Citrónová bábovka s kyslou smotanou podľa našej babičky: Extra jemná a vláčna

Citrónová bábovka s kyslou smotanou
Citrónová bábovka s kyslou smotanou

Obsah receptu

Upečte si tú najjemnejšiu a najvoňavejšiu citrónovú bábovku s kyslou smotanou podľa overeného receptu našej babičky. Táto bábovka je taká vláčna, že sa vám bude rozplývať na jazyku. Ideálny dezert ku káve alebo čaju, ktorý zvládne pripraviť každý.

Naša citrónová bábovka s kyslou smotanou je nielen lahodná, ale aj jednoduchá na prípravu. S naším podrobným receptom a praktickými tipmi ju hravo zvládnete upiecť aj vy. Vychutnajte si túto nadýchanú dobrotu s celou rodinou!

Citrónová bábovka s kyslou smotanou

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 200 g kyslej smotany
  • 250 ml mlieka
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml oleja
  • 8 g vanilkového cukru
  • 12 g prášku do pečiva
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • Citrónová kôra z ½ citróna
  • Citrónová šťava z ½ citróna

Na vymastenie:

  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 polievkové lyžice polohrubej múky

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s mliekom, olejom, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom, kyslou smotanou, citrónovou šťavou a citrónovou kôrou.
  • Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Aby ste predišli vzniku hrudiek, múku pred použitím preosejte.

Príprava formy:

  • Formu na bábovku vymastite maslom a vysypte múkou.

Pečenie:

  • Cesto nalejte do pripravenej formy.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 45 minút. Doba pečenia môže byť závislá na type a výkonnosti vašej rúry.
  • Hotovosť cesta skontrolujte zapichnutím špáradla do stredu bábovky. Ak vyjde čisté, bábovka je upečená. Ak sa na ňom zachytí cesto, pečte ešte niekoľko minút.

Podávanie:

  • Hotovú bábovku nechajte chvíľu vychladnúť, potom ju vyklopte z formy.
  • Posypte práškovým cukrom a podávajte s čerstvým mliekom, dobrou kávou, alebo čajom.

Tipy:

  • Použite kvalitné suroviny: Čerstvé vajcia, kyslá smotana s vyšším obsahom tuku a šťavnaté citróny dodajú bábovke tú najlepšiu chuť a konzistenciu.
  • Dobre vyšľahajte vajcia: Čím viac vzduchu do cesta vmiešate, tým bude bábovka nadýchanejšia.
  • Neprepečte ju: Dávajte pozor na čas pečenia, každá rúra pečie inak. Radšej bábovku skontrolujte špáradlom o pár minút skôr.
  • Experimentujte s príchuťami: Pridajte do cesta mak, orechy, hrozienka alebo kúsky čokolády.
  • Poleva na záver: Pre ešte väčšiu lahôdku môžete bábovku po vychladnutí poliať citrónovou polevou.

Citrónová bábovka s kyslou smotanouVideo recept:

Citrónová bábovka s kyslou smotanou je dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkého. Je ideálna na nedeľné popoludnie s rodinou alebo ako pohostenie pre návštevu. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, aká je táto bábovka neodolateľná!

Súvisiace články:

Nadýchaná pomarančová bábovka: Jemný dezert plný arómy

Vynikajúci jablčník babky Stanky, po ktorom sa len zapráši: Chutný a veľmi jemný koláčik!

Margot bábovka s prekvapením vo vnútri podľa babky Stanky: Jednoduchá na prípravu a neodolateľne jemná!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vaření s Jančou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty