Citrónový koláč snov: Najlepší citrónový koláč, aký ste kedy ochutnali

Citrónový koláč snov
Citrónový koláč snov

Obsah receptu

Dnes vám prezradím tajomstvo môjho najobľúbenejšieho citrónového koláča: Citrónový koláč snov. Je taký nadýchaný a voňavý, že sa vám z neho budú zbiehať slinky. A tá citrónová chuť? No, tá vás prenesie rovno do slnečného sadu plného zrelých citrónov.

Tento koláčik je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou alebo na posedenie s kamarátkami pri šálke čaju. Je jednoduchý na prípravu, ale chutí ako od babičky. Tak poďte, obujte si zásterky a poďme spolu piecť!

Ingrediencie:

  • Krém:
    • 500 ml mlieka
    • 2 vajcia
    • 4 lyžice kukuričného škrobu
    • 6 lyžíc cukru
    • 80 g mascarpone
    • Šťava z 1 citróna
  • Cesto:
    • 1 vajce
    • 120 g cukru
    • Kôra z 1 citróna
    • 320 g hladkej múky
    • 6 g prášku do pečiva
    • 140 g masla
  • Dekorácia:
    • Nakrájané mandle
    • Práškový cukor na posypanie
  • Forma:
    • Forma na pečenie veľkosti 26 cm

Postup prípravy:

1. Príprava krému

Do hrnca nalejte 500 ml mlieka. Pridajte 2 vajcia, 4 lyžice kukuričného škrobu a 6 lyžíc cukru. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Odstavíme hrniec z plameňa a pridáme 80 g mascarpone. Dôkladne premiešame, až sa mascarpone úplne rozpustí. Pridajte šťavu z jedného citróna a opäť dobre premiešajte. Krém nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

2. Príprava cesta

V miske vyšľahajte 1 vajce s 120 g cukru a pridanou kôrou z jedného citróna, až kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridajte 320 g preosiatej hladkej múky a 6 g prášku do pečiva a dôkladne premiešajte. Pridajte 140 g masla a vymiešajte hladké a homogénne cesto. Vymažte formu na pečenie veľkosti 26 cm maslom. Utlačte 2/3 cesta do formy a dobre ho natlačte aj po bokoch. Povrch cesta jemne popichajte vidličkou.

3. Dokončenie a pečenie

Na pripravené cesto vylejte vychladnutý krém rovnomerne rozotretý po povrchu. Zvyšok cesta rozvaľkajte medzi papierom na pečenie a pomocou formičiek vykrajujte tvary podľa preferencie. Vykrojené tvary naskladajte na krém v forme. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a okraje nebudú pevné. Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť. Posypte koláč práškovým cukrom a pred podávaním môžete vrch ozdobiť nakrájanými mandľami.

Tipy:

  1. Citróny: Použite šťavu z čerstvých citrónov, aby bol koláč krásne aromatický. A nezabudnite si odložiť trochu kôry na ozdobu!
  2. Mascarpone: Ak nemáte mascarpone, môžete ho nahradiť kvalitným tvarohom.
  3. Cesto: Nechajte cesto chvíľu odpočívať v chladničke, bude sa vám s ním lepšie pracovať.
  4. Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto koláč počas pečenia kontrolujte. Keď je povrch zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté, koláč je hotový.
  5. Podávanie: Pred podávaním koláč posypte práškovým cukrom a ozdobte plátkami citróna alebo čerstvou mätou.

Video recept:

Tak čo, moje milé, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento citrónový koláč snov si zamilujete rovnako ako ja. Je to kúsok šťastia, ktorý rozžiari každý deň. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou koláč pripravujete. Tak šup do kuchyne a pustite sa do pečenia!

Súvisiace články:

Koláč s jablkami a citrónovým krémom – Zlato jesene: Koláčik, ktorý pobláznil svet

Citrónové rezy – sladký, ale svieži citrónový zákusok, ktorý možno ešte nepoznáte

Piškótový koláč s broskyňami a citrónovým krémom: Rýchly a jednoduchý recept, ktorý vás zachráni pred neočakávanou návštevou

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce od Alby

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty