Search

Chutia ako z cukrárne: Tradičný recept na poctivé banániky z odpaľovaného cesta

Banániky z odpaľovaného cesta
Banániky z odpaľovaného cesta, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 22. júna 2025, 06:35

Spomínate si na tú magickú chvíľu v cukrárni, keď ste si za odmenu mohli vybrať zákusok a váš pohľad často spočinul práve na nich? Na dokonalých, zlatistých banánikoch, ktoré po zahryznutí slastne chrumpli a odhalili bohatú nádielku poctivej šľahačky. S týmto tradičným receptom si presne takúto cukrársku delikatesu môžete pripraviť aj doma. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame – ľahučké odpaľované cesto a jednoduchá, no o to lahodnejšia šľahačková náplň.

Možno máte pred odpaľovaným cestom rešpekt, no verte nám, nie je sa čoho báť. Celé kúzlo spočíva v presnom dodržaní postupu a v pár trikoch, ktoré vám v tomto recepte prezradíme. Ukážeme vám, ako pripraviť cesto, ktoré sa krásne nafúkne a po upečení nespadne, a ako ho naplniť tou najlepšou šľahačkou. Prineste si kúsok poctivej cukrárne priamo do vašej obývačky!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: 30–35 minút
  • Počet porcií: cca 20-25 banánikov
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Odpaľované cesto:

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • 1 štipka soli
  • 150 g hladkej múky (preosiatej)
  • 4 ks vajec (veľkosť M)

Na šľahačkovú náplň:

  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • 50 g práškového cukru

Na dokončenie:

  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava odpaľovaného cesta:

  1. Do stredne veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme na kocky nakrájané maslo a štipku soli. Na strednom plameni privedieme do varu.
  2. Hneď ako zmes zovrie a maslo sa úplne rozpustí, stiahneme hrniec z plameňa a naraz do nej vysypeme všetku preosiatu múku.
  3. Vareškou rýchlo a energicky miešame, kým sa nevytvorí hladká guľa cesta, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Vrátim hrniec na slabý plameň a cesto za stáleho miešania “odpaľujeme” (sušíme) ešte asi 1-2 minúty.
  4. Hotovú guľu cesta preložíme do misy a necháme ju za občasného premiešania vychladnúť, kým nebude len mierne teplá na dotyk (cca 15-20 minút).
  5. Do vychladnutého cesta postupne, po jednom, zašľahávame vajcia pomocou elektrického šľahača s hnetacími hákmi. Každé ďalšie vajce pridáme vždy až vtedy, keď je to predchádzajúce úplne zapracované. Výsledkom je hladké, lesklé a polotuhé cesto.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou alebo hviezdicovou špičkou (priemer cca 1-1,5 cm).
  3. Na plechy striekame z cesta podlhovasté tvary – banániky – dlhé asi 8-10 cm. Nechávame medzi nimi dostatočné rozostupy, pretože pri pečení výrazne narastú.
  4. DÔLEŽITÝ POSTUP PEČENIA: Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme prvých 15 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme ďalších 15-20 minút dozlatista.
  5. KĽÚČOVÉ UPOZORNENIE: Počas prvých 20 minút pečenia rúru v žiadnom prípade neotvárame, aby cesto vplyvom zmeny teploty nespadlo!
  6. Upečené banániky vyberieme a ešte horúce ich môžeme na boku jemne prepichnúť špičkou noža, aby unikla para a zostali chrumkavé. Necháme ich úplne vychladnúť na mriežke.

Príprava náplne a plnenie:

  1. Vychladnuté banániky zospodu alebo z boku naplníme krémom. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha.
  2. Šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecka s tenkou plniacou špičkou a každý banánik ňou naplníme.
  3. Pred podávaním môžeme banániky bohato posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chrumkavosť nechajte upečené banániky po vypnutí rúry ešte 10 minút dosušiť v pootvorených dvierkach rúry (môžete medzi ne vložiť varešku).
  2. Ak chcete šľahačkovú náplň pevnejšiu, pridajte počas šľahania jeden stužovač šľahačky.
  3. Nenaplnené, upečené a vychladnuté cesto môžete skladovať v uzatvorenej nádobe 1-2 dni, alebo ho dokonca zamraziť. Plňte ho vždy až tesne pred podávaním, aby zostalo chrumkavé.
  4. Pre luxusnejšiu verziu môžete konce naplnených banánikov namočiť do rozpustenej tmavej čokolády.

S týmto prevereným receptom a dodržaním pár základných pravidiel sa odpaľovaného cesta už nikdy nemusíte báť. Vychutnajte si kúsok sladkej nostalgie!

Recept je inšpirovaný verziou od PAZANDA ZAMIRA, no mierne sme ho upravili, aby bol jeho postup prehľadnejší.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty