Search

Ako za starých čias: Recept na poctivú Tresku v majonéze (domáca je naj)

Treska v majonéze
Treska v majonéze

Obsah receptu

Publikované: 10. apríla 2025, 14:05

Pamätáte si na tú pravú chuť Tresky v majonéze z lahôdok ako za starých čias? S týmto receptom na poctivú Tresku v majonéze si ju môžete pripraviť doma – a garantujeme, že domáca je jednoducho najlepšia. Jemná, krémová, s vyváženou sladkokyslou chuťou.

Tento recept na Tresku v majonéze je klasikou studenej kuchyne. Varená treska, mrkva, cibuľa a uhorky v krémovej majonézovo-tatárskej zálievke chutia vynikajúco s čerstvým rožkom alebo ako základ na obložené chlebíčky.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie surovín a odležanie)
  • Čas odležania: min. 12 hodín (ideálne 24 hodín)
  • Počet porcií: cca 6-8 porcií (veľká misa)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Na rybu a zeleninu:

  • 800 g filé z tresky (alebo inej bielej morskej ryby, napr. aljašská treska, čerstvé alebo mrazené)
  • 3–4 ks stredne veľkej mrkvy
  • Voda na varenie
  • 150 ml obyčajného kvasného liehového octu (8%, do vody na varenie ryby)
  • 1 polievková lyžica soli (do vody na varenie ryby)
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 guľôčok celého nového korenia
  • cca 10-13 guľôčok celého čierneho korenia

Do šalátu:

  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 3–4 ks sterilizovaných kyslých uhoriek
  • cca 200-250 g kvalitnej majonézy
  • cca 200 g tatárskej omáčky
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Voliteľné: 1-2 ČL kryštálového cukru, 2-3 PL nálevu z kyslých uhoriek

Na servírovanie:

  • Čerstvé rožky alebo chlieb

Postup prípravy

Príprava ryby a zeleniny:

  1. Ak používate mrazené filé z tresky, nechajte ho najprv úplne rozmraziť. Čerstvé alebo rozmrazené filé vložte do hrnca.
  2. Pripravte si nálev na varenie ryby: Do hrnca k rybe nalejte toľko studenej vody, aby bola ryba ponorená. Pridajte ocot (150 ml), soľ (1 PL), bobkové listy, celé nové korenie a celé čierne korenie.
  3. Priveďte do varu a na miernom ohni varte (pošírujte) rybu približne 15 minút, alebo kým nie je mäso biele a ľahko sa nerozpadáva. Nemalo by sa variť príliš prudko.
  4. Uvarenú rybu nechajte úplne vychladnúť priamo vo vývare (náleve). Tým zostane šťavnatá.
  5. Medzitým očistite mrkvu a v samostatnom hrnci ju uvarte v mierne osolenej vode domäkka (asi 15-20 minút). Sceďte a nechajte tiež úplne vychladnúť.

Príprava základu šalátu:

  1. Úplne vychladnutú uvarenú rybu vyberte z nálevu a rukami alebo vidličkou ju opatrne rozoberte na menšie kúsky (vločky). Dôkladne skontrolujte a odstráňte prípadné kosti. Kúsky ryby vložte do veľkej misy.
  2. Úplne vychladnutú uvarenú mrkvu nakrájajte na veľmi malé kocky (cca 0,5 cm). Pridajte k rybe.
  3. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na úplne jemnulinké kocky. Kyslé uhorky nakrájajte tiež na malé kocky. Oboje pridajte do misy k rybe a mrkve.

Miešanie a odležanie:

  1. V menšej miske si pripravte zálievku: Zmiešajte majonézu, tatársku omáčku a horčicu. Podľa chuti pridajte trochu soli, čerstvo mletého čierneho korenia a prípadne aj cukor či nálev z uhoriek na dochutenie (začnite s menším množstvom). Všetko spolu dobre metličkou premiešajte.
  2. Pripravenú zálievku nalejte k zmesi ryby a zeleniny vo veľkej mise.
  3. Teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte stierkou alebo veľkou lyžicou, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne obalili v zálievke, ale aby ste kúsky ryby príliš nerozbili.
  4. Hotový premiešaný šalát ochutnajte, ale finálne dochutenie si nechajte až po odležaní. Misu so šalátom prikryte potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky.
  5. Kľúčový krok: Nechajte šalát v chladničke odpočívať a odležať ideálne 24 hodín (minimálne však cez noc alebo aspoň 12 hodín). Chute sa potrebujú dokonale spojiť a šalát získa tú pravú konzistenciu.
  6. Pred podávaním vyberte šalát z chladničky, ešte raz ho zľahka premiešajte a finálne ochutnajte. Ak treba, dochuťte soľou, korením, cukrom alebo nálevom z uhoriek.
  7. Podávajte dobre vychladený, klasicky s čerstvými bielymi rožkami alebo iným pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Na prípravu Tresky v majonéze je ideálna treska tmavá alebo aljašská. Rybu varím v okyslenej a osolenej vode s korením len krátko, aby zostala šťavnatá. Veľmi dôležité je nechať ju po uvarení úplne vychladnúť priamo v náleve. Až potom ju vyberiem a rukami opatrne rozoberiem na menšie kúsky, pričom dávam pozor na kosti.
  2. Mrkvu, cibuľu a uhorky krájam naozaj na malé, rovnomerné kocky. Cibuľu sa snažím nakrájať čo najjemnejšie. Správna veľkosť a pomer surovín sú dôležité pre výslednú chuť a konzistenciu ako z lahôdok.
  3. Základom zálievky je kvalitná majonéza a tatárska omáčka, ideálne v pomere približne 1:1. Dochucujem lyžičkou horčice, soľou, korením a prípadne trochou cukru a nálevu z uhoriek pre vyváženie sladkokyslej chuti. Zálievku vmiešavam do ostatných surovín až keď sú všetky úplne vychladnuté.
  4. Odležanie šalátu v chladničke aspoň cez noc je absolútne nevyhnutné. Bez toho to jednoducho nebude tá pravá Treska. Všetky chute sa krásne spoja, šalát získa tú správnu konzistenciu a až potom ho prípadne jemne doladím soľou či korením. Podávam zásadne s čerstvými bielymi rožkami.

Presne takto má chutiť. Tento recept na poctivú Tresku v majonéze vás vráti do starých čias. Domáca je naozaj najlepšia.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty