Search

Čo na rýchlu večeru? Tieto farmárske zemiaky s klobásou z jednej panvice

farmárske zemiaky
farmárske zemiaky

Obsah receptu

Publikované: 5. septembra 2025, 07:30

Túto otázku si kladiem takmer každý deň. Keď naozaj nemám čas ani energiu vymýšľať, siahnem po tomto recepte. Je to poctivé, sýte a voňavé jedlo, kde sa všetky chute dokonale spoja v jednej jedinej panvici a ja mám navarené bez zbytočného riadu a neporiadku.

Základom je výpek z dobrej klobásy a fazuľa v paradajkovej omáčke, ktoré všetko krásne prepoja a zahustia. Je to presne ten typ jedla, ktorý zahreje a poteší celú rodinu. Uvaríte si ho so mnou?

Ako pripraviť rýchlu večeru z jednej panvice?

Opečte na kolieska nakrájanú klobásu, vyberte ju a na výpeku orestujte cibuľu, mrkvu, zemiaky a papriku. Pridajte fazuľu v paradajkovej omáčke, vývar, vráťte klobásu a všetko spolu poduste domäkka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 30 minút
  • Počet porcií: 3 výdatné porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 800 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Jedno-pekáčové

Potrebujeme

  • 450 g kvalitnej klobásy (napr. sedliacka, čabajská)
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 červené papriky
  • 2 mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 250 g cherry paradajok
  • 1 konzerva fazule v paradajkovej omáčke (cca 400 g)
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

Príprava surovín

  1. Všetku zeleninu a zemiaky si očistite. Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu a klobásu na kolieska. Zemiaky a papriku nakrájajte na menšie kocky. Cherry paradajky prekrojte na polovice.

Varenie v jednej panvici

  1. Vo väčšej, hlbokej panvici alebo hrnci rozpáľte olej. Pridajte kolieska klobásy a opekajte ich asi 5 minút dozlatista.
  2. Opečenú klobásu vyberte dierovanou lyžicou a odložte bokom.
  3. Do panvice na výpek z klobásy pridajte cibuľu a restujte ju 1 minútu. Potom pridajte mrkvu a restujte ďalšie 2 minúty.
  4. K zelenine pridajte zemiaky a opekajte ich za občasného miešania asi 3 minúty.
  5. Následne pridajte nakrájanú papriku. Všetko ochuťte soľou, korením a mletou sladkou paprikou.
  6. Do panvice vlejte celú konzervu fazule v paradajkovej omáčke a hovädzí vývar.
  7. Teraz dôležitý krok: Vráťte do panvice opečenú klobásu a všetko dobre premiešajte.
  8. Priveďte do varu, potom stiahnite plameň, panvicu prikryte pokrievkou a pomaly duste 20–25 minút. Zemiaky musia byť úplne mäkké.
  9. Nakoniec odokryte, pridajte cherry paradajky a povarte ešte 2 minúty.
  10. Hotové jedlo ochutnajte a podľa potreby dosoľte. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Akú klobásu použiť? Chuť celého jedla stojí na klobáse. Použite kvalitnú, mäsitú a dobre ochutenú klobásu, ktorá pustí veľa chuti do omáčky.
  2. Máte radi pikantné? Pridajte na začiatku spolu s cibuľou aj nasekanú chilli papričku alebo použite pikantnú klobásu.

Jednoduché variácie

  • S vajíčkom: Na záver môžete do hotového jedla na panvici urobiť pár jamiek a do každej rozklepnúť vajíčko. Prikryte a nechajte bielok stuhnúť.
  • Bezmäsitá verzia: Namiesto klobásy použite údené tofu alebo pridajte viac druhov fazule či cícer.

Záver

Výsledkom je poctivé a sýte jedlo plné chutí, ktoré máte pripravené v jednom hrnci bez zbytočného neporiadku. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Výdatné a chutné, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty