Search

Ako si urobiť hustý domáci jogurt len z mlieka a jogurtu – kompletný návod krok za krokom

Hustý domáci jogurt
Hustý domáci jogurt

Obsah receptu

Publikované: 19. júla 2025, 13:00

Tento hustý domáci jogurt pripravíte len z dvoch základných ingrediencií – kvalitného mlieka a živého bieleho jogurtu. Výsledkom je krémový a lahodný jogurt bez pridaných cukrov či konzervantov. Náš overený postup vám ukáže, ako ho jednoducho pripraviť aj bez jogurtovača.

Testované v našej kuchyni, tento recept sa zameriava na presné teploty, ktoré sú kľúčové pre úspech. Dôsledné dodržanie teploty mlieka pri pridaní kultúr zaručí dokonalú fermentáciu a správnu hustotu výsledného produktu.

Ako sa robí domáci jogurt z 2 surovín?

Čerstvé mlieko zohrejte na 90-95 °C a následne ho schlaďte na 45 °C. V malom množstve teplého mlieka rozmiešajte lyžicu živého jogurtu a vmiešajte späť do zvyšku mlieka. Zmes nalejte do pohárov a nechajte fermentovať v teple (napr. vypnutej rúre) 4-6 hodín.

Základné informácie

  • Poznámka: Recept je na veľkú dávku 5 litrov. Pre menšie množstvo úmerne znížte ingrediencie (napr. 2 litre mlieka a 1-2 PL jogurtu).
  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas fermentácie: 4 – 6 hodín
  • Čas chladenia: 12 – 24 hodín
  • Počet porcií: cca 10 pohárov (po 500 ml)
  • Náročnosť: Stredná (vyžaduje presnosť a teplomer)
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/100 g

Potrebujeme

  • 5 litrov plnotučného čerstvého mlieka (ideálne pasterizovaného, nie UHT)
  • 3-4 PL bieleho jogurtu so živými kultúrami (izbovej teploty)

Postup prípravy

Fáza 1: Zahriatie a schladenie mlieka

  1. Do veľkého hrnca s hrubým dnom nalejte mlieko. Za občasného miešania ho pomaly zohrievajte, aby sa nepripálilo.
  2. Použite kuchynský teplomer a starostlivo sledujte teplotu. Mlieko je potrebné zohriať na teplotu 90 až 95 °C, ale nemalo by vrieť.
  3. Akonáhle mlieko dosiahne požadovanú teplotu, odstavte ho z ohňa. Za občasného miešania ho nechajte prirodzene vychladnúť na presne 45 °C.

Fáza 2: Pridanie kultúr a fermentácia

  1. V malej miske zmiešajte 3-4 polievkové lyžice živého jogurtu s približne jednou naberačkou teplého (45 °C) mlieka z hrnca. Dôkladne rozmiešajte dohladka, aby v zmesi neboli hrudky.
  2. Túto zmes (štartér) vlejte späť do hrnca so zvyšným mliekom a jemne, ale poriadne premiešajte metličkou.
  3. Pripravenú zmes ihneď rozlejte do vopred umytých a dokonale suchých sklenených pohárov.
  4. Poháre voľne uzavrite viečkami, ale neuťahujte ich napevno.
  5. Vložte ich do vypnutej rúry. Rúru môžete na minútu predhriať na 50 °C a hneď vypnúť, aby slúžila ako ideálny inkubátor.
  6. Nechajte jogurt fermentovať bez otvárania rúry a zbytočného pohybu po dobu 4 až 6 hodín.

Fáza 3: Chladenie a skladovanie

  1. Po uplynutí doby fermentácie poháre opatrne vyberte z rúry. Jogurt bude na povrchu stuhnutý, ale vnútri ešte mierne tekutý.
  2. Poháre teraz pevne uzavrite a vložte ich do chladničky na minimálne 12 hodín, ideálne na celých 24 hodín. Počas chladenia jogurt získa svoju finálnu hustú a krémovú konzistenciu.
  3. Hotový domáci jogurt skladujte v uzavretých pohároch v chladničke a spotrebujte ho do 1 až 2 týždňov. Toto je jeho bezpečná doba trvanlivosti.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepší výsledok použite plnotučné čerstvé mlieko. Trvanlivé (UHT) mlieko nemusí správne zhustnúť.
  2. Z hotového jogurtu si odložte pár lyžíc na prípravu ďalšej várky namiesto kupovaného štartéra.
  3. Ak chcete extra hustý jogurt gréckeho typu, po vychladnutí ho preceďte cez čisté plátno.

Vychutnajte si svoj domáci jogurt s ovocím, medom alebo granolou. Tento osvedčený postup vám zaručí skvelý výsledok každý raz.

Recept vychádza z verzie od Minel Mutfak, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty