Niekedy ma prepadne chuť na niečo domáce a voňavé presne v momente, keď si varím popoludňajšiu kávu. A presne pre tieto chvíle je tento recept ako stvorený. Je to môj obľúbený „bleskový“ hrozienkový chlebíček, ktorého príprava vám naozaj nezaberie viac ako 10 minút.
1. Najprv si zapnite rúru na 180 °C. Formu na chlebíček (alebo na srnčí chrbát) dôkladne vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
3. Do peny postupne zašľahajte vlažné rozpustené maslo a nakoniec aj tvaroh alebo jogurt.
4. V samostatnej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom.
5. A teraz kľúčový trik: Hrozienka dajte do malej misky a zmiešajte ich s jednou polievkovou lyžicou múky tak, aby boli všetky obalené.
6. Tento jednoduchý krok zaručí, že hrozienka pri pečení neklesnú na dno a zostanú pekne rozptýlené v celom ceste.
7. Do tekutej zmesi teraz už len zľahka stierkou alebo vareškou vmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
8. Nakoniec jemne primiešajte obalené hrozienka.
9. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút.
11. Prepečenie skontrolujte drevenou špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, chlebíček je hotový.
12. Upečený chlebíček nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme. Až potom ho opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
13. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Obalenie hrozienok v múke je naozaj najdôležitejší krok celého receptu. Suchá múka na povrchu hrozienok ich „zabrzdí“ a nedovolí im klesnúť ťažobou na dno cesta.2. Cesto nepremiešajte: Keď pridáte múku, miešajte už len zľahka a krátko, len kým sa suroviny nespoja. Prílišným miešaním by cesto stratilo nadýchanosť a bolo by hutné.Variácie:Namiesto hrozienok môžete použiť aj iné sušené ovocie (napríklad brusnice, nasekané marhule) alebo hrsť nasekaných vlašských orechov či mandlí.Pre extra vôňu pridajte do cesta najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča.