzívny odtieň a zbytočne riedia cesto.
- Krém, ktorý vždy drží tvar: Naozaj dodržte postup prípravy krému. Smotanový syr musí mať izbovú teplotu, aby sa hladko spojil s cukrom. Naopak, smotana na šľahanie musí byť úplne studená, aby sa dala vyšľahať dotuha.
Jednoduché variácie
- Verzia s ovocím: Do krému medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať čerstvé maliny alebo na kúsky nakrájané jahody. Kyslosť ovocia skvele doplní sladkosť torty.
- Red Velvet Cupcakes: Cesto môžete naplniť do košíčkov na muffiny a upiecť ako cupcakes (cca 20-22 minút). Po vychladnutí ich ozdobte pripraveným krémom.
Výsledkom je luxusná torta, ktorá je nielen krásna na pohľad, ale aj neskutočne lahodná.
Recept vychádza z verzie od Ellen’s Kitchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.