Hľadáte inšpiráciu na dokonalý nedeľný obed bez kopy riadu? Vyskúšajte toto fantastické pečené kura s jablkami a zemiakmi. U nás doma je to synonymum víkendovej pohody. Šťavnaté celé kura a príloha sa upečú naraz na jednom plechu.
Tajomstvo skvelej chuti sa skrýva v maslovej plnke pod kožou a jablku, ktoré mäso úžasne prevonia. Všetko sa pečie spolu, takže ušetríte kopec času. Pridáte sa k nám a vyskúšate ho tento víkend?
Ako upiecť celé kura so zemiakmi na jednom plechu?
Kurča naplňte maslovou plnkou a jablkom, potrite marinádou. Zemiaky a zeleninu ochuťte a rozložte na plech. Položte na ne kura a všetko spolu pečte v rúre približne 90 minút dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min (+ 2 hodiny marinovanie)
- Čas pečenia/varenia: 90 – 120 min
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 950 kcal/porcia
- Trend: Z jedného plechu / Úspora času
Potrebujeme
Na kura a plnku:
- 1 celé kurča (približne 1,5 kg)
- 50 g zmäknutého masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1 stredne veľké jablko
Marináda:
- 4 lyžičky majonézy
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletého koriandra
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Na zeleninovú prílohu:
- 1 kg zemiakov
- 2 väčšie mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 50 ml rastlinného oleja
Ostatné:
- 1–2 lyžice oleja na vymastenie pekáča
- kuchynský špagát na zviazanie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte plnku. V malej miske zmiešajte zmäknuté maslo, 2 prelisované strúčiky cesnaku a lyžičku soli.
- Teraz pripravte marinádu. V druhej miske zmiešajte majonézu, papriku, koriander, korenie, 4 strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu.
- Umyté a osušené kurča si položte na dosku. Opatrne prstami uvoľnite kožu na prsiach a stehnách.
- Maslovú plnku rovnomerne rozotrite pod uvoľnenú kožu.
- Pripravenou marinádou dôkladne potrite celé kurča zo všetkých strán.
- Kurča vložte do misy, prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny (ideálne aj dlhšie).
- Pred koncom marinovania si predhrejte rúru na 170 °C a pripravte zeleninu.
- Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistite a nakrájajte na väčšie kusy.
- Zeleninu vo veľkej mise zmiešajte s olejom, sušeným cesnakom, paprikou, soľou a korením.
- Pekáč vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymastite olejom. Zeleninu rovnomerne rozložte na dno.
- Z chladničky vyberte kurča. Do brušnej dutiny mu vložte umyté a na štvrtiny nakrájané jablko.
- Nohy kurčaťa pevne zviažte kuchynským špagátom. Položte ho na zeleninu v pekáči.
- Pečte približne 90 až 120 minút. Čas závisí od veľkosti kurčaťa. (Mäso je hotové, keď po pichnutí vyteká číra šťava).
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavú kožu zvýšte na posledných 10 minút teplotu na 200 °C.
- Pred krájaním nechajte upečené kura odpočívať aspoň 10 minút na linke.
- Počas pečenia môžete kura polievať výpekom pre ešte lepšiu chuť.
Variácie
- Namiesto jablka vložte do kurčaťa polovicu citróna a vetvičky rozmarínu.
- K zemiakom môžete pridať aj inú koreňovú zeleninu, napríklad petržlen či bataty.
- Pre pikantnú verziu pridajte do marinády lyžičku mletej štipľavej papriky.
Časté otázky
Ako zistím, či je kurča naozaj upečené? Zapichnite nôž alebo ihlicu do najhrubšej časti stehna. Ak vyteká číra šťava bez ružového nádychu, je hotové.
Musím kurča nechať marinovať 2 hodiny? Pre najlepšiu chuť je to ideálne. Ak máte málo času, postačí aj 30 minút pri izbovej teplote.
Záver
Výsledkom je kompletný obed z jedného plechu, ktorý prevonia celý byt. Dobrú chuť k nedeľnému stolu!
Recept vychádza z verzie od SUPER KELINCHAK, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
