Túžite po hovädzom mäse, ktoré sa vám doslova rozpadne na jazyku? Tento recept na hovädzie mäso s omáčkou je presne to, čo hľadáte. S jednoduchými ingredienciami a podrobným postupom zvládnete pripraviť dokonalé jedlo, ktoré poteší celú rodinu.
Naučíme vás, ako správne pripraviť mäso, aby bolo šťavnaté a krehké. S naším receptom objavíte tajomstvo dokonalej omáčky, ktorá dodá jedlu neodolateľnú chuť. Pripravte sa na kulinársky zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať.
Hovädzie mäso s omáčkou
Ingrediencie:
- 1500 g vykosteného hovädzieho mäsa (okrúhle hovädzie, pochádza zo zadného stehna)
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 450 g cibule
- 5 až 6 lyžíc oleja na vyprážanie
- 800 ml hovädzieho vývaru
- 20 g kukuričného škrobu
- 250 ml vody
- 30 g masla
- 2 až 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- Príprava mäsa:
- Hovädzie mäso (1500 g) rozrežte na tri rovnaké časti. Osušte ho kuchynskou utierkou.
- Osoľte mäso 2 čajovými lyžičkami soli a okoreňte 1 čajovou lyžičkou čierneho korenia.
- Príprava cibule:
- Cibuľu (450 g) nakrájajte nadrobno.
- Opekanie mäsa:
- Do hlbokej panvice alebo hrnca pridajte 5 až 6 lyžíc oleja na vyprážanie.
- Olej dobre rozohrejte na vysokej teplote.
- Znížte teplotu na stredný stupeň a pridajte mäso.
- Mäso opekajte zo všetkých strán približne 15 až 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
- Dusenie:
- Pridajte nakrájanú cibuľu k mäsu a nechajte dusiť 12 až 15 minút. Počas dusenia mäso a cibuľu občas premiešajte a otáčajte.
- Pridajte 200 ml hovädzieho vývaru.
- Znížte teplotu na stredne nízku.
- Prikryte pokrievkou a varte 1 hodinu a 50 minút. Občas mäso obráťte a premiešajte.
- Podľa potreby pridávajte hovädzí vývar. Celkovo použite 800 ml hovädzieho vývaru.
- Príprava omáčky:
- Po uvarení mäso vyberte a omáčku precedíte cez jemné sitko. Získate približne 550 ml omáčky.
- Precedenú omáčku vráťte do toho istého hrnca a nechajte ju variť na miernom ohni.
- Zmiešajte 20 g kukuričného škrobu s 250 ml vody a túto zmes postupne prilievajte do omáčky. Varíme 2 až 3 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Potom pridajte 30 g masla a 2 až 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Nechajte variť ešte 1 až 2 minúty.
- Servírovanie:
- Mäso nakrájajte na plátky, prelejte omáčkou a podávajte.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete do omáčky pridať trochu červeného vína alebo paradajkového pretlaku.
- Ak preferujete pikantnejšie jedlá, pridajte do marinády štipku chilli papričky alebo kajenského korenia.
- Hovädzie mäso môžete podávať s rôznymi prílohami, ako sú zemiaková kaša, ryža, cestoviny alebo dusená zelenina.
Hovädzie mäso s omáčkou – Video recept:
Hovädzie mäso s omáčkou je klasické jedlo, ktoré si zamilujete. S naším receptom a tipmi zvládnete pripraviť dokonalé jedlo, ktoré ohromí vašich hostí. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť si recept podľa vlastných preferencií. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Hovädzie mäso s cesnakom a zeleninou z rúry: Recept na šťavnatý nedeľný obed
Dusené hovädzie mäso na burgundský spôsob v lahodnej omáčke s hubami
Cuketové palacinky plnené mletým mäsom: Pripravte tento recept a ohromte ním svojich hostí!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa