Hľadáte recept na rýchly a chutný cuketový slaný koláč so syrom? Tento koláč je plný zeleniny, úžasne šťavnatý a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Je to skvelý spôsob, ako spracovať letnú úrodu cukiet a pripraviť ľahký obed alebo večeru pre celú rodinu.
1. Cukety umyte a pomocou škrabky z nich vytvorte tenké dlhé pásiky. Vložte ich do misky, osoľte, premiešajte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby pustili prebytočnú vodu.
2. Medzitým si pripravte ostatnú zeleninu. Cibuľu nakrájajte na tenké polmesiačiky, mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo, papriky nakrájajte na tenké prúžky a cesnak nasekajte nadrobno.
3. Na panvici rozohrejte trochu oleja a opečte cibuľu dosklovita (cca 2-3 minúty). Pridajte nastrúhanú mrkvu a opekajte ďalšie 2 minúty.
4. Do panvice pridajte nakrájané papriky a cesnak. Zmes osoľte, okoreňte čiernym korením a sušeným cesnakom. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
Spojenie a pečenie:
5. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu alebo menší plech (cca 20x30 cm), vysteľte ho papierom na pečenie a jemne potrite olejom.
6. Z odstátej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku vodu a preložte ju do veľkej misy. Pridajte k nej podusenú zeleninovú zmes z panvice a premiešajte.
7. V samostatnej miske si pripravte cesto. Metličkou rozšľahajte vajcia so soľou. Postupne pridajte mlieko a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom. Vymiešajte dohladka.
8. Pripravené cesto nalejte do misy k zelenine a všetko spolu dôkladne premiešajte.
9. Celú zmes rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Vrch bohato posypte nastrúhaným syrom.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a koláč nie je pevný.
Príprava omáčky:
11. Kým sa koláč pečie, pripravte si omáčku. V miske jednoducho zmiešajte kečup, majonézu a sójovú omáčku.
12. Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké kolieska a vmiešajte do omáčky.
13. Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte s pripravenou omáčkou.
Poznámky
1. Pre pikantnejšiu verziu môžete do zeleniny pridať štipku chilli alebo kúsok nasekanej feferónky.2. Do omáčky môžete prelisovať aj jeden strúčik čerstvého cesnaku pre výraznejšiu chuť.3. Koláč chutí výborne teplý aj studený, je skvelý aj na druhý deň ako obed do práce.