Niekedy ma prepadne chuť na niečo domáce a voňavé presne v momente, keď si varím popoludňajšiu kávu. A presne pre tieto chvíle je tento recept ako stvorený. Je to môj obľúbený „bleskový“ hrozienkový chlebíček, ktorého príprava vám naozaj nezaberie viac ako 10 minút. Kým sa rúra stihne vyhriať, cesto už máte vo forme.
Zabudnite na zložité postupy. Všetko len jednoducho zmiešate v jednej miske. Vďaka tvarohu a maslu je cesto neuveriteľne vláčne a mäkké aj na druhý deň. A mám pre vás aj jeden malý trik, vďaka ktorému vám hrozienka neklesnú na dno. Poďme na to!
Ako urobiť rýchly a vláčny hrozienkový chlebíček?
V jednej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte tekuté suroviny ako rozpustené maslo a tvaroh. Do zmesi potom už len zľahka vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Hrozienka pred pridaním do cesta obaľte v lyžici múky, aby neklesli na dno.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 40 min
- Počet porcií: 1 chlebíček (cca 12 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/plátok
- Trend: Rýchle pečenie / Jedna miska
Potrebujeme
- 150 g polohrubej múky (+ 1 PL na obalenie hrozienok)
- 130 g jemného mäkkého tvarohu (alebo bieleho jogurtu)
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g rozpusteného masla
- 80 g hrozienok
- 2 ks vajec
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- maslo a múka na prípravu formy
Postup prípravy
- Najprv si zapnite rúru na 180 °C. Formu na chlebíček (alebo na srnčí chrbát) dôkladne vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
- Do peny postupne zašľahajte vlažné rozpustené maslo a nakoniec aj tvaroh alebo jogurt.
- V samostatnej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom.
- A teraz kľúčový trik: Hrozienka dajte do malej misky a zmiešajte ich s jednou polievkovou lyžicou múky tak, aby boli všetky obalené.
- Tento jednoduchý krok zaručí, že hrozienka pri pečení neklesnú na dno a zostanú pekne rozptýlené v celom ceste.
- Do tekutej zmesi teraz už len zľahka stierkou alebo vareškou vmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Nakoniec jemne primiešajte obalené hrozienka.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút.
- Prepečenie skontrolujte drevenou špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, chlebíček je hotový.
- Upečený chlebíček nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme. Až potom ho opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Obalenie hrozienok v múke je naozaj najdôležitejší krok celého receptu. Suchá múka na povrchu hrozienok ich „zabrzdí“ a nedovolí im klesnúť ťažobou na dno cesta.
- Cesto nepremiešajte: Keď pridáte múku, miešajte už len zľahka a krátko, len kým sa suroviny nespoja. Prílišným miešaním by cesto stratilo nadýchanosť a bolo by hutné.
Jednoduché variácie
- Namiesto hrozienok môžete použiť aj iné sušené ovocie (napríklad brusnice, nasekané marhule) alebo hrsť nasekaných vlašských orechov či mandlí.
- Pre extra vôňu pridajte do cesta najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča.
Záver
Výsledkom je nádherne vláčny a voňavý chlebíček, ktorý chutí fantasticky a jeho príprava je naozaj hračka. Nakrájajte ho na hrubšie plátky a podávajte ku káve, čaju alebo len tak, pre radosť.
Recept vychádza z verzie od recettes de cuisine, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.