Search

Chrumkavé zemiakové špirály z rúry: Chuťovka ako z jarmoku

zemiakové špirály
zemiakové špirály

Obsah receptu

Publikované: 21. augusta 2025, 12:53

Práve je štvrtok na obed a ja už plánujem víkendové menu. Tieto zemiakové špirály sú presne tá zábavná a chutná príloha, ktorá oživí každé jedlo, či už grilovačku alebo nedeľný rezeň. Sú pečené v rúre, takže sú zdravšou alternatívou k vyprážaným. Vďaka chrumkavej kôrke z parmezánu a strúhanky chutia naozaj ako tie najlepšie z jarmoku.

Možno sa vám zdá, že nakrájať takúto špirálu je zložité, ale vôbec to tak nie je. Ukážem vám jednoduchý trik so špajdľou, vďaka ktorému to zvládnete ľavou zadnou. Poďme na to, výsledok stojí za to.

Ako správne pripraviť zemiakové špirály?

Umytý zemiak napichnite na špajdľu. Ostrým nožom ho za stáleho otáčania nakrájajte až ku špajdli do tvaru špirály. Špirálu na špajdli jemne roztiahnite, potrite ochuteným olejom, posypte zmesou strúhanky, parmezánu a korenín a upečte v horúcej rúre dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia/varenia: 30 – 40 minút
  • Počet porcií: 3 porcie
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Príloha / Street food

Potrebujeme

Na špirály

  • 3 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ A alebo B)

Cesnakový olej

  • 50 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku

Na chrumkavý posyp

  • 60 g strúhanky Panko (alebo klasickej)
  • 40 g najemno strúhaného parmezánu
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL mletého čierneho korenia

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Pripravte si ochutený olej. Do malej misky nalejte olivový olej a prelisujte doň strúčiky cesnaku. Dobre premiešajte.
  3. V druhej, väčšej miske zmiešajte strúhanku Panko, nastrúhaný parmezán, soľ, sladkú papriku, sušený cesnak a čierne korenie.
  4. Teraz prichádza na rad krájanie. Zemiaky dôkladne umyte kefkou (šúpať ich nemusíte).
  5. Každý zemiak po dĺžke opatrne napichnite na drevenú špajdľu tak, aby prechádzala presne stredom.
  6. Položte zemiak na dosku. Ostrým nožom začnite na jednom konci krájať v miernom uhle. Krájajte dookola, akoby ste šúpali jablko vcelku, a pomaly zemiakom otáčajte.
  7. Čepeľ noža veďte vždy až k špajdli v strede. Tá vám zabráni zemiak úplne prekrojiť.
  8. Keď máte zemiak nakrájaný, opatrne ho prstami roztiahnite po špajdli, aby vznikla pekná špirála s medzerami.
  9. Pripravené špirály poukladajte na plech. Potom ich štetcom zo všetkých strán dôkladne potrite pripraveným cesnakovým olejom.
  10. Nakoniec každú naolejovanú špirálu bohato posypte strúhankovou zmesou. Otáčajte nimi, aby sa zmes dostala všade.
  11. Pečte v predhriatej rúre približne 30 – 40 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké a povrch krásne zlatistý a chrumkavý.

Videorecept

Tipy

  1. Vyberte správne zemiaky: Použite stredne veľké, podlhovasté zemiaky s hladkou šupkou, ideálne varný typ A (šalátové) alebo B (prílohové). Dobre držia tvar a pri krájaní a rozťahovaní sa vám nerozpadnú.
  2. Krájajte pomaly a trpezlivo: Pri krájaní špirály sa nikam neponáhľajte. Nôž veďte v miernom uhle a pomaly otáčajte zemiakom. Čepeľ by sa mala vždy jemne dotýkať špajdle v strede.
  3. Podávajte s dipom: Tieto špirály sú fantastické samotné, ale s dobrým dipom sú ešte o úroveň vyššie. Vyskúšajte jednoduchý dresing z kyslej smotany, byliniek a cesnaku alebo jemne pikantnú majonézu.

Variácie

  • Pre extra pikantnosť pridajte do strúhanky štipku mletého chilli alebo údenej papriky.
  • Namiesto parmezánu môžete použiť iný strúhaný tvrdý syr, napríklad pecorino alebo starší čedar.

Časté otázky

Musím zemiaky šúpať? Nemusíte, ak použijete nové zemiaky s peknou, tenkou šupkou. Stačí ich len poriadne umyť kefkou. Špirály so šupkou sú dokonca ešte chrumkavejšie a chutnejšie.

Prečo moje špirály nie sú chrumkavé? Pravdepodobne bola teplota v rúre príliš nízka. Pre chrumkavosť je kľúčová vysoká teplota (aspoň 200 °C), ktorá povrch rýchlo “zatiahne” a opečie dozlatista.

Záver

Výsledkom je efektná a nesmierne chutná príloha, ktorá poteší deti aj dospelých. Podávajte ich čerstvé a horúce, buď ako prílohu k mäsu, alebo len tak, ako skvelú chuťovku.

Recept vychádza z verzie od Köstliche Hausrezepte, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty