Hľadáte recept na rýchly a chutný cuketový slaný koláč so syrom? Tento koláč je plný zeleniny, úžasne šťavnatý a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Je to skvelý spôsob, ako spracovať letnú úrodu cukiet a pripraviť ľahký obed alebo večeru pre celú rodinu.
Zabudnite na zložité recepty. Všetko stačí len nakrájať, opiecť, zmiešať s jednoduchým cestíčkom a dať zapiecť. Poďte sa presvedčiť sami!
Ako pripraviť šťavnatý cuketový koláč?
Cuketu nakrájajte, osoľte a nechajte vypotiť. Ostatnú zeleninu (cibuľu, mrkvu, papriku) krátko opečte na panvici. Pripravte si liate cesto z vajec, mlieka a múky. Všetko spolu zmiešajte, vylejte na plech, posypte syrom a upečte pri 180 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/porcia
Potrebujeme
Zeleninový základ
- 2 ks stredne veľké cukety
- 1 ks červená cibuľa
- 1 ks mrkva
- 1 ks červená paprika
- 1 ks žltá paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- rastlinný olej na opekanie
Cesto
- 3 ks vajcia
- 250 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 1 PL kypriaceho prášku do pečiva
- soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak
Na dokončenie
- 150 g tvrdého syra (eidam, gouda)
Omáčka (Dressing)
- 50 g kečupu
- 50 g majonézy
- 40 ml sójovej omáčky
- 1 ks jarná cibuľka (zelená časť)
Postup prípravy
Príprava zeleniny
- Cukety umyte a pomocou škrabky z nich vytvorte tenké dlhé pásiky. Vložte ich do misky, osoľte, premiešajte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby pustili prebytočnú vodu.
- Medzitým si pripravte ostatnú zeleninu. Cibuľu nakrájajte na tenké polmesiačiky, mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo, papriky nakrájajte na tenké prúžky a cesnak nasekajte nadrobno.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a opečte cibuľu dosklovita (cca 2-3 minúty). Pridajte nastrúhanú mrkvu a opekajte ďalšie 2 minúty.
- Do panvice pridajte nakrájané papriky a cesnak. Zmes osoľte, okoreňte čiernym korením a sušeným cesnakom. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
Spojenie a pečenie
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu alebo menší plech (cca 20×30 cm), vysteľte ho papierom na pečenie a jemne potrite olejom.
- Z odstátej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku vodu a preložte ju do veľkej misy. Pridajte k nej podusenú zeleninovú zmes z panvice a premiešajte.
- V samostatnej miske si pripravte cesto. Metličkou rozšľahajte vajcia so soľou. Postupne pridajte mlieko a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom. Vymiešajte dohladka.
- Pripravené cesto nalejte do misy k zelenine a všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Celú zmes rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Vrch bohato posypte nastrúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a koláč nie je pevný.
Príprava omáčky
- Kým sa koláč pečie, pripravte si omáčku. V miske jednoducho zmiešajte kečup, majonézu a sójovú omáčku.
- Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké kolieska a vmiešajte do omáčky.
- Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte s pripravenou omáčkou.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu verziu môžete do zeleniny pridať štipku chilli alebo kúsok nasekanej feferónky.
- Do omáčky môžete prelisovať aj jeden strúčik čerstvého cesnaku pre výraznejšiu chuť.
- Koláč chutí výborne teplý aj studený, je skvelý aj na druhý deň ako obed do práce.
Tento šťavnatý slaný koláč je skvelým dôkazom, že bezmäsité jedlá môžu byť plné chuti. Je to perfektná voľba na ľahkú a sýtu večeru.
Recept vychádza z verzie od perfekte rezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
 
								
 
								 
								 
								 
								 
								 
								