Search

Chrumkavé kura ako z KFC: Rýchly recept s paprikovou marinádou

Hromada zlatistých vyprážaných kuracích stehien v štýle KFC na servírovacej doske s miskou dipu.
Domáce chrumkavé kura ako z KFC

Obsah receptu

Publikované: 14. júla 2025, 11:00

Máte chuť na legendárne chrumkavé kura, ale nechce sa vám ísť do fast foodu? S týmto receptom si pripravíte ešte lepšiu verziu doma! Vďaka dokonale vyladenej paprikovej marináde bude mäso neskutočne šťavnaté a obal z kukuričných lupienkov zaistí tú pravú, návykovú chrumkavosť.

Zabudnite na suché mäso. Tajomstvo spočíva v poctivom marinovaní, ktoré kuracím stehnám dodá hĺbkovú chuť a šťavnatosť. Pripravte si hostinu, na ktorú nikto nezabudne!

Ako pripraviť najlepšie chrumkavé kura?

Kľúčom je dvojfázová príprava. Najprv kuracie stehná naložte do pikantnej paprikovej marinády z vajec, mlieka a korenia a nechajte ich v chlade odležať aspoň 2 hodiny. Následne ich obaľte v nahrubo podrvených kukuričných lupienkoch so škrobom a vyprážajte v oleji pri 175 °C dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ marinovanie)
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 9 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/kus

Potrebujeme

Marináda a mäso

  • 9 ks kuracích stehien (paličky)
  • 2 ks vajcia
  • 1 PL mlieka
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL korenia Adžika (alebo iného pikantného korenia)
  • 1 ČL plnotučnej horčice
  • 1 PL zemiakového škrobu

Na obalenie a vyprážanie

  • 200 g kukuričných lupienkov (cornflakes)
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

Marinovanie mäsa

  1. Kuracie stehná umyte a dôkladne osušte papierovou utierkou.
  2. V miske rozšľahajte vajcia s mliekom, horčicou a všetkými koreninami (paprika, soľ, korenie, cesnak, tymián, koriander, Adžika).
  3. Nakoniec do marinády vmiešajte lyžicu zemiakového škrobu, aby sa zahustila.
  4. Kuracie stehná vložte do marinády a rukami zaistite, aby bol každý kúsok rovnomerne pokrytý.
  5. Misu prikryte a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.

Obaľovanie

  1. Kukuričné lupienky nasypte do pevnejšieho vrecka a valčekom alebo tĺčikom ich podrťte nahrubo. Cieľom nie je prach, ale menšie chrumkavé kúsky.
  2. Podrvené lupienky zmiešajte v hlbokom tanieri s lyžicou zemiakového škrobu.
  3. Jednotlivé kúsky marinovaného mäsa vyberajte z marinády, nechajte prebytočnú odkvapkať a dôkladne ich obaľte v zmesi kukuričných lupienkov. Dobre pritlačte.

Vyprážanie

  1. V hlbšom a širšom hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (mäso by malo byť ponorené aspoň do polovice) na stredne vysokú teplotu, približne 170–175 °C.
  2. Opatrne vkladajte obalené kuracie stehná do horúceho oleja. Nevkladajte príliš veľa kusov naraz, aby teplota oleja prudko neklesla.
  3. Vyprážajte z každej strany približne 6-8 minút do krásnej zlatohnedej farby.
  4. Hotové kúsky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na papierový obrúsok, ktorý vsiakne prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra pikantnú verziu pridajte do marinády štipku mletého chilli.
  2. Namiesto kukuričných lupienkov môžete na obaľovanie použiť aj panko strúhanku.
  3. Podávajte s domácim cesnakovým alebo paradajkovým dipom a čerstvým šalátom.

Užite si túto domácu lahôdku, ktorá je chrumkavejšia a šťavnatejšia ako originál. Garantujeme, že sa stane hitom každej oslavy.

Recept vychádza z verzie od Цветкова Наталья, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty