Ak milujete klasické cukrárske zákusky, tieto cannoli trubičky si zamilujete. Chrumkavé, v oleji vyprážané cesto a vnútri ten najjemnejší vanilkový krém, uvarený poctivo zo žĺtkov. Je to presne tá chuť, ktorú hľadáte vo vitríne vašej obľúbenej cukrárne.
Fáza 1: Príprava krému (začnite s ním, lebo musí chladnúť):
1. Do hrnca nalejte 400 ml mlieka, pridajte tyčinku škorice a na miernom ohni pomaly zohrievajte tesne pod bod varu.
2. Medzitým v miske metličkou vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej peny. Pridajte kukuričný škrob a zvyšných 100 ml studeného mlieka. Všetko rozmiešajte na hladkú kašičku.
3. Keď je mlieko v hrnci horúce, vyberte z neho tyčinku škorice.
4. Asi tretinu horúceho mlieka pomaly a za stáleho šľahania prilejte k žĺtkovej zmesi, aby sa temperovala.
5. Celú zmes vráťte do hrnca so zvyšným mliekom. Na strednom ohni za stáleho a intenzívneho miešania varte 2–3 minúty, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu.
6. Hotový krém prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinovou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť.
Fáza 2: Príprava a vyprážanie cesta:
7. DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Budete pracovať s horúcim olejom. Pracujte opatrne, sústredene a nepúšťajte k tomu deti.
8. V miske zmiešajte preosiatu múku, mlieko a rozpustenú (ale nie horúcu) masť. Rukami vypracujte hladké a pružné cesto.
9. Cesto rozdeľte na malé kúsoky. Každý kúsok rozvaľkajte na veľmi tenký oválny plát (hrúbka cca 3 mm).
10. Plát cesta natočte na kovovú formičku na trubičky/šamrole.
11. V hlbšej panvici alebo hrnci rozpáľte dostatočné množstvo oleja (cca 170-180 °C).
12. Trubičky vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte 3–4 minúty zo všetkých strán dozlatista.
13. Hotové trubičky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsala prebytočný tuk.
14. Nechajte ich asi 5 minút chladnúť a potom ešte teplé opatrne stiahnite z kovových formičiek. Nechajte úplne vychladnúť.
Fáza 3: Plnenie a dokončenie:
15. Úplne vychladnutý vanilkový krém krátko prešľahajte mixérom, aby bol opäť krásne hladký.
16. Krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou alebo hviezdicovou špičkou.
17. Vychladnuté trubičky naplňte z oboch strán pripraveným krémom.
18. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Krém bez kožky a hrudiek: Keď nechávate chladnúť pudingový základ, naozaj naň pritlačte potravinovú fóliu. Musí sa ho priamo dotýkať. Zabránite tak vytvoreniu kožky a krém zostane po prešľahaní dokonale hladký.n2. Chrumkavé, nie mastné trubičky: Olej na vyprážanie musí byť dostatočne horúci. Ak by bol málo horúci, cesto by nasiaklo tukom. Ideálnu teplotu otestujete kúskom cesta – okolo neho by sa mali okamžite tvoriť bublinky.