Search

Dokonalá torta na Valentína aj na Vianoce: Upečte si legendárnu Red Velvet, ktorou všetkým vyrazíte dych

Red Velvet torta
Red Velvet torta

Obsah receptu

Publikované: 11. októbra 2025, 09:00

Sú torty, ktoré sú viac než len dezert – sú zážitok. A presne taká je Red Velvet. Jej sýtočervená farba, zamatovo jemný korpus a kontrastný biely krém z nej robia kráľovnú každej oslavy. S týmto receptom ju zvládnete upiecť tak dokonale, že ňou všetkým vyrazíte dych.

Zabudnite na suché korpusy a zrazený krém. Ukážem vám overený postup, vďaka ktorému bude cesto dokonale vláčne a krém pevný a nadýchaný. Táto torta je stvorená na to, aby ste ňou potešili tých, ktorých milujete.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Počet porcií: 12-16 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/rez
  • Trend: Slávnostná torta

Potrebujeme

pre 2 okrúhle formy s priemerom 22-24 cm

Zamatový korpus:

  • 340 g hladkej múky
  • 1 PL kvalitného kakaa
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 170 g masla (zmäknutého)
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 ks vajec (izbovej teploty)
  • 50 g rastlinného oleja
  • 300 ml kefíru (alebo cmaru, izbovej teploty)
  • 2 ČL červeného gélového potravinárskeho farbiva

Smotanový krém:

  • 400 g smotanového syra (typ Philadelphia, plnotučný, izbovej teploty)
  • 450 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • 130 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup prípravy

Príprava korpusov:

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Dná dvoch tortových foriem (s priemerom 22-24 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky vymastite maslom a vysypte múkou.
  2. V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
  3. V druhej miske zmiešajte kefír s červeným gélovým farbivom, kým nezískate sýtu červenú farbu.
  4. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s cukrom do bledej a nadýchanej peny (aspoň 5 minút). Po jednom zašľahajte vajcia. Nakoniec pomaly prilejte a zašľahajte olej.
  5. Do maslového základu teraz striedavo, na trikrát, vmiešajte sypkú zmes a zafarbený kefír. Začnite aj končite sypkou zmesou. Cesto už len zľahka premiešajte stierkou.
  6. Cesto rovnomerne rozdeľte do oboch pripravených foriem a pečte 30–35 minút. Otestujte špajdľou, či sú korpusy prepečené.
  7. Upečené korpusy nechajte 10 minút chladnúť vo formách, potom ich preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Príprava krému a kompletizácia:

  1. Toto je kľúčový krok pre dokonalý krém: Najprv v miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku. Odložte ju bokom do chladu.
  2. V druhej, väčšej miske, krátko prešľahajte smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom dohladka.
  3. Do syrovej zmesi opatrne, na dvakrát, vmiešajte stierkou pripravenú šľahačku, aby krém zostal pevný a nadýchaný.
  4. Z úplne vychladnutých korpusov zrežte tenkú vrchnú “čiapočku”, aby boli dokonale rovné. Tieto odrezky si odložte bokom. Každý korpus potom prerežte horizontálne na polovicu, čím získate 4 tenké pláty.
  5. Začnite vrstviť: na podnos položte prvý plát, natrite naň štvrtinu krému a pokračujte, kým neminiete všetky pláty. Vrchnú vrstvu a boky torty potrite zvyšným krémom.
  6. Odrezky z korpusov rozdrobte v rukách na jemné omrvinky a obsypte nimi celú tortu po bokoch aj zvrchu.
  7. Tortu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4–6 hodín, ideálne cez noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Sýta červená farba: Pre ikonickú farbu Red Velvet torty použite kvalitné gélové alebo pastové potravinárske farbivo. Tekuté farbivá z bežných obchodov nikdy nedosiahnu taký intenzívny odtieň a zbytočne riedia cesto.
  2. Krém, ktorý vždy drží tvar: Naozaj dodržte postup prípravy krému. Smotanový syr musí mať izbovú teplotu, aby sa hladko spojil s cukrom. Naopak, smotana na šľahanie musí byť úplne studená, aby sa dala vyšľahať dotuha.

Jednoduché variácie

  • Verzia s ovocím: Do krému medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať čerstvé maliny alebo na kúsky nakrájané jahody. Kyslosť ovocia skvele doplní sladkosť torty.
  • Red Velvet Cupcakes: Cesto môžete naplniť do košíčkov na muffiny a upiecť ako cupcakes (cca 20-22 minút). Po vychladnutí ich ozdobte pripraveným krémom.

Výsledkom je luxusná torta, ktorá je nielen krásna na pohľad, ale aj neskutočne lahodná.

Recept vychádza z verzie od Ellen’s Kitchen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty