Dnes vám prezradím tajomstvo môjho najobľúbenejšieho citrónového koláča: Citrónový koláč snov. Je taký nadýchaný a voňavý, že sa vám z neho budú zbiehať slinky. A tá citrónová chuť? No, tá vás prenesie rovno do slnečného sadu plného zrelých citrónov.
Tento koláčik je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou alebo na posedenie s kamarátkami pri šálke čaju. Je jednoduchý na prípravu, ale chutí ako od babičky. Tak poďte, obujte si zásterky a poďme spolu piecť!
Ingrediencie:
- Krém:
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 4 lyžice kukuričného škrobu
- 6 lyžíc cukru
- 80 g mascarpone
- Šťava z 1 citróna
- Cesto:
- 1 vajce
- 120 g cukru
- Kôra z 1 citróna
- 320 g hladkej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 140 g masla
- Dekorácia:
- Nakrájané mandle
- Práškový cukor na posypanie
- Forma:
- Forma na pečenie veľkosti 26 cm
Postup prípravy:
1. Príprava krému
Do hrnca nalejte 500 ml mlieka. Pridajte 2 vajcia, 4 lyžice kukuričného škrobu a 6 lyžíc cukru. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Odstavíme hrniec z plameňa a pridáme 80 g mascarpone. Dôkladne premiešame, až sa mascarpone úplne rozpustí. Pridajte šťavu z jedného citróna a opäť dobre premiešajte. Krém nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
2. Príprava cesta
V miske vyšľahajte 1 vajce s 120 g cukru a pridanou kôrou z jedného citróna, až kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridajte 320 g preosiatej hladkej múky a 6 g prášku do pečiva a dôkladne premiešajte. Pridajte 140 g masla a vymiešajte hladké a homogénne cesto. Vymažte formu na pečenie veľkosti 26 cm maslom. Utlačte 2/3 cesta do formy a dobre ho natlačte aj po bokoch. Povrch cesta jemne popichajte vidličkou.
3. Dokončenie a pečenie
Na pripravené cesto vylejte vychladnutý krém rovnomerne rozotretý po povrchu. Zvyšok cesta rozvaľkajte medzi papierom na pečenie a pomocou formičiek vykrajujte tvary podľa preferencie. Vykrojené tvary naskladajte na krém v forme. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a okraje nebudú pevné. Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť. Posypte koláč práškovým cukrom a pred podávaním môžete vrch ozdobiť nakrájanými mandľami.
Tipy:
- Citróny: Použite šťavu z čerstvých citrónov, aby bol koláč krásne aromatický. A nezabudnite si odložiť trochu kôry na ozdobu!
- Mascarpone: Ak nemáte mascarpone, môžete ho nahradiť kvalitným tvarohom.
- Cesto: Nechajte cesto chvíľu odpočívať v chladničke, bude sa vám s ním lepšie pracovať.
- Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto koláč počas pečenia kontrolujte. Keď je povrch zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté, koláč je hotový.
- Podávanie: Pred podávaním koláč posypte práškovým cukrom a ozdobte plátkami citróna alebo čerstvou mätou.
Video recept:
Tak čo, moje milé, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento citrónový koláč snov si zamilujete rovnako ako ja. Je to kúsok šťastia, ktorý rozžiari každý deň. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou koláč pripravujete. Tak šup do kuchyne a pustite sa do pečenia!
Súvisiace články:
Koláč s jablkami a citrónovým krémom – Zlato jesene: Koláčik, ktorý pobláznil svet
Citrónové rezy – sladký, ale svieži citrónový zákusok, ktorý možno ešte nepoznáte
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce od Alby