Search

Chuť ako od babičky: Najlepšie zemiaky so slaninou a kyslou kapustou na sedliacky spôsob

sedliacke zemiaky
sedliacke zemiaky

Obsah receptu

Publikované: 29. júna 2025, 06:45

Spomínate si na tie jedlá z detstva, ktoré dokázali z pár obyčajných surovín vykúzliť tú najlepšiu hostinu? Tento recept na zemiaky na sedliacky spôsob je presne taký! Je to poctivé, sýte a neskutočne chutné jedlo, ktoré vás vráti do kuchyne vašej babičky. Predstavte si vôňu do zlatista opečenej slaninky a cibuľky, ktorá sa mieša s vôňou zemiakov a jemne kyslej kapusty. Všetko sa to spojí na jednej panvici do dokonalej harmónie chutí. Toto nie je len obyčajná večera, toto je spomienka na detstvo na tanieri!

Hoci sa toto jedlo pýši bohatou a plnou chuťou, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a všetko sa udeje v jedinej panvici, čo znamená menej umývania riadu. Ukážeme si, ako zemiaky opiecť tak, aby boli mäkké vnútri a chrumkavé na povrchu. S chladivým dipom z kyslej smotany a pažítky je to priam dokonalosť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas opekania: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na sedliacke zemiaky:

  • 500 g zemiakov (varný typ A alebo B)
  • 1 ks červenej cibule
  • 1 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 125 g prerastenej slaniny
  • 1 ČL celej rasce
  • soľ (podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 250 g bielej kyslej kapusty
  • 1 ČL mletej sladkej papriky

Na smotanový dip:

  • 250 g hustej kyslej smotany (aspoň 16%)
  • malý zväzok čerstvej pažítky

Postup prípravy

Príprava zemiakového základu:

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky (cca 2×2 cm). Červenú cibuľu a slaninu si zatiaľ nakrájame na drobné kocky.
  2. Vo veľkej, hlbšej panvici rozohrejeme lyžicu oleja. Pridáme nakrájané zemiaky, osolíme ich a za občasného miešania opekáme na stredne silnom plameni asi 5-7 minút, kým nechytia zlatistú farbu.
  3. Dôležité: Panvicu prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň na slabší a necháme zemiaky dusiť ďalších 10-15 minút, kým nebudú takmer mäkké. Občas ich premiešame, aby sa nepripálili.

Dokončenie jedla a príprava dipu:

  1. K takmer mäkkým zemiakom pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu. Zvýšime plameň a všetko spolu restujeme ďalších 5-7 minút, kým cibuľka nezmäkne a slanina sa neopečie dochrumkava.
  2. Zmes dochutíme celou rascou, čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Krátko (asi 30 sekúnd) všetko premiešame, aby sa uvoľnila aróma korenín.
  3. Z kyslej kapusty rukami poriadne vyžmýkame prebytočnú šťavu a pridáme ju do panvice. Spoločne opekáme ešte 2-3 minúty, aby sa všetky chute prepojili.
  4. Kým sa jedlo dokončuje, v malej miske si pripravíme dip: Kyslú smotanu zmiešame s nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou a podľa chuti môžeme jemne osoliť.
  5. Hotové sedliacke zemiaky podávame ihneď, s kopčekom sviežeho pažítkového dipu.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem mať zemiaky extra chrumkavé, niekedy si ich na 5-10 minút predvarím v osolenej vode. Potom ich scedím, nechám dobre oschnúť a opekám na panvici. Proces opekania je potom oveľa rýchlejší.
  2. Pre ešte sýtejšiu a mäsovejšiu verziu niekedy pridávam spolu so slaninou aj na kolieska nakrájanú kvalitnú klobásu. Dodá jedlu fantastickú údenú chuť.
  3. Keď chcem z tohto jedla urobiť naozaj luxusné raňajky alebo brunch, na vrch každému servírujem volské oko s tekutým žĺtkom. Je to absolútne dokonalá kombinácia.
  4. Pre intenzívnejšiu chuť niekedy postup obrátim. Najprv na suchej panvici opečiem slaninu, vyberiem ju bokom a na vypečenom tuku potom opekám cibuľu a zemiaky.

Toto jedlo je dôkazom toho, že v jednoduchosti je krása a tá najlepšia chuť. Dúfam, že si na týchto zemiakoch pochutnáte rovnako ako ja a že sa stanú obľúbenou súčasťou aj vášho jedálnička. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Simple & Delicious Kitchen, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty