Pripravte sa na absolútnu explóziu chuti, ktorá vás vystrelí priamo do neba milovníkov bielej čokolády! Táto nepečená torta je skutočnou bombou – je neuveriteľne krémová, zamatovo jemná a taká lahodná, že na ňu nebudete vedieť prestať myslieť. Najlepšie na tom je, že na jej prípravu nepotrebujete žiadne pekárske zručnosti ani zapínať rúru. Je to dokonalý dezert, ktorým ohúrite na akejkoľvek oslave, alebo si jednoducho urobíte radosť len tak, lebo si to zaslúžite. Toto je stelesnená dokonalosť v každom súste.
Základ tvorí chrumkavý sušienkový korpus, na ktorom tróni božsky bohatý krém zo smotanového syra a obrovskej dávky bielej čokolády, odľahčený nadýchanou šľahačkou. Všetko je zavŕšené lesklou ganache polevou, ktorá sa jemne rozplýva na jazyku. Hoci vyzerá ako z luxusnej cukrárne, jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas tuhnutia: celkovo 4 hodiny
- Počet porcií: 1 torta (priemer formy 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na sušienkový korpus:
- 250 g maslových sušienok (napr. Bebe, Albert)
- 120 g masla (rozpusteného)
Krém z bielej čokolády:
- 400 g smotanového syra (typ Philadelphia, Mascarpone)
- 50 g práškového cukru (preosiateho)
- 300 g kvalitnej bielej čokolády
- 450 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
Na bielu ganache polevu:
- 150 g kvalitnej bielej čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Tortovú formu s priemerom 24 až 26 cm vystelieme na dne papierom na pečenie.
- Sušienky vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme ich na jemný prášok. Ak nemáme robota, vložíme ich do pevného vrecka a rozdrvíme valčekom.
- Z rozdrvených sušienok si odložíme bokom 2 polievkové lyžice na finálne zdobenie. Zvyšok presypeme do misy a zmiešame s rozpusteným maslom.
- Vzniknutú vlhkú zmes utlačíme na dno pripravenej tortovej formy. Pomôcť si môžeme dnom pohára, aby bol povrch rovný a pevný. Takto pripravený korpus vložíme na 30 minút do chladničky.
Príprava krému a prvé chladenie:
- Bielu čokoládu (300 g) nalámeme na kúsky. DÔLEŽITÉ: Rozpúšťame ju opatrne v mikrovlnnej rúre v krátkych 20-sekundových intervaloch. Po každom intervale ju dôkladne premiešame, až kým nie je úplne hladká a rozpustená. Necháme ju mierne vychladnúť.
- Vo veľkej mise vyšľaháme smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom dohladka.
- Do syrovej zmesi postupne zašľaháme rozpustenú a mierne vychladnutú bielu čokoládu.
- V samostatnej, dobre vychladenej mise vyšľaháme smotanu na šľahanie (450 ml) do tuhej šľahačky.
- Pevnú šľahačku potom opatrne a po častiach vmiešame stierkou do čokoládovo-syrového krému. Miešame zľahka, len kým sa hmoty nespoja, aby krém zostal nadýchaný.
- Hotový krém nalejeme na vychladený korpus, rovnomerne rozotrieme a tortu vložíme na 3 hodiny do chladničky poriadne stuhnúť.
Poleva a finálne dokončenie:
- Pripravíme si polevu. Bielu čokoládu (150 g) nasekáme nadrobno. Smotanu na šľahanie (150 ml) zohrejeme v malom hrnci tesne pod bod varu.
- Horúcou smotanou zalejeme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a následne metličkou vymiešame do hladkej a lesklej ganache polevy. Necháme ju mierne vychladnúť.
- Stuhnutú tortu opatrne vyberieme z formy. Polevu nalejeme na stred torty a necháme ju voľne stiecť aj po bokoch.
- Povrch torty ozdobíme odloženými sušienkovými omrvinkami a vložíme ju na finálnych 30 minút do chladničky, aby poleva stuhla.
Videorecept
Tipy
- Pre dokonale hladký krém sa uistite, že všetky suroviny (najmä smotanový syr) majú izbovú teplotu predtým, ako ich začnete šľahať.
- Namiesto klasických maslových sušienok môžete na korpus použiť aj sušienky Lotus Biscoff alebo kakaové sušienky pre zaujímavý chuťový kontrast.
- Pri rozpúšťaní bielej čokolády buďte naozaj opatrní. Ak nemáte istotu s mikrovlnkou, použite klasický vodný kúpeľ.
- Tortu môžete pred podávaním dozdobiť čerstvým ovocím (maliny, jahody) alebo hoblinkami bielej čokolády pre ešte luxusnejší vzhľad.
Táto torta je dôkazom, že aj bez pečenia sa dajú vytvoriť majstrovské diela. Prajeme vám sladké maškrtenie a veľa obdivných pohľadov od vašich stravníkov!
Recept je inšpirovaný verziou od Výdatné jedlo, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, logickejší a bezpečnejší na prípravu.