Máte chuť na legendárne chrumkavé kura, ale nechce sa vám ísť do fast foodu? S týmto receptom si pripravíte ešte lepšiu verziu doma! Vďaka dokonale vyladenej paprikovej marináde bude mäso neskutočne šťavnaté a obal z kukuričných lupienkov zaistí tú pravú, návykovú chrumkavosť.
Zabudnite na suché mäso. Tajomstvo spočíva v poctivom marinovaní, ktoré kuracím stehnám dodá hĺbkovú chuť a šťavnatosť. Pripravte si hostinu, na ktorú nikto nezabudne!
Ako pripraviť najlepšie chrumkavé kura?
Kľúčom je dvojfázová príprava. Najprv kuracie stehná naložte do pikantnej paprikovej marinády z vajec, mlieka a korenia a nechajte ich v chlade odležať aspoň 2 hodiny. Následne ich obaľte v nahrubo podrvených kukuričných lupienkoch so škrobom a vyprážajte v oleji pri 175 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ marinovanie)
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 9 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/kus
Potrebujeme
Marináda a mäso
- 9 ks kuracích stehien (paličky)
- 2 ks vajcia
- 1 PL mlieka
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL korenia Adžika (alebo iného pikantného korenia)
- 1 ČL plnotučnej horčice
- 1 PL zemiakového škrobu
Na obalenie a vyprážanie
- 200 g kukuričných lupienkov (cornflakes)
- 1 PL zemiakového škrobu
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
Marinovanie mäsa
- Kuracie stehná umyte a dôkladne osušte papierovou utierkou.
- V miske rozšľahajte vajcia s mliekom, horčicou a všetkými koreninami (paprika, soľ, korenie, cesnak, tymián, koriander, Adžika).
- Nakoniec do marinády vmiešajte lyžicu zemiakového škrobu, aby sa zahustila.
- Kuracie stehná vložte do marinády a rukami zaistite, aby bol každý kúsok rovnomerne pokrytý.
- Misu prikryte a nechajte mäso marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.
Obaľovanie
- Kukuričné lupienky nasypte do pevnejšieho vrecka a valčekom alebo tĺčikom ich podrťte nahrubo. Cieľom nie je prach, ale menšie chrumkavé kúsky.
- Podrvené lupienky zmiešajte v hlbokom tanieri s lyžicou zemiakového škrobu.
- Jednotlivé kúsky marinovaného mäsa vyberajte z marinády, nechajte prebytočnú odkvapkať a dôkladne ich obaľte v zmesi kukuričných lupienkov. Dobre pritlačte.
Vyprážanie
- V hlbšom a širšom hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (mäso by malo byť ponorené aspoň do polovice) na stredne vysokú teplotu, približne 170–175 °C.
- Opatrne vkladajte obalené kuracie stehná do horúceho oleja. Nevkladajte príliš veľa kusov naraz, aby teplota oleja prudko neklesla.
- Vyprážajte z každej strany približne 6-8 minút do krásnej zlatohnedej farby.
- Hotové kúsky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na papierový obrúsok, ktorý vsiakne prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy
- Pre extra pikantnú verziu pridajte do marinády štipku mletého chilli.
- Namiesto kukuričných lupienkov môžete na obaľovanie použiť aj panko strúhanku.
- Podávajte s domácim cesnakovým alebo paradajkovým dipom a čerstvým šalátom.
Užite si túto domácu lahôdku, ktorá je chrumkavejšia a šťavnatejšia ako originál. Garantujeme, že sa stane hitom každej oslavy.
Recept vychádza z verzie od Цветкова Наталья, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.