Ak milujete klasické cukrárske zákusky, tieto trubičky si zamilujete. Chrumkavé, v oleji vyprážané cesto a vnútri ten najjemnejší vanilkový krém, uvarený poctivo zo žĺtkov. Je to presne tá chuť, ktorú hľadáte vo vitríne vašej obľúbenej cukrárne.
Hoci vyzerajú zložito, cesto zamiesite len z troch surovín. Naučím vás aj, ako uvariť krém, ktorý je dokonale hladký a plný chuti, bez použitia pudingových práškov. Pripravení na malý cukrársky kurz?
Ako pripraviť dokonalé plnené trubičky?
Z jednoduchého cesta vyvaľkajte tenké pláty, natočte ich na kovové formičky a vypražte v horúcom oleji dochrumkava. Uvarte hustý vanilkový krém zo žĺtkov a mlieka. Vychladnuté trubičky naplňte krémom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas varenia/vyprážania: 25 min
- Čas chladenia: min. 1 hodina (pre krém)
- Počet porcií: cca 35 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 145 kcal/kus
- Trend: Domáca cukráreň
Potrebujeme
Chrumkavé cesto
- 300 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 200 g bravčovej masti
Poctivý vanilkový krém (Crème Pâtissière)
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 tyčinka celej škorice
- 4 ks vaječných žĺtkov
- 125 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
Na dokončenie
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava krému (začnite s ním, lebo musí chladnúť)
- Do hrnca nalejte 400 ml mlieka, pridajte tyčinku škorice a na miernom ohni pomaly zohrievajte tesne pod bod varu.
- Medzitým v miske metličkou vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej peny. Pridajte kukuričný škrob a zvyšných 100 ml studeného mlieka. Všetko rozmiešajte na hladkú kašičku.
- Keď je mlieko v hrnci horúce, vyberte z neho tyčinku škorice.
- Asi tretinu horúceho mlieka pomaly a za stáleho šľahania prilejte k žĺtkovej zmesi, aby sa temperovala.
- Celú zmes vráťte do hrnca a na strednom ohni za stáleho a intenzívneho miešania varte 2–3 minúty, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu.
- Hotový krém prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte úplne vychladnúť.
Príprava a vyprážanie cesta
- DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Budete pracovať s horúcim olejom. Pracujte opatrne, sústredene a nepúšťajte k tomu deti.
- V miske zmiešajte preosiatu múku, mlieko a rozpustenú (ale nie horúcu) masť. Rukami vypracujte hladké a pružné cesto.
- Cesto rozdeľte na malé kúsoky. Každý kúsok rozvaľkajte na veľmi tenký oválny plát (hrúbka cca 3 mm).
- Plát cesta natočte na kovovú formičku na trubičky/šamrole.
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozpáľte dostatočné množstvo oleja (cca 170-180 °C).
- Trubičky vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte 3–4 minúty zo všetkých strán dozlatista.
- Hotové trubičky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsala prebytočný tuk.
- Nechajte ich asi 5 minút chladnúť a potom ešte teplé opatrne stiahnite z kovových formičiek. Nechajte úplne vychladnúť.
Plnenie a dokončenie
- Úplne vychladnutý vanilkový krém krátko prešľahajte mixérom, aby bol opäť krásne hladký.
- Krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou alebo hviezdicovou špičkou.
- Vychladnuté trubičky naplňte z oboch strán pripraveným krémom.
- Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém bez kožky a hrudiek: Keď nechávate chladnúť pudingový základ, naozaj naň pritlačte potravinovú fóliu. Musí sa ho priamo dotýkať. Zabránite tak vytvoreniu kožky a krém zostane po prešľahaní dokonale hladký.
- Chrumkavé, nie mastné trubičky: Olej na vyprážanie musí byť dostatočne horúci. Ak by bol málo horúci, cesto by nasiaklo tukom. Ideálnu teplotu otestujete kúskom cesta – okolo neho by sa mali okamžite tvoriť bublinky.
Jednoduché variácie
- Čokoládový krém: Do ešte horúceho, práve uvareného vanilkového krému vmiešajte 100 g nasekanej horkej čokolády. Miešajte, kým sa nerozpustí a nevznikne hladký čokoládový krém.
- Orieškové konce: Konce naplnených trubičiek môžete namočiť do rozpustenej čokolády a následne do nasekaných pistácií alebo lieskových orieškov.
Záver
A dezert ako z pravej cukrárne je na svete. Sú krehké, chrumkavé a plné lahodného krému – dokonalá odmena.
Pôvodný recept od Anna recetasfaciles bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.