Spomínate si na tú magickú chvíľu v cukrárni, keď ste si za odmenu mohli vybrať zákusok a váš pohľad často spočinul práve na nich? Na dokonalých, zlatistých banánikoch, ktoré po zahryznutí slastne chrumpli a odhalili bohatú nádielku poctivej šľahačky. S týmto tradičným receptom si presne takúto cukrársku delikatesu môžete pripraviť aj doma. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame – ľahučké odpaľované cesto a jednoduchá, no o to lahodnejšia šľahačková náplň.
250mlsmotany na šľahanie(min. 33 %, dobre vychladená)
50gpráškového cukru
Na dokončenie:
práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava odpaľovaného cesta:
1. Do stredne veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme na kocky nakrájané maslo a štipku soli. Na strednom plameni privedieme do varu.
2. Hneď ako zmes zovrie a maslo sa úplne rozpustí, stiahneme hrniec z plameňa a naraz do nej vysypeme všetku preosiatu múku.
3. Vareškou rýchlo a energicky miešame, kým sa nevytvorí hladká guľa cesta, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Vrátim hrniec na slabý plameň a cesto za stáleho miešania "odpaľujeme" (sušíme) ešte asi 1-2 minúty.
4. Hotovú guľu cesta preložíme do misy a necháme ju za občasného premiešania vychladnúť, kým nebude len mierne teplá na dotyk (cca 15-20 minút).
5. Do vychladnutého cesta postupne, po jednom, zašľahávame vajcia pomocou elektrického šľahača s hnetacími hákmi. Každé ďalšie vajce pridajte vždy až vtedy, keď je to predchádzajúce úplne zapracované. Výsledkom je hladké, lesklé a polotuhé cesto.
Tvarovanie a pečenie:
6. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
7. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou alebo hviezdicovou špičkou (priemer cca 1-1,5 cm).
8. Na plechy striekame z cesta podlhovasté tvary – banániky – dlhé asi 8-10 cm. Nechávame medzi nimi dostatočné rozostupy, pretože pri pečení výrazne narastú.
9. DÔLEŽITÝ POSTUP PEČENIA: Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme prvých 15 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme ďalších 15-20 minút dozlatista.
10. KĽÚČOVÉ UPOZORNENIE: Počas prvých 20 minút pečenia rúru v žiadnom prípade neotvárame, aby cesto vplyvom zmeny teploty nespadlo!
11. Upečené banániky vyberieme a ešte horúce ich môžeme na boku jemne prepichnúť špičkou noža, aby unikla para a zostali chrumkavé. Necháme ich úplne vychladnúť na mriežke.
Príprava náplne a plnenie:
12. Vychladnuté banániky zospodu alebo z boku naplníme krémom. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha.
13. Šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecka s tenkou plniacou špičkou a každý banánik ňou naplníme.
14. Pred podávaním môžeme banániky bohato posypať práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre extra chrumkavosť nechajte upečené banániky po vypnutí rúry ešte 10 minút dosušiť v pootvorených dvierkach rúry (môžete medzi ne vložiť varešku).2. Ak chcete šľahačkovú náplň pevnejšiu, pridajte počas šľahania jeden stužovač šľahačky.3. Nenaplnené, upečené a vychladnuté cesto môžete skladovať v uzatvorenej nádobe 1-2 dni, alebo ho dokonca zamraziť. Plňte ho vždy až tesne pred podávaním, aby zostalo chrumkavé.4. Pre luxusnejšiu verziu môžete konce naplnených banánikov namočiť do rozpustenej tmavej čokolády.