Chcete vedieť, ako si doma urobiť dokonalé syrové cibuľové krúžky, ktoré sú neuveriteľne chrumkavé zvonka a plné lahodného, ťahavého roztopeného syra vo vnútri? Tento jednoduchý návod vám krok za krokom ukáže, ako na to. Sú absolútne neodolateľné a stanú sa hviezdou každej párty alebo obľúbenou chuťovkou k filmu.
Prekvapte svoju rodinu alebo priateľov pravým americkým predjedlom. Pripravte im tieto chrumkavé syrové cibuľové krúžky podľa tohto receptu. Podávajte ich horúce s obľúbeným syrovým, cesnakovým, BBQ alebo paradajkovým dipom pre ešte lepší zážitok.
- Čas prípravy: cca 40 minút
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa počtu dávok)
- Počet porcií: cca 6-10 krúžkov (2-3 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje trochu zručnosti pri plnení a opatrnosť pri vyprážaní)
Potrebujeme:
Cibuľové krúžky s plnkou:
- 1 veľká cibuľa (ideálne sladšia, s hrubými vrstvami, napr. biela alebo žltá španielska)
- 100 g tvrdého syra, ktorý sa dobre topí (napr. Mozzarella v bloku, Cheddar, Eidam)
Na trojobal (dvojitý):
- cca 50 g hladkej múky
- 2 vajcia
- cca 100 g strúhanky (klasická jemná alebo Panko pre extra chrumkavosť)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na hlboké vyprážanie (olej by mal siahať aspoň do polovice výšky krúžkov v hrnci/panvici)
Na servírovanie (voliteľné):
- Obľúbený dip (cesnakový, syrový, BBQ, kečup, tatárska omáčka…)
Postup prípravy
Príprava krúžkov a plnky:
- Cibuľu ošúpte a odrežte oba konce. Nakrájajte ju naprieč na hrubé kolieska (hrúbka cca 1,5 – 2 cm).
- Z každého hrubého kolieska opatrne oddeľte jednotlivé vrstvy (krúžky). Vyberte si pekné, nepoškodené krúžky rôznych veľkostí. Budete potrebovať vždy jeden väčší a jeden o niečo menší krúžok, ktorý sa zmestí dovnútra s medzerou.
- Syr nakrájajte na dlhšie pásiky hrubé približne 0,3 až 0,5 cm. Šírka by mala zodpovedať medzere, ktorú chcete vyplniť medzi dvoma cibuľovými krúžkami.
- Zostavenie plneného krúžku: Vezmite jeden väčší cibuľový krúžok. Do jeho vnútra vložte jeden menší cibuľový krúžok tak, aby medzi nimi vznikla rovnomerná medzera (cca 0,5 cm). Do tejto medzery opatrne vtlačte pripravené pásiky syra. Snažte sa medzeru vyplniť čo najlepšie a najrovnomernejšie.
- Postup opakujte, kým neminiete pripravené cibuľové krúžky a syr (z jednej veľkej cibule by ste mali získať cca 6-10 plnených krúžkov).
Príprava trojobalu a obaľovanie (dôležitý krok):
- Pripravte si tri hlbšie taniere alebo misky na trojobal. Do prvého nasypte hladkú múku. Do druhého rozklepnite 2 vajcia, pridajte štipku soli a čerstvo mletého čierneho korenia a vidličkou ich dobre rozšľahajte. Do tretieho nasypte strúhanku (klasickú alebo Panko).
- Dvojité obalenie (nevyhnutné pre udržanie syra): Každý pripravený plnený cibuľový krúžok postupne obaľte:
- Najprv dôkladne v hladkej múke (aj vnútro a boky). Prebytočnú múku oklepte.
- Potom ho ponorte do rozšľahaných vajec, uistite sa, že je pokrytý celý. Nechajte odkvapkať.
- Následne ho dôkladne obaľte v strúhanke. Jemne pritlačte.
- Potom ho znovu ponorte do rozšľahaných vajec.
- A nakoniec ho opäť dôkladne obaľte v strúhanke. Vytvoríte tak hrubšiu a pevnejšiu krustu, ktorá zabráni vytekaniu syra počas vyprážania.
- Obalené krúžky môžete ukladať na tanier alebo dosku.
Vyprážanie:
- V hlbšom hrnci alebo panvici rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja na hlboké vyprážanie (olej by mal siahať aspoň do polovice výšky krúžkov). Olej rozohrejte na stredne vysokú teplotu (cca 175-180 °C). Správnu teplotu otestujete vhodením malého kúska strúhanky – mala by hneď začať syčať a zlatnúť. Pozor: Pri práci s horúcim olejom buďte maximálne opatrní!
- Opatrne vkladajte pripravené obalené cibuľové krúžky do horúceho oleja (nesmažte ich príliš veľa naraz, aby teplota oleja prudko neklesla).
- Vyprážajte približne 2 až 3 minúty z jednej strany dozlatista a dochrumkava.
- Opatrne ich pomocou klieští alebo dierovanej naberačky otočte a vyprážajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany do rovnakej farby.
- Hotové zlatohnedé a chrumkavé krúžky vyberajte z oleja a ukladajte ich na tanier vystlaný hrubšou vrstvou papierových utierok alebo na kovovú mriežku, aby dobre odkvapkal prebytočný tuk.
Servírovanie:
- Podávajte okamžite, horúce, kým je syr vo vnútri krásne roztopený a ťahavý a obal najchrumkavejší.
- Servírujte s obľúbeným dipom podľa vašej chuti.
Videorecept
Tipy
- Na tieto plnené krúžky vyberám vždy čo najväčšiu cibuľu so súmernými vrstvami, ideálne sladšiu odrodu. Krájam ju na naozaj hrubé kolieska (aspoň 1,5 cm). Z nich potom opatrne oddeľujem jednotlivé “prstene”.
- Na plnenie je ideálny syr, ktorý sa dobre topí a dá sa nakrájať na tenké pásiky (cca 0,5 cm), napríklad Mozzarella v bloku, plátkový Cheddar alebo Eidam. Týmito pásikmi vyplním medzeru medzi dvoma do seba vloženými cibuľovými krúžkami.
- Dvojité obalenie v trojobale (múka -> vajce -> strúhanka -> vajce -> strúhanka) je naozaj kľúčové. Len tak vytvoríte dostatočne pevnú krustu, ktorá udrží roztopený syr vo vnútri a zabráni jeho vytečeniu do oleja. Použitie Panko strúhanky zabezpečí extra chrumkavosť.
- Vyprážam v dostatočnom množstve horúceho oleja (hlboké vyprážanie) pri teplote okolo 175-180°C. Smažím krátko, len pár minút z každej strany dozlatista. Po usmažení ich nechám poriadne odkvapkať na papierových utierkach. Najlepšie sú hneď horúce, keď je syr tekutý, podávané s dobrým dipom.

Teraz už viete, ako urobiť dokonalé syrové cibuľové krúžky. Sú chrumkavé, neodolateľne syrové a tento jednoduchý návod vám zaručí úspech a obdiv vašich hostí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nino’s Home