Search

Ako na dokonalý Cordon Bleu? Tento trik so smažením a pečením je top

Kurací Cordon Bleu
Kurací Cordon Bleu

Obsah receptu

Publikované: 31. augusta 2025, 11:43

Chcete si doma pripraviť Cordon Bleu, ktorý je ako z reštaurácie – šťavnatý, s dokonale roztopeným syrom a chrumkavou zlatistou kôrkou? Tento recept vám ukáže ten najlepší trik. Zabudnite na pripaľovanie na panvici a surové mäso vnútri, toto je zaručený úspech pre váš nedeľný obed.

Celé kúzlo spočíva v krátkom opečení na panvici pre farbu a následnom dopečení v rúre pre dokonalú šťavnatosť. Mäso zostane mäkké a syr sa krásne roztečie. Pripravení na najlepší plnený rezeň vášho života?

Ako pripraviť dokonalý Cordon Bleu?

Kuracie prsia naklepte, naplňte kvalitnou šunkou a syrom a dobre uzavrite špáradlami. Poctivo obaľte v trojobale. Na panvici na horúcom oleji zprudka opečte z oboch strán dozlatista. Potom mäso preložte na plech a dopečte v rúre.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Nedeľný obed

Potrebujeme

Na 2 porcie

  • 2 ks väčších kuracích pŕs (každé cca 200 g)
  • 4 plátky kvalitnej šunky
  • 50 g syra eidam alebo gouda vcelku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • špáradlá na upevnenie

Na trojobal a smaženie

  • 100 g hladkej múky
  • 1 ks vajce
  • 2 PL mlieka
  • 100 g strúhanky
  • rastlinný olej na smaženie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte mäso. Kuracie prsia umyte, osušte a z každého plátku pozdĺžne vyrežte hlbokú kapsu. Dávajte pozor, aby ste mäso na druhej strane neprekrojili.
  2. Mäso zvnútra aj zvonku osoľte a okoreňte.
  3. Syr nakrájajte na dva hrubšie hranolčeky. Každý hranolček poriadne zabaľte do dvoch plátkov šunky. Takto pripravenú rolku vložte hlboko do kapsy v mäse.
  4. Otvor kapsy pevne uzavrite pomocou 2-3 špáradiel. Snažte sa, aby plnka bola čo najlepšie schovaná.
  5. Pripravte si tri hlboké taniere na trojobal: jeden s múkou, druhý s vajíčkom rozšľahaným s mliekom a tretí so strúhankou.
  6. Naplnené mäso postupne obaľte najprv v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Strúhanku rukami dobre popritláčajte po celom povrchu.
  7. Teraz prichádza ten najlepší trik: Rúru si predhrejte na 180 °C. Na veľkej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 1-2 cm).
  8. Obalené rezne vložte do horúceho oleja a opekajte z každej strany asi 2–3 minúty do krásnej zlatohnedej farby. Cieľom je len vytvoriť chrumkavú kôrku.
  9. Opečené rezne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry. Dopekajte ešte 10–15 minút.
  10. Týmto krokom zaručíte, že mäso vo vnútri bude dokonale prepečené a šťavnaté a syr sa krásne roztopí.
  11. Hotové Cordon Bleu vyberte z rúry a pred podávaním z nich nezabudnite odstrániť špáradlá!

S čím podávať

Cordon Bleu je absolútna klasika, ku ktorej sa najlepšie hodia varené zemiaky poliate rozpusteným maslom a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo jemná zemiaková kaša. Skvelý je aj s jednoduchým zeleninovým šalátom s citrónovou zálievkou.

Tipy

  1. Smaženie a pečenie – overený trik: Kombinácia krátkeho smaženia a následného dopečenia v rúre je tajomstvom profesionálov. Na panvici získate chrumkavý trojobal a krásnu farbu, v rúre sa mäso pomaly a rovnomerne prepečie bez toho, aby sa vysušilo alebo obal spálil.
  2. Aby syr nevytiekol: Kľúčom je plnku poriadne “zapakovať”. Syr najprv dôkladne zabaľte do šunky a až potom vložte do mäsovej kapsy. Otvor v mäse následne poctivo uzavrite špáradlami. Vďaka tomu zostane všetka dobrota vnútri.
  3. Naklepávanie s citom: Ak máte radšej tenší rezeň, mäso môžete pred plnením zľahka naklepať. Robte to ale jemne a ideálne cez potravinovú fóliu, aby ste nepotrhali jemné kuracie vlákna.

Variácie

  • Bravčový Cordon Bleu: Rovnakým postupom môžete pripraviť aj klasiku z bravčového karé. V rúre ho však nechajte o 5-10 minút dlhšie.
  • Iný syr, iná chuť: Namiesto eidamu vyskúšajte plátok údeného syra pre dymovú chuť alebo švajčiarskeho ementálu pre typickú orieškovú arómu.
  • Bylinková strúhanka: Do strúhanky pred obaľovaním vmiešajte lyžicu najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo iných obľúbených byliniek.

Záver

Je to slávnostný obed, ktorý zvládnete bez stresu. Želám vám chrumkavú a šťavnatú dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaření s Jančou, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty