Tento hustý domáci jogurt pripravíte len z dvoch základných ingrediencií – kvalitného mlieka a živého bieleho jogurtu. Výsledkom je krémový a lahodný jogurt bez pridaných cukrov či konzervantov. Náš overený postup vám ukáže, ako ho jednoducho pripraviť aj bez jogurtovača.
Testované v našej kuchyni, tento recept sa zameriava na presné teploty, ktoré sú kľúčové pre úspech. Dôsledné dodržanie teploty mlieka pri pridaní kultúr zaručí dokonalú fermentáciu a správnu hustotu výsledného produktu.
Ako sa robí domáci jogurt z 2 surovín?
Čerstvé mlieko zohrejte na 90-95 °C a následne ho schlaďte na 45 °C. V malom množstve teplého mlieka rozmiešajte lyžicu živého jogurtu a vmiešajte späť do zvyšku mlieka. Zmes nalejte do pohárov a nechajte fermentovať v teple (napr. vypnutej rúre) 4-6 hodín.
Základné informácie
- Poznámka: Recept je na veľkú dávku 5 litrov. Pre menšie množstvo úmerne znížte ingrediencie (napr. 2 litre mlieka a 1-2 PL jogurtu).
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas fermentácie: 4 – 6 hodín
- Čas chladenia: 12 – 24 hodín
- Počet porcií: cca 10 pohárov (po 500 ml)
- Náročnosť: Stredná (vyžaduje presnosť a teplomer)
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/100 g
Potrebujeme
- 5 litrov plnotučného čerstvého mlieka (ideálne pasterizovaného, nie UHT)
- 3-4 PL bieleho jogurtu so živými kultúrami (izbovej teploty)
Postup prípravy
Fáza 1: Zahriatie a schladenie mlieka
- Do veľkého hrnca s hrubým dnom nalejte mlieko. Za občasného miešania ho pomaly zohrievajte, aby sa nepripálilo.
- Použite kuchynský teplomer a starostlivo sledujte teplotu. Mlieko je potrebné zohriať na teplotu 90 až 95 °C, ale nemalo by vrieť.
- Akonáhle mlieko dosiahne požadovanú teplotu, odstavte ho z ohňa. Za občasného miešania ho nechajte prirodzene vychladnúť na presne 45 °C.
Fáza 2: Pridanie kultúr a fermentácia
- V malej miske zmiešajte 3-4 polievkové lyžice živého jogurtu s približne jednou naberačkou teplého (45 °C) mlieka z hrnca. Dôkladne rozmiešajte dohladka, aby v zmesi neboli hrudky.
- Túto zmes (štartér) vlejte späť do hrnca so zvyšným mliekom a jemne, ale poriadne premiešajte metličkou.
- Pripravenú zmes ihneď rozlejte do vopred umytých a dokonale suchých sklenených pohárov.
- Poháre voľne uzavrite viečkami, ale neuťahujte ich napevno.
- Vložte ich do vypnutej rúry. Rúru môžete na minútu predhriať na 50 °C a hneď vypnúť, aby slúžila ako ideálny inkubátor.
- Nechajte jogurt fermentovať bez otvárania rúry a zbytočného pohybu po dobu 4 až 6 hodín.
Fáza 3: Chladenie a skladovanie
- Po uplynutí doby fermentácie poháre opatrne vyberte z rúry. Jogurt bude na povrchu stuhnutý, ale vnútri ešte mierne tekutý.
- Poháre teraz pevne uzavrite a vložte ich do chladničky na minimálne 12 hodín, ideálne na celých 24 hodín. Počas chladenia jogurt získa svoju finálnu hustú a krémovú konzistenciu.
- Hotový domáci jogurt skladujte v uzavretých pohároch v chladničke a spotrebujte ho do 1 až 2 týždňov. Toto je jeho bezpečná doba trvanlivosti.
Videorecept
Tipy
- Pre najlepší výsledok použite plnotučné čerstvé mlieko. Trvanlivé (UHT) mlieko nemusí správne zhustnúť.
- Z hotového jogurtu si odložte pár lyžíc na prípravu ďalšej várky namiesto kupovaného štartéra.
- Ak chcete extra hustý jogurt gréckeho typu, po vychladnutí ho preceďte cez čisté plátno.
Vychutnajte si svoj domáci jogurt s ovocím, medom alebo granolou. Tento osvedčený postup vám zaručí skvelý výsledok každý raz.
Recept vychádza z verzie od Minel Mutfak, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.