Legendárna Red Velvet torta na Valentína a Vianoce
Sú torty, ktoré sú viac než len dezert – sú zážitok. A presne taká je Red Velvet. Jej sýtočervená farba, zamatovo jemný korpus a kontrastný biely krém z nej robia kráľovnú každej oslavy. S týmto receptom ju zvládnete upiecť tak dokonale, že ňou všetkým vyrazíte dych.
450mlsmotany na šľahanie(min. 33 %, dobre vychladená)
130gpráškového cukru(preosiateho)
1ČLvanilkového extraktu
Pokyny
Príprava korpusov:
1. Rúru predhrejte na 175 °C. Dná dvoch tortových foriem (s priemerom 22-24 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky vymastite maslom a vysypte múkou.
2. V miske zmiešajte preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
3. V druhej miske zmiešajte kefír s červeným gélovým farbivom, kým nezískate sýtu červenú farbu.
4. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s cukrom do bledej a nadýchanej peny (aspoň 5 minút). Po jednom zašľahajte vajcia. Nakoniec pomaly prilejte a zašľahajte olej.
5. Do maslového základu teraz striedavo, na trikrát, vmiešajte sypkú zmes a zafarbený kefír. Začnite aj končite sypkou zmesou. Cesto už len zľahka premiešajte stierkou.
6. Cesto rovnomerne rozdeľte do oboch pripravených foriem a pečte 30–35 minút. Otestujte špajdľou, či sú korpusy prepečené.
7. Upečené korpusy nechajte 10 minút chladnúť vo formách, potom ich preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia:
8. Toto je kľúčový krok pre dokonalý krém: Najprv v miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku. Odložte ju bokom do chladu.
9. V druhej, väčšej miske, krátko prešľahajte smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom dohladka.
10. Do syrovej zmesi opatrne, na dvakrát, vmiešajte stierkou pripravenú šľahačku, aby krém zostal pevný a nadýchaný.
11. Z úplne vychladnutých korpusov zrežte tenkú vrchnú "čiapočku", aby boli dokonale rovné. Tieto odrezky si odložte bokom. Každý korpus potom prerežte horizontálne na polovicu, čím získate 4 tenké pláty.
12. Začnite vrstviť: na podnos položte prvý plát, natrite naň štvrtinu krému a pokračujte, kým neminiete všetky pláty. Vrchnú vrstvu a boky torty potrite zvyšným krémom.
13. Odrezky z korpusov rozdrobte v rukách na jemné omrvinky a obsypte nimi celú tortu po bokoch aj zvrchu.
14. Tortu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4–6 hodín, ideálne cez noc.
Poznámky
1. Sýta červená farba: Pre ikonickú farbu Red Velvet torty použite kvalitné gélové alebo pastové potravinárske farbivo. Tekuté farbivá z bežných obchodov nikdy nedosiahnu taký intenzívny odtieň a zbytočne riedia cesto.2. Krém, ktorý vždy drží tvar: Naozaj dodržte postup prípravy krému. Smotanový syr musí mať izbovú teplotu, aby sa hladko spojil s cukrom. Naopak, smotana na šľahanie musí byť úplne studená, aby sa dala vyšľahať dotuha.Verzia s ovocím: Do krému medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať čerstvé maliny alebo na kúsky nakrájané jahody. Kyslosť ovocia skvele doplní sladkosť torty.