Túto otázku si kladiem takmer každý deň. Keď naozaj nemám čas ani energiu vymýšľať, siahnem po tomto recepte. Je to poctivé, sýte a voňavé jedlo, kde sa všetky chute dokonale spoja v jednej jedinej panvici a ja mám navarené bez zbytočného riadu a neporiadku.
Základom je výpek z dobrej klobásy a fazuľa v paradajkovej omáčke, ktoré všetko krásne prepoja a zahustia. Je to presne ten typ jedla, ktorý zahreje a poteší celú rodinu. Uvaríte si ho so mnou?
Ako pripraviť rýchlu večeru z jednej panvice?
Opečte na kolieska nakrájanú klobásu, vyberte ju a na výpeku orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a papriku. Pridajte fazuľu v paradajkovej omáčke, vývar, vráťte klobásu a všetko spolu poduste domäkka.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 30 minút
- Počet porcií: 3 výdatné porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 800 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Jedno-pekáčové
Potrebujeme
- 450 g kvalitnej klobásy (napr. sedliacka, čabajská)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 červené papriky
- 2 mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 250 g cherry paradajok
- 1 konzerva fazule v paradajkovej omáčke (cca 400 g)
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 1 PL oleja
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Príprava surovín
- Všetku zeleninu a zemiaky si očistite. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu a klobásu na kolieska. Zemiaky a papriku nakrájajte na menšie kocky. Cherry paradajky prekrojte na polovice.
Varenie v jednej panvici
- Vo väčšej, hlbokej panvici alebo hrnci rozpáľte olej. Pridajte kolieska klobásy a opekajte ich asi 5 minút dozlatista.
- Opečenú klobásu vyberte dierovanou lyžicou a odložte bokom.
- Do panvice na výpek z klobásy pridajte cibuľu a restujte ju 1 minútu. Potom pridajte mrkvu a restujte ďalšie 2 minúty.
- K zelenine pridajte zemiaky a opekajte ich za občasného miešania asi 3 minúty.
- Následne pridajte nakrájanú papriku. Všetko ochuťte soľou, korením a mletou sladkou paprikou.
- Do panvice vlejte celú konzervu fazule v paradajkovej omáčke a hovädzí vývar.
- Teraz dôležitý krok: Vráťte do panvice opečenú klobásu a všetko dobre premiešajte.
- Priveďte do varu, potom stiahnite plameň, panvicu prikryte pokrievkou a pomaly duste 20–25 minút. Zemiaky musia byť úplne mäkké.
- Nakoniec odokryte, pridajte cherry paradajky a povarte ešte 2 minúty.
- Hotové jedlo ochutnajte a podľa potreby dosoľte. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Akú klobásu použiť? Chuť celého jedla stojí na klobáse. Použite kvalitnú, mäsitú a dobre ochutenú klobásu, ktorá pustí veľa chuti do omáčky.
- Máte radi pikantné? Pridajte na začiatku spolu s cibuľou aj nasekanú chilli papričku alebo použite pikantnú klobásu.
Jednoduché variácie
- S vajíčkom: Na záver môžete do hotového jedla na panvici urobiť pár jamiek a do každej rozklepnúť vajíčko. Prikryte a nechajte bielok stuhnúť.
- Bezmäsitá verzia: Namiesto klobásy použite údené tofu alebo pridajte viac druhov fazule či cícer.
Záver
Výsledkom je poctivé a sýte jedlo plné chutí, ktoré máte pripravené v jednom hrnci bez zbytočného neporiadku. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Výdatné a chutné, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
