Hľadáte inšpiráciu na naozaj rýchly, jednoduchý a pritom nesmierne chutný obed či večeru? Potom ste tu správne! Tieto zapečené bravčové kotlety sú presne tým jedlom, ktoré pripravíte za pár minút aktívneho času, zvyšok za vás urobí rúra. Výsledkom sú úžasne šťavnaté a mäkučké plátky mäsa s lahodnou vrstvou majonézy, chrumkavej cibuľky, kyslej uhorky a roztopeného syra. Jednoducho dokonalá kombinácia, ktorá poteší každého milovníka mäsových dobrôt!
Príprava týchto kotliet je taká nenáročná, že ju zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni. Stačí len pár bežne dostupných surovín, jednoduché vrstvenie a o chvíľu už môžete servírovať fantastické jedlo. Je to ideálny recept pre uponáhľané dni, keď nemáte veľa času na varenie, no napriek tomu si chcete dopriať niečo naozaj chutné a sýte. Poďme na to!
Základné informácie
- (Použitá lyžica v recepte je polievková lyžica (PL)).
- Čas prípravy: cca 10-15 minút
- Čas pečenia: cca 30 minút
- Počet porcií/kusov: 4 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 4 plátky bravčovej kotlety (ideálne karé bez kosti, každý plátok s hrúbkou približne 1-1,5 cm)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks väčšej nakladanej kyslej uhorky
- 2-3 PL majonézy (podľa preferencie)
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, tehla, nakrájaného na 4 plátky)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava mäsa a surovín:
- Plátky bravčovej kotlety zľahka umyjeme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme papierovou kuchynskou utierkou. Na oboch stranách každého plátku mäsa ostrým nožom jemne narežeme povrch do tvaru mriežky (do kríža) – stačí len pár milimetrov do hĺbky. Toto narezanie pomôže, aby sa mäso pri pečení neskrútilo a lepšie prijalo všetky chute.
- Mäso následne z oboch strán primerane osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Soľ a korenie jemne vmasírujeme do povrchu mäsa.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska alebo polkolieska, podľa vašej preferencie. Nakladanú kyslú uhorku taktiež nakrájame na tenké kolieska.
Vrstvenie a pečenie:
- Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie (alebo ho môžeme zľahka potrieť olejom). Ochutené plátky mäsa preložíme na pripravený plech tak, aby mali okolo seba trochu miesta.
- Každý plátok bravčového mäsa rovnomerne potrieme primeranou vrstvou majonézy. Množstvo majonézy prispôsobte svojej chuti, zvyčajne postačí približne pol až trištvrte polievkovej lyžice na jeden plátok.
- Na vrstvu majonézy na každom plátku mäsa následne rovnomerne rozložíme nakrájané kolieska kyslej uhorky. Na uhorky potom navrstvíme pripravené kolieska cibule.
- Na takto pripravenú zeleninovú vrstvu na záver na každý plátok mäsa položíme jeden plátok tvrdého syra.
- Rúru si predhrejeme na teplotu 180 °C (pri teplovzdušnej rúre postačí 160-170 °C).
- Plech s pripravenými kotletami vložíme do dobre predhriatej rúry a pečieme približne 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky mäsa. Cieľom je, aby bolo mäso úplne mäkké, šťavnaté a syr na povrchu krásne zlatistý a lákavo roztopený.
Servírovanie:
- Upečené bravčové kotlety vyberieme z rúry a necháme ich pred podávaním pár minút postáť. Servírujeme ich teplé. Výborne sa k nim hodia varené zemiaky (posypané čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou), zemiaková kaša, hranolky, alebo len čerstvý zeleninový šalát pre ľahšiu verziu.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu a pikantnejšiu chuť niekedy pod vrstvu majonézy natriem na mäso tenkú vrstvu obľúbenej horčice (plnotučnej, kremžskej alebo dijonskej).
- Ak nemám práve poruke nakladané kyslé uhorky, občas ich nahradím tenkými plátkami čerstvej paradajky alebo farebnej papriky. Dodá to jedlu inú, no stále veľmi zaujímavú chuťovú nôtu.
- Namiesto klasickej žltej cibule rada používam červenú cibuľu, ktorá je chuťovo jemnejšia, mierne sladkastá a navyše dodá jedlu aj krajšiu farbu.
- Ak chcem, aby bol syr na povrchu extra chrumkavý a zlatistý, môžem posledných pár minút pečenia zapnúť v rúre funkciu gril. Mäso však treba neustále sledovať, aby sa syr a cibuľa nespálili.
Tieto rýchle zapečené bravčové kotlety sú skvelou voľbou, keď potrebujete pripraviť chutné a sýte jedlo bez zbytočného státia pri sporáku. Veríme, že si tento jednoduchý recept zamilujete!
Recept je inšpirovaný verziou z schnell food, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.