Publikované: 10. apríla 2025, 14:05
Pamätáte si na tú pravú chuť Tresky v majonéze z lahôdok ako za starých čias? S týmto receptom na poctivú Tresku v majonéze si ju môžete pripraviť doma – a garantujeme, že domáca je jednoducho najlepšia. Jemná, krémová, s vyváženou sladkokyslou chuťou.
Tento recept na Tresku v majonéze je klasikou studenej kuchyne. Varená treska, mrkva, cibuľa a uhorky v krémovej majonézovo-tatárskej zálievke chutia vynikajúco s čerstvým rožkom alebo ako základ na obložené chlebíčky.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie surovín a odležanie)
- Čas odležania: min. 12 hodín (ideálne 24 hodín)
- Počet porcií: cca 6-8 porcií (veľká misa)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Na rybu a zeleninu:
- 800 g filé z tresky (alebo inej bielej morskej ryby, napr. aljašská treska, čerstvé alebo mrazené)
- 3–4 ks stredne veľkej mrkvy
- Voda na varenie
- 150 ml obyčajného kvasného liehového octu (8%, do vody na varenie ryby)
- 1 polievková lyžica soli (do vody na varenie ryby)
- 3 ks bobkového listu
- 6 guľôčok celého nového korenia
- cca 10-13 guľôčok celého čierneho korenia
Do šalátu:
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 3–4 ks sterilizovaných kyslých uhoriek
- cca 200-250 g kvalitnej majonézy
- cca 200 g tatárskej omáčky
- 1 čajová lyžička plnotučnej horčice
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Voliteľné: 1-2 ČL kryštálového cukru, 2-3 PL nálevu z kyslých uhoriek
Na servírovanie:
- Čerstvé rožky alebo chlieb
Postup prípravy
Príprava ryby a zeleniny:
- Ak používate mrazené filé z tresky, nechajte ho najprv úplne rozmraziť. Čerstvé alebo rozmrazené filé vložte do hrnca.
- Pripravte si nálev na varenie ryby: Do hrnca k rybe nalejte toľko studenej vody, aby bola ryba ponorená. Pridajte ocot (150 ml), soľ (1 PL), bobkové listy, celé nové korenie a celé čierne korenie.
- Priveďte do varu a na miernom ohni varte (pošírujte) rybu približne 15 minút, alebo kým nie je mäso biele a ľahko sa nerozpadáva. Nemalo by sa variť príliš prudko.
- Uvarenú rybu nechajte úplne vychladnúť priamo vo vývare (náleve). Tým zostane šťavnatá.
- Medzitým očistite mrkvu a v samostatnom hrnci ju uvarte v mierne osolenej vode domäkka (asi 15-20 minút). Sceďte a nechajte tiež úplne vychladnúť.
Príprava základu šalátu:
- Úplne vychladnutú uvarenú rybu vyberte z nálevu a rukami alebo vidličkou ju opatrne rozoberte na menšie kúsky (vločky). Dôkladne skontrolujte a odstráňte prípadné kosti. Kúsky ryby vložte do veľkej misy.
- Úplne vychladnutú uvarenú mrkvu nakrájajte na veľmi malé kocky (cca 0,5 cm). Pridajte k rybe.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na úplne jemnulinké kocky. Kyslé uhorky nakrájajte tiež na malé kocky. Oboje pridajte do misy k rybe a mrkve.
Miešanie a odležanie:
- V menšej miske si pripravte zálievku: Zmiešajte majonézu, tatársku omáčku a horčicu. Podľa chuti pridajte trochu soli, čerstvo mletého čierneho korenia a prípadne aj cukor či nálev z uhoriek na dochutenie (začnite s menším množstvom). Všetko spolu dobre metličkou premiešajte.
- Pripravenú zálievku nalejte k zmesi ryby a zeleniny vo veľkej mise.
- Teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte stierkou alebo veľkou lyžicou, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne obalili v zálievke, ale aby ste kúsky ryby príliš nerozbili.
- Hotový premiešaný šalát ochutnajte, ale finálne dochutenie si nechajte až po odležaní. Misu so šalátom prikryte potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky.
- Kľúčový krok: Nechajte šalát v chladničke odpočívať a odležať ideálne 24 hodín (minimálne však cez noc alebo aspoň 12 hodín). Chute sa potrebujú dokonale spojiť a šalát získa tú pravú konzistenciu.
- Pred podávaním vyberte šalát z chladničky, ešte raz ho zľahka premiešajte a finálne ochutnajte. Ak treba, dochuťte soľou, korením, cukrom alebo nálevom z uhoriek.
- Podávajte dobre vychladený, klasicky s čerstvými bielymi rožkami alebo iným pečivom.
Videorecept
Tipy
- Na prípravu Tresky v majonéze je ideálna treska tmavá alebo aljašská. Rybu varím v okyslenej a osolenej vode s korením len krátko, aby zostala šťavnatá. Veľmi dôležité je nechať ju po uvarení úplne vychladnúť priamo v náleve. Až potom ju vyberiem a rukami opatrne rozoberiem na menšie kúsky, pričom dávam pozor na kosti.
- Mrkvu, cibuľu a uhorky krájam naozaj na malé, rovnomerné kocky. Cibuľu sa snažím nakrájať čo najjemnejšie. Správna veľkosť a pomer surovín sú dôležité pre výslednú chuť a konzistenciu ako z lahôdok.
- Základom zálievky je kvalitná majonéza a tatárska omáčka, ideálne v pomere približne 1:1. Dochucujem lyžičkou horčice, soľou, korením a prípadne trochou cukru a nálevu z uhoriek pre vyváženie sladkokyslej chuti. Zálievku vmiešavam do ostatných surovín až keď sú všetky úplne vychladnuté.
- Odležanie šalátu v chladničke aspoň cez noc je absolútne nevyhnutné. Bez toho to jednoducho nebude tá pravá Treska. Všetky chute sa krásne spoja, šalát získa tú správnu konzistenciu a až potom ho prípadne jemne doladím soľou či korením. Podávam zásadne s čerstvými bielymi rožkami.
Presne takto má chutiť. Tento recept na poctivú Tresku v majonéze vás vráti do starých čias. Domáca je naozaj najlepšia.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj