Search

Cannoli trubičky s poctivým vanilkovým krémom: Dezert ako z pravej cukrárne.

cannoli trubičky
cannoli trubičky

Obsah receptu

Publikované: 13. septembra 2025, 05:00

Ak milujete klasické cukrárske zákusky, tieto trubičky si zamilujete. Chrumkavé, v oleji vyprážané cesto a vnútri ten najjemnejší vanilkový krém, uvarený poctivo zo žĺtkov. Je to presne tá chuť, ktorú hľadáte vo vitríne vašej obľúbenej cukrárne.

Hoci vyzerajú zložito, cesto zamiesite len z troch surovín. Naučím vás aj, ako uvariť krém, ktorý je dokonale hladký a plný chuti, bez použitia pudingových práškov. Pripravení na malý cukrársky kurz?

Ako pripraviť dokonalé plnené trubičky?

Z jednoduchého cesta vyvaľkajte tenké pláty, natočte ich na kovové formičky a vypražte v horúcom oleji dochrumkava. Uvarte hustý vanilkový krém zo žĺtkov a mlieka. Vychladnuté trubičky naplňte krémom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia/vyprážania: 25 min
  • Čas chladenia: min. 1 hodina (pre krém)
  • Počet porcií: cca 35 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 145 kcal/kus
  • Trend: Domáca cukráreň

Potrebujeme

Chrumkavé cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 200 g bravčovej masti

Poctivý vanilkový krém (Crème Pâtissière)

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 tyčinka celej škorice
  • 4 ks vaječných žĺtkov
  • 125 g kryštálového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na dokončenie

  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava krému (začnite s ním, lebo musí chladnúť)

  1. Do hrnca nalejte 400 ml mlieka, pridajte tyčinku škorice a na miernom ohni pomaly zohrievajte tesne pod bod varu.
  2. Medzitým v miske metličkou vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej peny. Pridajte kukuričný škrob a zvyšných 100 ml studeného mlieka. Všetko rozmiešajte na hladkú kašičku.
  3. Keď je mlieko v hrnci horúce, vyberte z neho tyčinku škorice.
  4. Asi tretinu horúceho mlieka pomaly a za stáleho šľahania prilejte k žĺtkovej zmesi, aby sa temperovala.
  5. Celú zmes vráťte do hrnca a na strednom ohni za stáleho a intenzívneho miešania varte 2–3 minúty, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu.
  6. Hotový krém prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte úplne vychladnúť.

Príprava a vyprážanie cesta

  1. DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Budete pracovať s horúcim olejom. Pracujte opatrne, sústredene a nepúšťajte k tomu deti.
  2. V miske zmiešajte preosiatu múku, mlieko a rozpustenú (ale nie horúcu) masť. Rukami vypracujte hladké a pružné cesto.
  3. Cesto rozdeľte na malé kúsoky. Každý kúsok rozvaľkajte na veľmi tenký oválny plát (hrúbka cca 3 mm).
  4. Plát cesta natočte na kovovú formičku na trubičky/šamrole.
  5. V hlbšej panvici alebo hrnci rozpáľte dostatočné množstvo oleja (cca 170-180 °C).
  6. Trubičky vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte 3–4 minúty zo všetkých strán dozlatista.
  7. Hotové trubičky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsala prebytočný tuk.
  8. Nechajte ich asi 5 minút chladnúť a potom ešte teplé opatrne stiahnite z kovových formičiek. Nechajte úplne vychladnúť.

Plnenie a dokončenie

  1. Úplne vychladnutý vanilkový krém krátko prešľahajte mixérom, aby bol opäť krásne hladký.
  2. Krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou alebo hviezdicovou špičkou.
  3. Vychladnuté trubičky naplňte z oboch strán pripraveným krémom.
  4. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém bez kožky a hrudiek: Keď nechávate chladnúť pudingový základ, naozaj naň pritlačte potravinovú fóliu. Musí sa ho priamo dotýkať. Zabránite tak vytvoreniu kožky a krém zostane po prešľahaní dokonale hladký.
  2. Chrumkavé, nie mastné trubičky: Olej na vyprážanie musí byť dostatočne horúci. Ak by bol málo horúci, cesto by nasiaklo tukom. Ideálnu teplotu otestujete kúskom cesta – okolo neho by sa mali okamžite tvoriť bublinky.

Jednoduché variácie

  • Čokoládový krém: Do ešte horúceho, práve uvareného vanilkového krému vmiešajte 100 g nasekanej horkej čokolády. Miešajte, kým sa nerozpustí a nevznikne hladký čokoládový krém.
  • Orieškové konce: Konce naplnených trubičiek môžete namočiť do rozpustenej čokolády a následne do nasekaných pistácií alebo lieskových orieškov.

Záver

A dezert ako z pravej cukrárne je na svete. Sú krehké, chrumkavé a plné lahodného krému – dokonalá odmena.

Pôvodný recept od Anna recetasfaciles bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty